tromaktiko: Το "μεγάλο κόλπο" με την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Το "μεγάλο κόλπο" με την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη



Μέσα σε μόλις 7 λεπτά οι επιτήδειοι δράστες είχαν καταφέρει να αφαιρέσουν από την Εθνική Πινακοθήκη τρεις πίνακες τεράστιας αξίας, μεταξύ των οποίων το “Γυναικείο κεφάλι” του Πάμπλο Πικάσο... ένα πρώιμο έργο του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian, του 1905 και ένα ακόμα σε χαρτί, πέννα με αραιωμένη σέπια του Ιταλού Μονκάλβο, έργο που δόθηκε και αυτό δωρεά στην Εθνική Πινακοθήκη το 1907. Σημειώνεται ότι το έργο τέχνης του Ισπανού καλλιτέχνη, το οποίο είχε φιλοτεχνήσει το 1939, το είχε κάνει ο ίδιος δωρεά στον ελληνικό λαό για την αντίστασή του στις ναζιστικές δυνάμεις.
Το “μεγάλο κόλπο” της Εθνικής Πινακοθήκης διεξήχθη λίγο μετά τις 04:30, σύμφωνα με την αστυνομία, όταν οι δράστες απενεργοποίησαν το συναγερμό και στη συνέχεια παραβίασαν τη μπαλκονόπορτα. Οι κλέφτες κατάφεραν έχοντας μπει μέσα στο κτίριο να δράσουν ανενόχλητοι, αφαιρώντας τους τρεις πίνακες, αφού πρώτα τους έβγαλαν από τα κάδρα τους.
Ωστόσο, με την διάρρηξη της Πινακοθήκης και την είσοδο των δραστών στο κτίριο, ενεργοποιήθηκε το σύστημα ανίχνευσης κίνησης, με αποτέλεσμα να κατευθυνθεί προς το σημείο ο φύλακας, ο οποίος εντόπισε τον έναν κλέφτη, χωρίς όμως να καταφέρει να τον ακινητοποιήσει. Από το υλικό του συστήματος παρακολούθησης και από τις κάμερες ασφαλείας μάλιστα, φαίνεται ότι οι δράστες είχαν αφαιρέσει ακόμα δύο έργα του Μονέ, τα οποία βρέθηκαν παρατημένα σε διάδρομο του κτιρίου.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!