Να σημειωθεί πως οι ράβδοι παρήχθησαν από το ίδιο το Ιράν.
Οι ράβδοι περιέχουν φυσικό ουράνιο, έχουν εισαχθεί στον πυρήνα του ερευνητικού πυρηνικού αντιδραστήρα της Τεχεράνης, όπως ανέφερε η τηλεόραση.
Τι είναι όμως αυτοί οι ράβδοι;
Είναι πυρηνικού καυσίμου και περιέχουν μικρούς σβόλους καυσίμου, συνήθως ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού, που είναι φτιαγμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να εκπέμπουν τη θερμότητα που παράγεται από τον πυρηνικό αντιδραστήρα χωρίς να λιώνουν.
"Αυτό το μεγάλο επίτευγμα θα μπερδέψει τη Δύση, επειδή οι δυτικές χώρες είχαν βασιστεί σε μια πιθανή αποτυχία του Ιράν να παραγάγει πλάκες πυρηνικού καυσίμου", ανέφερε η εφημερίδα Tehran Times.
Τι σημαίνει όμως αυτό το γεγονός πολιτικά;
Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στις δυτικές δυνάμεις και το Ιράν.
Αφετηρία της έντασης ήταν η έκθεση της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας του ΟΗΕ τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη φαίνεται να έχει εργαστεί στο σχεδιασμό πυρηνικού όπλου.
Στην έκθεση σημειωνόταν ότι είναι πιθανόν να συνεχίζεται η μυστική έρευνα για το σκοπό αυτό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν αυξήσει τις πιέσεις μέσω κυρώσεων στο Ιράν προκειμένου να ωθήσουν την Τεχεράνη να σταματήσει τον εμπλουτισμό.
Μάλιστα, μόλις πριν δύο ημέρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε νόμο για την επιβολή και άλλων κυρώσεων στο Ιράν, λίγο αφότου η Τεχράνη είχε στείλει μήνυμα ότι είναι έτοιμο για νέο γύρο συνομιλιών με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμά του και είπε ότι καθυστέρησε δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στον Κόλπο.
Την ίδια ώρα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να καταλήξει σε απόφαση για την επέκταση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν έως τα τέλη Ιανουαρίου, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ΕΕ.
"Περιμένουμε πως μια απόφαση (για τις κυρώσεις της ΕΕ) θα είναι έτοιμη το αργότερο μέχρι το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 30 Ιανουαρίου", ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Μάικλ Μαν, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το πρακτορείο Reuters.
Αυτό όμως δεν πτόησε την Τεχεράνη, ίσα ίσα την οδήγησε να απειλήσει με κλείσιμο των Στενών του Χορμούζ, μέσω των οποίων διέρχεται το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, εάν επιβληθούν περιορισμοί στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.
Σε απάντηση, ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει να παρεμποδιστεί η ναυσιπλοΐα στα Στενά.