φορολογηθούν βαριά, αν συνεχίσουν να διατηρούν την ανωνυμία τους.
Στο Υπουργείο Οικονομικών προχωρούν με οδηγό τη συμφωνία της Γερμανίας και της Αγγλίας με τις ελβετικές Αρχές και στόχος είναι να δώσουν δύο επιλογές στους Έλληνες καταθέτες που διατηρούν τα τελευταία χρόνια λογαριασμούς σε τράπεζες της συγκεκριμένης χώρας.
Η πρώτη επιλογή έχει να κάνει με εκείνους που θα δεχθούν να δηλώσουν ότι πράγματι είναι κάτοχοι ενός ή πολλών τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα επιβαρυνθούν ούτε με ένα ευρώ επιπλέον φόρο. Απλώς, σε περίπτωση που προχωρήσουν σε αγορά κάποιου περιουσιακού στοιχείου στην Ελλάδα, θα πρέπει να δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες. Δηλαδή οι καταθέσεις αυτές θα πρέπει να προέρχονται από τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Η δεύτερη επιλογή είναι αυτή που θα οδηγήσει σε φορολογία, που θα κυμανθεί από 25% έως 32% ανάλογα με την τελική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας. Οι ελβετικές Αρχές θα καλούν τους Έλληνες καταθέτες ή τους διαχειριστές τραπεζικών λογαριασμών στην περίπτωση των off shore εταιρειών και θα τους θέτουν το ερώτημα εάν επιθυμούν να γνωστοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών το όνομά τους και το ύψος της κατάθεσης που διατηρούν στην Ελβετία. Στην περίπτωση που επιλέξουν να συνεχίσουν να είναι ανώνυμοι ως προς τις ελληνικές Αρχές, τότε το σχέδιο που ετοιμάζεται θα προβλέπει φορολογία περί το 30% επί του ύψους της συνολικής κατάθεσης.
Το ποσό αυτό θα καταβληθεί άπαξ και στη συνέχεια ο Έλληνας καταθέτης θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει τα χρήματά του στην Ελβετία χωρίς έλεγχο. Όμως, αν επιλέξει να τα φέρει στην Ελλάδα, τότε τον περιμένει έλεγχος πόθεν έσχες, ειδικά αν προχωρήσει στην αγορά κάποιου περιουσιακού στοιχείου υψηλής αξίας.
Επίσης, οι ελβετικές Αρχές θα συνεχίσουν να φορολογούν με 10% τους τόκους των καταθέσεων και το ποσό αυτό θα το αποδίδουν στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το αν δηλωθεί ή όχι η κατάθεση.