tromaktiko: «Λυπηρό ότι η ελπίδα έχει σβήσει»

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

«Λυπηρό ότι η ελπίδα έχει σβήσει»



Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, μίλησε στο SPNews και την Μένη Κουρκουτά...
για τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας, το έντονο ενδιαφέρον στην αγορά της Αμερικής για τα ελληνικά τρόφιμα καθώς και για την αύξηση κατά 150% των επιχειρήσεων που κατέβασαν ρολά το 2011.

Παράλληλα καταθέτει την άποψή στο ενδεχόμενο περικοπής 13ου και 14ου μισθού ενώ χαρακτηρίζει «γάγγραινα» την γραφειοκρατία για την επιχειρηματικότητα.

Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε πρόσφατα το ΒΕΘ για τις επιπτώσεις της κρίσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτυπώνουν με τον πιο ευκρινή τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμούς. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι, όπως προκύπτει από την έρευνα, περίπου 27.500 εργαζόμενοι σε βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν το 2011 αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας. Αριθμός που παραπέμπει στον αριθμό των κατοίκων μίας πόλης. Οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες χαρακτηρίζουν το 2011 κακή χρονιά, ενώ κατά μέσο όρο ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 40%. Μάλιστα πέντε στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα μείωσαν τις ώρες/ημέρες εργασίας. Το λυπηρό είναι ότι η ελπίδα έχει σβήσει για εννέα στους δέκα επιχειρηματίες που θεωρούν ότι η χώρα θα βγει από την ύφεση αρκετά μετά και από το 2014. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν το μόνο που αλλάζει σε αυτή τη χώρα είναι η ευρηματικότητα των φόρων που επιβάλλονται και η ταχύτητα με την οποία η πολιτεία απομυζεί τα έσοδα των ελλήνων πολιτών; Η έννοια της ανάπτυξης είναι κενό γράμμα για τους κυβερνώντες, η μόνη τακτική που γνωρίζουν είναι η λιτότητα και η επιβολή φόρων.

Πόσες επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου έκλεισαν το χρόνο που μας πέρασε; Πόσες υπολογίζετε ότι θα βάλουν λουκέτο το επόμενο εξάμηνο;

Δυστυχώς τη χρονιά που μόλις αποχαιρετήσαμε η επιχειρηματική δραστηριότητα έγινε ακόμη φτωχότερη, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μητρώου του επιμελητηρίου για την περίοδο 1 Ιανουαρίου έως 15 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους οι διαγραφές, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, εκτοξεύτηκαν κατά 43,3%, ενώ οι εγγραφές ήταν μειωμένες 20,7%. Την ίδια ώρα αυξημένος κατά 150% είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που κατέβασαν ρολά το 2011 έναντι του 2010 καθώς κρίθηκαν ασύμφορες. Συγκεκριμένα οι εγγραφές ανήλθαν σε 751 ενώ οι διαγραφές σε 1.385. Αν και δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, πολύ φοβάμαι ότι την τρέχουσα χρονιά ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα οδηγηθούν σε λουκέτο θα αυξηθούν σημαντικά. 

Αν η πολιτεία συνεχίσει να λαμβάνει πυροσβεστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις τυχόν διαρθρωτικές αδυναμίες της εθνικής μας οικονομίας και να παραμένει προσκολλημένη στη λογική της ήσσονος προσπάθειας τότε η ύφεση θα βαθαίνει και η επιχειρηματικότητα θα συνεχίσει να βουλιάζει σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο.

Ποιοι είναι οι κλάδοι επιχειρήσεων που «αντέχουν» ακόμα;

Ιδιαίτερα ανθεκτικός είναι ο κλάδος των τροφίμων που φαίνεται να αντιστέκεται σθεναρά και λόγω της υψηλής ποιότητας του αλλά και της αναγκαιότητας του. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που άνοιξαν τα φτερά τους για το εξωτερικό και σήμερα διεκδικούν με αξιώσεις μερίδιο της καταναλωτικής πίτας εκτός των ελληνικών τειχών. Ο συνδυασμός της μεσογειακής κουζίνας με τη μοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων μπορεί να κάνει θαύματα και να αποτελέσει πρεσβευτή της χώρας μας. Θα ήθελα να σημειώσω ότι στην αγορά της Αμερικής καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον για τον κλάδο των τροφίμων. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο κλάδος των φωτοβολταικών που βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Ο συγκεκριμένος κλάδος επιδεικνύει αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα στην κρίση. Αλλά και ο κλάδος των κατασκευών που στη χώρα μας λόγω κρίσης περνά τον δικό του Γογλοθά, στο εξωτερικό έχει πολλές δυνατότητες 
 
Για παράδειγμα στις χώρες του Κόλπου, όπου η ανοικοδόμηση είναι έντονη εταιρείες του κλάδου των κατασκευών θα μπορούσαν να διεκδικήσουν σειρά έργων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τζέντα, όπου αναπτύσσονται συνεχώς ξενοδοχειακές μονάδες καθώς το δυνατό χαρτί της χώρας είναι ο θρησκευτικός τουρισμός. Εταιρείες των κατασκευών θα μπορούσαν να επιχειρήσουν στην περιοχή.

Πώς στηρίζει το Επιμελητήριο τις επιχειρήσεις μέλη του που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο;

Όπως αντιλαμβάνεστε το Επιμελητήριο δεν μπορεί να συνδράμει υλικά τα μέλη του που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, ωστόσο κάνει όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες προς την πολιτεία (επιστολές, προτάσεις, υπομνήματα) προκειμένου να ενημερώσει για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική κοινότητα. Παράλληλα διοργανώνει ενημερωτικές ημερίδες (π.χ. για επιδοτούμενα προγράμματα) και συμμετέχει σε εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές προκειμένου τα μέλη του να βρουν μία διέξοδο από την φειδωλή, λόγω των αρνητικών οικονομικών συγκυριών, εσωτερική κατανάλωση.

Πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν λόγω της βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το δρόμο των εξαγωγών. Σε ποιες χώρες εξάγουν περισσότερο οι επιχειρήσεις – μέλη σας;
 
Υπάρχουν ελληνικές εταιρίες και δη μέλη του ΒΕΘ, που κατάφεραν με σκληρή δουλειά να αναπτύξουν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, να ξεφύγουν από τα σύνορα της Ελλάδας και να είναι σήμερα αξιόπιστες επιχειρηματικές οντότητες. Σήμερα, προσφέρουν θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της χώρας. Κατά κύριο λόγο εξάγουν στις χώρες της Βαλκανικής και στην Κύπρο, ενώ παρουσία υπάρχει και στην Κεντρική Ευρώπη. Αγορά στόχος, ειδικά για τον κλάδο των τροφίμων, αποτελεί η Αμερική που λόγω του μεγέθους της μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές προοπτικές για όσες επιχειρήσεις τη βάλουν στο στόχαστρό τους. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι εάν το κράτος στεκόταν αρωγός στο πλευρό των ελληνικών επιχειρήσεων, ο αριθμός των επιχειρηματιών που εξάγουν θα μπορούσε να είναι σημαντικά μεγαλύτερος.

Θεωρείτε ότι οι μειώσεις στους μισθούς και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού που εισηγείται η τρόικα θα αποτρέψουν τις επιχειρήσεις από το να προχωρούν σε απολύσεις; 

Η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, προφανώς, θα οδηγήσει σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, επιτείνοντας την ύφεση στην αγορά αλλά και την ανεργία.
Η περικοπή των δαπανών του σπάταλου δημόσιου τομέα, δεν θα πρέπει να γίνει με μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων, αλλά με δραστική περικοπή του μεγέθους του δημόσιου τομέα. Καμία νέα πρόσληψη και ορθολογισμό του κόστους μισθοδοσίας με ενιαίο μισθολόγιο.

Εκτιμάτε ότι έχουν γίνει κάποια βήματα όσον αφορά στην μείωση της γραφειοκρατίας ή τα πράγματα παραμένουν ως είχαν;

Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, καθημερινά πάλευε και παλεύει για να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, τη διαφθορά, στο πλαίσιο ενός αφιλόξενου, για την επιχειρηματικότητα, περιβάλλοντος. Πολύ φοβάμαι ότι παρά τις όποιες, έστω και σπασμωδικές προσπάθειες έγιναν για τη μείωση της γραφειοκρατίας εντούτοις ο επιχειρηματίας συνεχίζει να κινείται σε ένα λαβύρινθο γραφειοκρατικών διαδικασιών που του στερούν χρήματα, ενέργεια και πάνω από όλα εργατοώρες. Η μείωση της γραφειοκρατίας θα μπορούσε να συνεισφέρει στη ραγδαία βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Υπηρεσία Μίας Στάσης, που διαθέτουν τα επιμελητήρια και μέσω αυτής μπορεί να συσταθεί άμεσα μία εταιρεία. Ο αριθμός των ενδιαφερομένων που απευθύνεται στο ΒΕΘ συνεχώς αυξάνεται. Ωστόσο προσπάθειες όπως αυτές των επιμελητηρίων δεν είναι αρκετές από μόνες τους, πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προϋποθέσεων που θα κάνει ελκυστική τη χώρα για επενδύσεις και παράλληλα να παταχθεί η γάγγραινα της γραφειοκρατίας, την οποία συνεχίζουμε να… καλλιεργούμε με αξιώσεις.
spnews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!