Οι υπεύθυνοι του κέντρου, ήδη εξετάζουν γευστικά το κατά πόσο μπορεί ο «Κρανιός» να μπει στη διαδικασία εκτροφής και για το λόγο αυτό προχωρούν σε γευστικές δοκιμές, με την προσδοκία πως το ψάρι θα μπορέσει επάξια να κερδίσει μια θέση στο κρητικό τραπέζι.
Η πρώτη διαδικασία γευσιγνωσίας πραγματοποιήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Kappa Studies, το οποίο ανέλαβε μια συνεργατική πρωτοβουλία ελέγχου με τους αρμόδιους ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ.
Στη συνέχεια με την υποστήριξη και συμπαράσταση της διεύθυνσης, του προσωπικού, αλλά και των σπουδαστών της Kappa Studies προχώρησαν σε έλεγχο των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ψαριού.
Στόχος των ελέγχων ήταν να διαπιστωθεί μέσα από τη γευστική δοκιμή, η πιθανή διαφορά μεταξύ των διαφορετικών μεγεθών του ψαριού, αλλά και του πόσο γευστικό ή όχι τελικά είναι.
Το ψάρι
Συναντάται κυρίως στη Νότια και Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως στην Αίγυπτο, αλλά και στη Δυτική Μεσόγειο.