tromaktiko: Το Ισραήλ προχωρά δυναμικά σε ίντερνετ "νέας γενιάς"

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Το Ισραήλ προχωρά δυναμικά σε ίντερνετ "νέας γενιάς"



Πολύ συχνά το Ισραήλ χαρακτηρίζεται ως «Startup Nation» («έθνος ξεκινημάτων»), χάρη στη μακρά του παράδοση στην εμφάνιση...
πρωτοποριακών επιτευγμάτων υψηλής τεχνολογίας από μικρές εταιρείες. Ωστόσο, υπάρχει ένας κρίσιμος τομέας, αυτός των ταχυτήτων στις συνδέσεις Ίντερνετ, στον οποίο η χώρα έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλα κράτη που πρωτοπορούν στον κόσμο της υψηλής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", εντός των επομένων μηνών, η κρατική εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος του Ισραήλ ελπίζει να το αλλάξει αυτό, παρουσιάζοντας ένα εθνικής εμβέλειας ευρυζωνικό δίκτυο υψηλών ταχυτήτων. Εκμεταλλευόμενη το μικρό μέγεθος της πυκνοκατοικημένης χώρας, η εν λόγω προσπάθεια φιλοδοξεί να φέρει το Ισραήλ στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας Ίντερνετ "νέας γενιάς".

Σύμφωνα με ειδικούς, οι οπτικές ίνες μπορούν να παρέχουν συνδέσεις σε ταχύτητες που μπορούν να είναι από δεκαπλάσιες μέχρι εκατονταπλάσιες των σημερινών, μεταμορφώνοντας τον τρόπο που χρησιμοποιείται το Ίντερνετ σε τομείς όπως η ψυχαγωγία, οι επιχειρήσεις και η υγεία.

«Όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες έχουν όραμα 10 ή 20 ετών κατανοούν ότι στην καρδιά του 'παιχνιδιού' θα βρίσκονται οι επικοινωνίες, οι ευρυζωνικές, πολύ γρήγορες επικοινωνίες» είπε ο Τζβι Χαρπάλ, ανώτερο στέλεχος της εταιρείας.

Η τεχνολογία αυτή είναι γνωστή ως FTTH (fiber to the home, «ίνα στο σπίτι»). Χρησιμοποιώντας γραμμές οπτικών ινών, μπορεί να παρέχει ταχύτητες που κυμαίνονται από 100 megabits μέχρι 1 gigabit το δευτερόλεπτο. Σήμερα, ο μέσος χρήστης ευρυζωνικής σύνδεσης στον ανεπτυγμένο κόσμο συνδέεται σε ταχύτητες 5-10 mbps.

Ο Όλιβερ Τζόνσον, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας ερευνών Point Topic, θεωρεί ότι η τεχνολογία FTTH θα αποτελέσει το «χρυσό στάνταρ» της νέας γενιάς ευρυζωνικών υπηρεσιών. Αν και οι γραμμές cable και DSL μπορούν να αναβαθμιστούν έτσι ώστε να επιτρέπουν μεγαλύτερες ταχύτητες, η FTTH έχει ομαλότερη μετάδοση δεδομένων και υψηλότερες επιδόσεις στην ταχύτητα.

Το επιπρόσθετο bandwidth θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται το Ίντερνετ. Τεράστια αρχεία βίντεο θα μπορούν να κατεβούν αμέσως, ανοίγοντας το δρόμο για ευκολότερη διάθεση ταινιών 3D και high- definition. Επίσης, από τη στιγμή που θα είναι δυνατές και μεγαλύτερες ταχύτητες για upload, μεμονωμένοι χρήστες και εταιρείες θα μπορούν να αποστείλουν πιο εύκολα εικόνες, βίντεο και άλλα αρχεία μεγάλου μεγέθους.

Στη Νότια Κορέα, όπου η χρήση των γραμμών FTTH είναι πιο διαδεδομένη, οι χρήστες μπορούν να κάνουν αστραπιαία downloads και πεντακάθαρες, απρόσκοπτες συνδέσεις μέσω Skype. Αυτό σημαίνει πολύ βελτιωμένες τηλεδιασκέψεις σε χώρους εργασίας, ευκολότερο διαμοιρασμό πληροφοριών σε σύνθετες εργασίες, αξιόπιστη παρακολούθηση ασθενών από γιατρούς, ακόμα και προσφορά βοήθειας σε εγχειρήσεις εξ αποστάσεως. Επίσης, θα διευκολύνει και τη μεταφορά πληροφοριών, φωτογραφιών και βίντεο από προσωπικούς υπολογιστές στο «υπολογιστικό νέφος», κάνοντας έτσι την πρόσβαση ενός χρήστη σε δεδομένα ευκολότερη από κάθε σημείο με πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Σε όλο τον κόσμο, κυβερνητικά στελέχη καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι γρήγορες συνδέσεις θα είναι απαραίτητες για την οικονομική ανάπτυξη, με πολλές χώρες να βιώνουν έναν «πυρετό του χρυσού» καθώς δημιουργούν νέα δίκτυα που αξιοποιούν την τεχνολογία FTTH. «Όλοι πιστεύουν ότι το bandwidth θα είναι εκ των ουκ άνευ. Αν δεν το έχεις, η τύχη σου θα τελειώσει σύντομα» λέει ο Ντέηβιντ Σεντ Τζων, εκπρόσωπος του FTTH Council, που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Η τεχνολογία πρωτοεμφανίστηκε πριν από περίπου μία δεκαετία, αλλά το κόστος για την εξάπλωση της χρήσης της ήταν απαγορευτικό. Ωστόσο, όταν αυτό άρχισε να μειώνεται, η FTTH άρχισε να «απογειώνεται», ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Στην πρώτη θέση όσον αφορά τη χρήση της βρίσκεται η Νότια Κορέα, και ακολουθούν η Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ. Το Ισραήλ βρίσκεται προς το παρόν χαμηλά στην κατάταξη (28η θέση), αλλά αυτό θεωρείται πως θα αλλάξει σύντομα.

Το Ισραήλ αποτελεί μία από τις «μητροπόλεις» της υψηλής τεχνολογίας, με ισραηλινές εταιρείες να έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά επιτυχημένα προϊόντα σε τομείς όπως το λογισμικό ασφαλείας, το instant messaging και το e-commerce. Η Microsoft, η Intel και άλλοι κολοσσοί του χώρου της τεχνολογίας έχουν κέντρα στο Ισραήλ, ενώ η Apple σύντομα θα στήσει το δικό της development center. Με το 92% του πληθυσμού του να ζει σε αστικές περιοχές, γίνεται ακόμα πιο εύκολο το να συνδεθούν μεγάλοι αριθμοί πολιτών. Μέσα στο επόμενο έτος θεωρείται ότι το 10% της χώρας θα έχει καλυφθεί από προηγμένα δίκτυα, και τα 2/3 εντός επτά ετών.
defencenet.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!