ο σχεδιασμός της κοινότητας για παραχώρηση οικοπέδων σε φτωχές οικογένειες. Σήμερα στην οικιστική ζώνη στο χωριό δεν υπάρχει χαλίτικη γη προκειμένου να διατεθεί για το συγκεκριμένο σκοπό. Ο νέος κοινοτάρχης Λυθροδόντα Λάμπρος Λουκά ανέφερε ότι μόλις εγκριθούν οι ζώνες θα γίνουν διαχωρισμοί οικοπέδων για να δοθούν σε φτωχές οικογένειες.
Σύμφωνα με τον κ. Λουκά τα οικόπεδα θα παραχωρηθούν στην περιοχή που ήταν η πρώην βιοτεχνική του Λυθροδόντα. «Πρόκειται για χαλίτικη γη, για την οποία καταβάλλεται προσπάθεια να ενταχθεί στην οικιστική ζώνη. Ήδη έχουν υποβληθεί δύο αιτήσεις για παραχώρηση οικοπέδων», επισήμανε.
Ο κ. Λουκά εξήγησε ότι τα κρατικά οικόπεδα παραχωρούνται μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης εφόσον οι αιτητές πληρούν όλα τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο κοινοτάρχης Λυθροδόντα επανέλαβε ότι σήμερα δεν υπάρχουν οικόπεδα στην κοινότητα και ότι θα προκύψουν μόνο με την επέκταση της οικιστικής περιοχής με την αναθεώρηση των ζωνών.
Πέρα από την παραχώρηση οικοπέδων σε φτωχές οικογένειες ο νέος κοινοτάρχης Λυθροδόντα έθεσε τους δικούς του στόχους προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του χωριού. «Έχω σύνθημα στο μυαλό μου: ‘‘Περήφανος για το χωριό μου’’. Μέσα από τα έργα και τις ενέργειες του Κοινοτικού Συμβουλίου θέλω όλοι οι κάτοικοι του χωριού να νιώθουν περήφανοι για το Λυθροδρόντα. Θέλω να δημιουργήσουμε μαζί με το υπόλοιπο Κοινοτικό Συμβούλιο όλες τις προϋποθέσεις για να προχωρά μαζί ενωμένο όλο το χωριό, κάτι που έχει χαθεί γενικά στην κοινωνία», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Λουκά, η προσπάθεια του Κοινοτικού Συμβουλίου είναι να δημιουργηθούν διάφορες ομάδες οι οποίες θα βασίζονται στον εθελοντισμό. «Έχουμε μεγάλη ανταπόκριση από όλο τον κόσμο. Ήδη προσπαθούμε να καθιερώσουμε τις ημέρες καθαριότητας. Η ημέρα καθαριότητας θα είναι βασισμένη στον εθελοντισμό και μια ημέρα κάθε δίμηνο θα καθαρίζουμε εντός και εκτός της κοινότητας με απώτερο σκοπό τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης», είπε.
Όσον αφορά στα πρώτα έργα που στοχεύει να γίνουν στο χωριό, ο κοινοτάρχης Λυθροδρόντα τόνισε: «Πρώτο μέλημά μας είναι η δημιουργία μικρών παιδότοπων μέσα στο χωριό και η ασφαλτόστρωση των δρόμων εντός της κοινότητας».
Για τα οικονομικά της κοινότητας ο κ. Λουκά ανέφερε ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι και προέρχονται μόνο από τις κοινοτικές φορολογίες. «Δεν έχουμε βιομηχανίες και βιοτεχνίες για να εισπράττουμε. Παρ’ όλα αυτά, ως Κοινοτικό Συμβούλιο δεν αντιμετωπίζουμε και μεγάλα οικονομικά προβλήματα», σημείωσε.
Οι βασικοί στόχοι και τα μεγάλα προβλήματα
Ασφαλτόστρωση δρόμου Λυθροδόντα - Μαχαιρά. Η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος θα δημιουργούσε οικονομικές ευκαιρίες στην κοινότητα, καθώς θα ένωνε το χωριό με ένα εκδρομικό χώρο (Μάντρες) και με το μοναστήρι του Μαχαιρά.
Ασφαλτόστρωση εντός της κοινότητας. Με την αποπεράτωση του αποχετευτικού στο χωριό μας οι δρόμοι χρειάζονται επίστρωση με άσφαλτο. Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες για έναρξη του έργου. ?
Αποχετευτικό. Είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Λυθροδόντα το οποίο εστιάζεται σε δύο σημεία. Πρώτον στην άνιση τιμολόγηση που πηγάζει από τη μη επανεκτίμηση όλων των περιουσιών, και δεύτερο από διάφορα προβλήματα λειτουργίας. Είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το Κοινοτικό Συμβούλιο.
Πάρκο ειρήνης και φιλίας. Η κατασκευή του πάρκου ειρήνης και φιλίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο της υποβολής των σχεδίων για χρηματοδότηση του έργου. Το πάρκο θα περιλαμβάνει παιδότοπο, χώρο για ξεκούραση, αναψυκτήριο, γήπεδο καλαθόσφαιρας και χώρο εκδηλώσεων.
Παιδότοποι. Χώροι πρασίνου εντός της κοινότητας θα αξιοποιηθούν για δημιουργία παιδότοπων.
Γραφεία Κοινοτικού Συμβουλίου. Ως μακροπρόθεσμο στόχο, ο νέος κοινοτάρχης έθεσε την κατασκευή νέων μεγαλύτερων γραφείων του Κοινοτικού Συμβουλίου.
Τελειώνει η αναπαλαίωση αλευρόμυλου - ελαιόμυλου
Στολίδι για την κοινότητα του Λυθροδόντα αποτελεί η αναλαπαλαίωση του παραδοσιακού αλευρόμυλου και ελαιόμυλου που βρίσκεται στον πυρήνα του χωριού. Οι εργασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και αναμένεται να ολοκληρωθούν περίπου σε ένα μήνα.
Ακολούθως θα εγκαινιαστεί και θα λειτουργήσει ο χώρος ως μουσείο αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας και παράδοσης του χωριού.
Εντύπωση προκαλεί η άριστη κατάσταση στην οποία διατηρήθηκαν όλα τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν τόσο για τον αλευρόμυλο όσο και για τον ελαιόμυλο.
Σημειώνεται ότι η αναπαλαίωση του μύλου έγινε στο ίδιο ακριβώς υποστατικό στο οποίο λειτουργούσε πριν από πολλά χρόνια.