tromaktiko: Παπαδήμος: Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Παπαδήμος: Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε



«Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μετά την -τρίωρη σχεδόν- σύσκεψη που είχε με τους... ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. O κ. Παπαδήμος τόνισε την κρισιμότητα των περιστάσεων και τη σημασία της ενότητας των πολιτικών δυνάμεων για τη «μάχη» που δίνεται.

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:
«Είχα την ευκαιρία σήμερα το μεσημέρι να ενημερώσω αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (το γνωστό PSI) και
τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής αυτής διαδικασίας αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.
Εάν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις
στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους.
Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί
η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες
αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους.
Όλοι μαζί δίνουμε μια σκληρή μάχη ώστε να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, στο ευρώ και στην κοινότητα των αναπτυγμένων χωρών. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε».

Oι θέσεις του Γ. Παπανδρέου
Επιβεβαιώθηκε από πηγές της Ιπποκράτους ότι στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό «διαπιστώθηκε σύγκλιση στα κυριότερα θέματα της διαπραγμάτευσης, η οποία εκτιμήθηκε από όλους ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη και σκληρή».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γ.Παπανδρέου διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το δανειακό πρόγραμμα.

Όπως ανέφεραν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου προσήλθε με τις γνωστές του θέσεις για τα δημοσιονομικά, τα εργασιακά, τις διαρθρωτικές αλλαγές και την ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι, η διαπραγμάτευση αντιμετωπίζεται ως ενιαίο σύνολο και ως εκ τούτου ενιαία θα κριθεί και το αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων είναι ενισχυτικός παράγοντας της διαπραγμάτευσης καθώς αυξάνει την αξιοπιστία της χώρας και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για στήριξη «αλά καρτ».


Ο κ. Σαμαράς
Αντιρρήσεις για σειρά μέτρων που ζητά η τρόικα στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό.

Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς πρότεινε ισοδύναμα μέτρα, ενώ φέρεται να υποστήριξε ότι δεν μπορεί να δοθεί «λευκή επιταγή» στον Λουκά Παπαδήμο, παρά μόνο μια εξουσιοδότηση για να διαπραγματευθεί και στη συνέχεια να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη λήψη της τελικής απόφασης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης για την λειτουργία της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι μία μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν μεταβατική και να μην εκφεύγει του ειδικού σκοπού που έχει συναποφασιστεί.

Παρατήρησε ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και ανέφερε το θέμα που προέκυψε πρόσφατα στην δικαιοσύνη με τους εισαγγελείς, καθώς επίσης το νομοσχέδιο για τις αποφυλακίσεις, τις κρίσεις στα σώματα ασφαλείας, καθώς και τους διορισμούς γενικών διευθυντών.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε, δε, ότι δεν πρέπει να δοθεί μία γενική πολιτική εξουσιοδότηση για συμφωνία από τους πολιτικούς αρχηγούς στον κ. Παπαδήμο (όπως προσφέρθηκε να δώσει ο κ. Παπανδρέου), αλλά να δοθεί εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό για να διαπραγματευθεί και να υπάρξει και περαιτέρω συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με τις πηγές της λεωφόρου Συγγρού, ο κ. Παπαδήμος στην συνάντηση έθεσε το θέμα των υπογραφών σε κοινό κείμενο, αλλά όχι πιεστικά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, με το θέμα της υπογραφής διαφώνησαν τόσο ο κ. Σαμαράς, όσο και ο κ. Καρατζαφέρης.

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι τα όποια μέτρα ληφθούν δεν θα πρέπει να προκαλούν μεγαλύτερη ύφεση και ότι αντίθετα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε κατά της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού αφού ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλέσει μεγαλύτερη ύφεση. Αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δεχθεί πάγωμα των μισθών και των ωριμάνσεων εφόσον συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι.

Πάντως, αρνήθηκε πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου να διαπραγματευθούν τα κόμματα με τους κοινωνικούς εταίρους για τα ανοικτά εργασιακά ζητήματα.

επιπλέον, τάχθηκε κατά της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και αντιπρότεινε μία σειρά ισοδύναμα μέτρα που θα έχουν το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα όπως υποστήριξε με την περικοπή.

Μεταξύ αυτών ανέφερε:
- oι προσλήψεις στο δημόσιο από ένα προς πέντε να γίνουν ένα προς δέκα
- μεγαλύτερη μείωση στις προσλήψεις συμβασιούχων στο δημόσιο από το 10% σε 20%
- καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
- έλεγχο στις συντάξεις "μαϊμού"
- αύξηση των εσόδων του δημοσίου από τις άδειες και την λειτουργία του ηλεκτρονικού τζόγου και των νέων τυχερών παιχνιδιών
Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε κατά την διάρκεια της σύσκεψης έντονες επιφυλάξεις για την μείωση του κατώτερου μισθού υποστηρίζοντας ότι μειώσεις μισθών χωρίς πτώση των τιμών δεν οδηγεί σε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Ο Γ. Καρατζαφέρης
«Θα ζητήσω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποφασίσει αν το νέο πρόγραμμα της τρόικας συνάδει με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο», αναφέρει σε δήλωση του, μετά την σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης

Στην δήλωσή του ο κ Καρατζαφέρης αναφέρει:
«Έχουμε μπροστά μας τις απαιτήσεις, το νέο πρόγραμμα όπως περιγράφεται, της τρόικα.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δει η Ελλάδα, εάν αυτό είναι σύννομο με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και αν συνάδει με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Είπα λοιπόν στον Πρωθυπουργό και στους δύο πολιτικούς αρχηγούς ότι προτίθεμαι να το πάω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να δει ακριβώς το θέμα και να αποφανθεί για τα πράγματα που είπα.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα το δώσει στον κ. Σούλτς, το νέο Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχουμε χρόνο, εγώ είπα ότι πρόκειται για το μέλλον της Ελλάδος, μπορεί να γίνει εξοικονόμηση χρόνου. Δεν θα κάνω τίποτε εάν δεν έχω απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ
«Εκλογές τώρα», ζητά και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχόλιο του γραφείου τύπου του ,για την σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους τρεις αρχηγούς των κόμματων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «έγκλημα κατά του λαού» τα δυσβάστακτα , όπως λέει, μέτρα που συνοδεύουν την ολοκλήρωση του PSI υποστηρίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός, περιορισμένης θητείας και οι τρεις αρχηγοί δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση να δεσμεύσουν το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας».

Η Δημοκρατική Συμμαχία
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Δημήτρης Ζαφειριάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επειδή ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση δεν μπορούν να αρκούνται σε γενικές εκτιμήσεις και αδιάφορες ιδέες. Χρειάζεται πιο ενεργός εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και μόνο με συγκεκριμένες προτάσεις για πιο βαθιές και ταχύτερες διαρθρωτικές αλλαγές θα αποτραπούν οι νέες οριζόντιες ισοπεδωτικές περικοπές».

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!