tromaktiko: Ιράν: Οι κυρώσεις της Δύσης δεν μας επηρεάζουν

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ιράν: Οι κυρώσεις της Δύσης δεν μας επηρεάζουν



Το Ιράν δεν πρόκειται να "επηρεαστεί" από τις νέες πετρελαϊκές και οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής...
δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

"Μια εποχή, το 90% των εμπορίου μας διεξαγόταν με την Ευρώπη, αλλά σήμερα είναι μόλις 10%, και έχουν περάσει τριάντα χρόνια που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν και δεν έχουν σχέσεις με την κεντρική μας τράπεζα . Επομένως, ο λαός του Ιράν δεν θα επηρεαστεί από το εμπάργκο της Δύσης", δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ σε επίσκεψή του στην Κερμάν, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Παρ' όλα αυτά ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι "έτοιμη να διαπραγματευτεί" με τα μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία - συν τη Γερμανία (τους 5+1 ).

" Γιατί να θέλουμε να αποφύγουμε τις διαπραγματεύσεις; Κάποιος που έχει μια λογική και το δίκιο με το μέρος του δε φοβάται τις διαπραγματεύσεις", είπε ο Αχμαντινετζάντ, αναφερόμενος έμμεσα στις πρόσφατες δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων που απαιτούσαν η Τεχεράνη να επιστρέψει στις διεθνείς διαπραγματεύσεις.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αρκετούς βουλευτές, το κοινοβούλιο της χώρας θα εξετάσει την επόμενη εβδομάδα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη, ως απάντηση στο εμπάργκο εναντίον της Τεχεράνης που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση,

Αν το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, "οι χώρες που έβαλαν στο στόχαστρο το ιρανικό πετρέλαιο δεν θα παίρνουν ούτε σταγόνα", προειδοποίησε ο βουλευτής, μέλος της Επιτροπή Ενέργειας , Νάσερ Σουντανί. "Αυτό θα προκαλέσει άνοδο στις τιμές και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πληρώνουν το πετρέλαιό τους πιο ακριβά", τόνισε ο ίδιος, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το 20% των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου προορίζεται για χώρες της ΕΕ, κυρίως της Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Κάθε νέο πετρελαϊκό συμβόλαιο με το Ιράν απαγορεύτηκε από την ΕΕ, όμως οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το ιρανικό πετρέλαιο έχουν διορία μέχρι την 1η Ιουλίου να ακυρώσουν το υπάρχοντα συμβόλαια και να βρουν άλλους προμηθευτές.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!