Κατασκευασμένο από χαλκό, το νόμισμα απεικονίζει ένα ζευγάρι σε ιδιαίτερες στιγμές. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι το νόμισμα αποτελεί το πρώτο παράδειγμα ρωμαϊκής «μάρκας» πορνείου που έχει βρεθεί στη χώρα. Βρισκόταν κρυμμένο μέσα σε λάσπη για 2000 χρόνια περίπου μέχρι να βρεθεί από έναν ερασιτέχνη αρχαιολόγο χρησιμοποιώντας μεταλλικό ανιχνευτή.
Στην πίσω πλευρά της μάρκας βρίσκεται το νούμερο XIIII, που πιστεύεται ότι δηλώνει την νομισματική αξία που έδωσε ο κάτοχός του για να το αποκτήσει, δηλ. 14 μικρά ρωμαϊκά νομίσματα. Το ποσό αυτό είναι ισοδύναμο με επτά καρβέλια ψωμί ή τον ημερήσιο μισθό ενός εργάτη του 1ου αιώνα μ.Χ. Ο κάτοχος της μάρκας θα επισκέφτηκε κάποια από τα πορνεία του Londinium και το έδωσε στην πόρνη ως αντάλλαγμα των υπηρεσιών της.
Η μάρκα ανακαλύφθηκε από τον ζαχαροπλάστη Regis Cursan, 37 ετών, που σάρωσε τις όχθες του Τάμεση κοντά στην γέφυρα Putney στο δυτικό Λονδίνο: «Την ημέρα που το βρήκα υπήρχε μια χαμηλή παλίρροια ενώ έβρεχε πολύ. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ρωμαϊκό νόμισμα, λόγω του πάχους και της διαμέτρου του. Όταν έβγαλα την λάσπη από πάνω του το πρώτο πράγμα που είδα ήταν το νούμερο από την μια πλευρά και γυρνώντας το από την άλλη νόμιζα ότι απεικόνιζε κάποια θεά. Σαφώς και δεν γνώριζα ότι πρόκειται για είδος σπάνιας αρχαίας μάρκας ρωμαϊκού πορνείου. Είναι συναρπαστικό να βρίσκεις κάτι τέτοιο».
Η μάρκα έγινε δωρεά στο Μουσείο του Λονδίνου, όπου και θα εκτεθεί σε περίπου 3 μήνες. Η έφορος του μουσείου, Caroline McDonald δήλωσε: «Αποτελεί μοναδικό εύρημα του είδους του που έχει ποτέ ανακαλυφθεί στη Μ. Βρετανία. Όταν το παραλάβαμε έπρεπε να καθαριστεί και να συντηρηθεί προκειμένου να αποφασίσουμε περί τίνος πρόκειται. Αρχικά, όταν αντιληφθήκαμε την «πικάντικη» εικόνα μας έπιασαν τα γέλια αλλά στην συνέχεια, καταλάβαμε ότι πρόκειται για μια λυπηρή ιστορία γιατί οι πόρνες δεν ήταν τίποτα άλλο από σκλάβες».
Το αντικείμενο χρονολογείται στον 1ο αιώνα μ.Χ. και κατάφερε να διατηρηθεί μέχρι σήμερα χάρη στην λάσπη. Οι συντηρητές ασχολήθηκαν βδομάδες για την αποκατάστασή του από τον περασμένο Σεπτέμβριο που βρέθηκε.
Παρόμοιες μάρκες έχουν βρεθεί και σε άλλα μέρη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ανακαλύφθηκε κάτι τέτοιο στην Μ. Βρετανία.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχει η πιθανότητα να πρόκειται για μάρκα παιχνιδιού – σε αυτή την περίπτωση θα ήταν η μοναδική σε όλη την Βρετανία που φέρει τέτοια απεικόνιση.
Ιστορικοί πιστεύουν ότι η χρήση της συγκεκριμένης εικόνας ήταν αναγκαία διότι οι σκλάβες των πορνείων δεν γνώριζαν άπταιστα Λατινικά και χρειάζονταν μια απεικόνιση προκειμένου να καταλάβουν την υπηρεσία που έπρεπε να παρέχουν στον πελάτη. Πιστεύεται επίσης, ότι οι μάρκες ήταν ένας τρόπος προστασίας προκειμένου να σιγουρευτούν ότι τα χρήματα δεν πήγαιναν απευθείας στις πόρνες.
Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι ήταν παράνομο να μεταφερθούν ρωμαϊκά νομίσματα σε ένα πορνείο από τον 1ο αιώνα και μετά καθώς έφεραν την απεικόνιση του αυτοκράτορα Τιβέριου. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τα πορνεία της Ρωμαϊκής Βρετανίας αλλά πιστεύεται ότι υπήρχαν διαθέσιμες τόσο αρσενικοί όσο και θηλυκές πόρνες. Ο εντοπισμός των πορνείων ως κατασκευές είναι δύσκολος σήμερα για τους αρχαιολόγους καθώς δεν έφεραν ευδιάκριτα χαρακτηριστικά, παρόλο που εκτιμάται ότι βρίσκονταν πολύ κοντά στα ρωμαϊκά λουτρά.
Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι οι Ρωμαίοι ήταν εκείνοι που ανακάλυψαν την πορνεία με την έννοια που την γνωρίζουμε σήμερα. Έπαιζε σημαντικότατο ρόλο για την οικονομία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας – με τους εργαζόμενους του τομέα να πρέπει να καταγράφονται στις αρμόδιες τοπικές αρχές και να πληρώνουν τους ανάλογους φόρους.
http://erroso.blogspot.com/