Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την EurActiv, οαριθμός των εργαζομένων ευρωπαίων μεταξύ 55 και 64 χρόνων σημείωσε σημαντική αύξηση 10% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με στατιστικές που δημοσιεύθηκαν χθες. Επίσης, η έρευνα του Ευρωβαρομέτρου διαπίστωσε ότι ο αριθμός των απασχολημένων μεταξύ 60 και 64 αυξήθηκε από το 25% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ το 2000 στο 30% το 2010, ενώ το ποσοστό μεταξύ 55 και 59 αυξήθηκε κατά 11% για την ίδια περίοδο. Να αναφέρουμε ότι η επιτροπή υπογραμμίζει τη δημογραφική πρόκληση της ΕΕ- όπου η αναλογία των ατόμων πάνω από 55 ετών αναμένεται να αυξηθεί από το 30% στο 40% από τώρα μέχρι το 2060, ως αποτέλεσμα κυρίως της επίδρασής της στην απασχόληση, τις συντάξεις και τους προϋπολογισμούς για την υγεία. Μάλιστα, η πλειοψηφία των ευρωπαίων (71%) έχει γνώση της δημογραφικής πρόκλησης, ωστόσο λιγότερο από το ήμισυ αυτών (42%) το θεωρεί αιτία ανησυχίας.
Η Επιτροπή ενθαρρύνει τις «μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στο εργατικό δυναμικό και να μοιραστούν την εμπειρία τους», αναφέρει ένα ανακοινωθέν, ωστόσο το ακανθώδες ζήτημα της ηλικίας συνταξιοδότησης παραμένει. Επίσης, έχοντας υποστεί πλήγματα από την οικονομική κρίση, οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να αυξήσουν το όριο συνταξιοδότησης. Μόλις 1 στους 3 ευρωπαίους συμφωνεί με την ιδέα αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης μέχρι το 2030, παρόλο που σήμερα αυτό αποτελεί σημαντική πολιτική προτεραιότητα σε πολλές χώρες.
Ο γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy υπέγραψε νόμο που αυξάνει σταδιακά το ελάχιστο του ορίου συνταξιοδότησης 2 χρόνια πριν, στα 62. Ο σοσιαλιστής αντίπαλός του για τις προεδρικές εκλογές Nicolas Sarkozy, έχει τονίσει ότι θα επαναφέρει το όριο των 60.
Στα υπόλοιπα σημεία των όσων ανακοινώθηκαν, η έρευνα αποκάλυψε επίσης μεγάλη στήριξη (61%) της ιδέας ότι θα πρέπει να επιτρέπεται η συνέχιση της εργασίας όταν ξεπεραστεί το όριο συνταξιοδότησης. Αυτό όμως είναι κάτι που σε χώρες όπως η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή απαγορεύεται.
Η έρευνα επισημαίνει επίσης και τις διαφορετικές αντιλήψεις για το ποια είναι η νεολαία και οι ηλικιωμένες ομάδες στην ΕΕ. Για παράδειγμα, Μαλτέζοι και Σουηδοί πάνω από 37 ετών δεν θεωρούνται πλέον νέοι, ενώ 49χρονοι Έλληνες και Κύπριοι θεωρούνται ακόμη νέοι.
Κατά μέσο όρο, οι ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η νεανική ηλικία λήγει λίγο πριν τα 42, ενώ το γήρας ξεκινά στα 64, ωστόσο οι γυναίκες προτιμούν να μην σκέφτονται ότι θα πλησιάσουν την ηλικία της γήρανσης…
Η έρευνα δείχνει ότι οι ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να παραμείνουν ενεργοί όσο μεγαλώνουν. Ο Επίτροπος για την Απασχόληση Lázló Andor, παρουσίασε την έρευνα λέγοντας: «Είμαι πεπεισμένος ότι το ευρωπαϊκό έτος θα είναι καταλυτικό στην κινητοποίηση των πολιτών, των ενδιαφερομένων μερών και των δρώντων λήψης αποφάσεων να λάβουν δράση προώθησης της ενεργούς γήρανσης και αντιμετώπισης των προκλήσεων της γήρανσης με θετικό τρόπο».
www.greekfinanceforum.com