tromaktiko: Ικανοποίηση στην ΕΕ για το «ναι» της Κροατίας στο δημοψήφισμα

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Ικανοποίηση στην ΕΕ για το «ναι» της Κροατίας στο δημοψήφισμα



Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συνεχάρησαν τους Κροάτες που...
ψήφισαν υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ. «(Πρόκειται) για ένα καλό νέο για την Κροατία, την περιοχή και για την Ευρώπη» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

«Χαιρετίζουμε το θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Με την ψήφο αυτή, οι Κροάτες πολίτες συμφώνησαν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Συγχαίρουμε την Κροατία και τον λαό της για την επιλογή τους: η ένταξη τους στην ΕΕ θα τους προσφέρει νέες ευκαιρίες, θα ενισχύσει την σταθερότητα και την ευημερία του έθνους τους» τονίζουν οι δύο ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε κοινή τους ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ευρωπαίων αξιωματούχων, η ένταξη της Κροατίας «στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη».

Η εκλογική επιτροπή της Κροατίας ανακοίνωσε πως, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το «ναι» συγκεντρώνει ποσοστό 66%.

Στο δημοψήφισμα για την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ειπώθηκε «μεγάλο ναι στην Ευρώπη» και η απόφαση καθόρισε την Κροατία οριστικά ως ευρωπαϊκή χώρα, «χώρα με ευρωπαϊκό μέλλον», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς.

«Η Κροατία επέλεξε την Ευρώπη, την ένωση με όλες τις δημοκρατικές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες προσπαθούν για την ευημερία» τόνισε ο Ίβο Γιοσίποβιτς την Κυριακή στην κροατική Βουλή, όπου μαζί τον πρωθυπουργό Ζόραν Μιλάνοβιτς και τον πρόεδρο της Βουλής Μπόρις Σπρεμ χαιρέτισαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο κ. Γιοσίποβιτς συνεχάρη όσους ψήφισαν στο δημοψήφισμα και ευχαρίστησε εκείνους που ψήφισαν κατά της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, τονίζοντας ότι «οι απόψεις, οι φόβοι και τα διλήμματά τους θα ληφθούν υπόψη απ' όλους».

«Δεν θα πω ότι είμαστε τέλειοι, είμαστε μακριά απ’ αυτό, έχουμε ακόμη πολλή δουλειά. Αυτή την προσέγγιση την αποκαλώ ευρωρεαλισμό» ανέφερε ο κ. Γιοσίποβιτς.

Αναφερόμενος στο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα, ο κ. Γιοσίποβιτς είπε ότι δεν τον αιφνιδίασε.

«Είχαμε πρόσφατα βουλευτικές εκλογές, λίγο η κρίση, λίγο οι άνθρωποι που κουράστηκαν από την πολιτική, νομίζω ότι δεν μπορούσαμε να περιμένουμε μεγάλη συμμετοχή» εκτίμησε.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, τόνισε ότι πρόκειται για ιστορική απόφαση. «Από σήμερα οριστικά εμείς θα φέρουμε την ευθύνη για τις αποφάσεις μας, η επιτυχία ή η αποτυχία εξαρτάται από εμάς» υπογράμμισε.

Η συμφωνία ένταξης που υπέγραψε η Κροατία τον Δεκέμβριο πρέπει να επικυρωθεί και από τα 27 μέλη της ΕΕ ώστε να προχωρήσει η ένταξη της χώρας, η οποία είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιουλίου 2013.

Μετά την Σλοβενία το 2004, η Κροατία είναι η δεύτερη από τις έξι πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες που εντάσσεται στην ΕΕ.

Η συνθήκη προσχώρησης της Κροατίας στην ΕΕ ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν πέντε χρόνια και οκτώ μήνες, από το Νοέμβριο του 2005 έως τις 30 Ιουνίου του 2011.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!