Το μπρα ντε φερ ανάμεσα στους υποστηρικτές της πρότασης Παπανδρέου σε διαρχία και σε όσους επιμένουν υπέρ της ανάγκης εκλογής νέου αρχηγού πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές, θα κρίνει τις ημέρες που απομένουν ως το Εθνικό Συμβούλιο που ξεκινά την Παρασκευή, το που θα κάτσει η μπίλια, στο ΠΑΣΟΚ. Κλίμα απόρριψης της πρότασης Παπανδρέου για διαρχία θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ, τις ημέρες που απομένουν ως τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που τελικά θα γίνει και αυτό Παρασκευή, παρά το ότι αρχικά ήταν προγραμματισμένο για Πέμπτη.
Αλλά και η Ιπποκράτους – επιμένοντας στη γραμμή εναντίον των συμφερόντων - φέρεται αποφασισμένη να παλέψει όσες πιθανότητες έχει για να περάσει το σχέδιο περί διαρχίας από το Εθνικό Συμβούλιο. Ένα όργανο στο οποίο ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα σήμερα ότι έχει την πλειοψηφία, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι πολλά μέλη του θα τοποθετηθούν τελικά με βάση το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί. Τη διαρχία πάντως απορρίπτουν κατηγορηματικά η λεγόμενη «πράσινη τρόικα» και ο Μ. Χρυσοχοίδης και φέρεται να μην επιθυμεί ο Ευ. Βενιζέλος.
Οι «παπανδρεϊκοί» θα παίξουν σκληρό παιχνίδι τις επόμενες ημέρες και αυτή είναι η ερμηνεία που δίνεται σε κινήσεις όπως της Λούκας Κατσέλη που φέρεται έτοιμη να καταθέσει υποψηφιότητα ή των πληροφοριών που θέλουν άλλα στελέχη – όπως ο Χρήστος Παπουτσής – να καταθέτουν υποψηφιότητα. Μετά την εσωκομματική ήττα του Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου όπου η πρότασή του για διαρχία δεν πέρασε, οι κορυφαίοι πιέζουν πλέον για «καθαρές λύσεις τώρα» που σημαίνει εκλογή νέου αρχηγού όχι απλά πριν τις εκλογές, αλλά άμεσα ώστε να υπάρχει και χρόνος προετοιμασίας ενόψει της εθνικής κάλπης για το νέο αρχηγό.
Μετά τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη που είχε αντιδράσει πρώτος, ο Α. Λοβέρδος, μιλώντας σε κανάλι της Δράμας παρέπεμψε στο Εθνικό Συμβούλιο για τη δική του τοποθέτηση έστειλε πάντως σαφή μηνύματα προς το παπανδρεϊκό μπλοκ λέγοντας ότι «άλλο είναι να βάζει κανείς την πινελιά του σε έναν πίνακα για να τον κάνει πολύχρωμο και άλλο για να τον κάνει παρδαλό».
Ο υπουργός Υγείας φέρεται να μην έχει αλλάξει γνώμη για την ανάγκη εκλογής αρχηγού απ΄ ευθείας από τη βάση, εδώ όμως φαίνεται να υπάρχει διαφωνία με την υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, την οποία οι πληροφορίες θέλουν να συζητά και άλλες διαδικασίες. Εκλογή προέδρου πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές ζήτησε πάντως καθαρά και η κ. Διαμαντοπούλου με συνέντευξή της στην Καθημερινή λέγοντας ότι «στις επόμενες εκλογές πρέπει να πάμε με νέα ηγεσία, η οποία θα έχει επαρκή χρόνο προετοιμασίας».
Υπέρ των «καθαρών λύσεων» φέρεται να παραμένει και ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος πάντως θα ξεκαθαρίσει τις θέσεις του στο Εθνικό Συμβούλιο για το αν συζητά ή όχι άμεση εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση ή θα επιχειρήσει να προτείνει άλλη διαδικασία. Κάτι που πρέπει να αναφερθεί ότι βρίσκει αρκετά στελέχη σύμφωνους, ιδίως εκείνους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή δεν έχει οργανώσεις, αποτελεί ένα διαλυμένο κόμμα και είναι αβέβαιο αν θα καταφέρει να κινητοποιήσει πάνω από 100.000 με 150.000 κόσμο, ενώ πολλοί θέτουν και θέμα διαφανούς διαδικασίας.
Έντονο παρασκήνιο
Οι πληροφορίες πάντως θέλουν τους Ευ. Βενιζέλο, Α. Λοβέρδο, Α. Διαμαντοπούλου και Μ. Χρυσοχοίδη να βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή μέχρι την Πέμπτη το βράδυ προκειμένου να επιτύχουν μία μίνιμουμ συμφωνία για τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα, κάτι που αν γίνει θα αδυνατίσει ακόμα περισσότερο την απορριφθείσα από το Πολιτικό Συμβούλιο πρόταση για διαρχία. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών – σύμφωνα με συνεργάτες του – θα αναζητήσει τη λύση σε μία σύντομη αλλά όχι συνοπτική διαδικασία που θα του επιτρέψει να είναι υποψήφιος, χωρίς να αφήσει τα κυβερνητικά του καθήκοντα.
Η πρόταση του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλου «29 Ιανουαρίου ή το πολύ 5 Φεβρουαρίου για την ημερομηνία κατά την οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία, φαίνεται ότι πλέον καλύπτει φάσμα μεγαλύτερο των «βενιζελικών».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το σχέδιο περί διαρχίας, φέρεται να μην στηρίζει πλέον ο Κ. Σκανδαλίδης, αντίθετος φαίνεται να είναι και ο Θ. Πάγκαλος, αλλά στηρίζει ακόμα ο Δ. Ρέππας, όπως φάνηκε και από την τελευταία του συνέντευξη στην REAL.