tromaktiko: Στο...ίντερνετ για διάγνωση οι Έλληνες

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Στο...ίντερνετ για διάγνωση οι Έλληνες



Δεν είναι ικανοποιημένοι από το δημόσιο σύστημα Υγείας οι Έλληνες και πώς να είναι άραγε με τα δεκάδες προβλήματα που παρουσιάζει. Διεθνής έρευνα δείχνει ότι... 8 στους 10 Έλληνες λένε πως είναι σε κρίση το ΕΣΥ ενώ προτιμούν για τη διάγνωση να ανοίγουν το διαδίκτυο ή να πηγαίνουν στο φαρμακοποιό και τον ιδιώτη γιατρό παρά στο ΕΣΥ (έρευνα του διεθνούς δικτύου έρευνας αγοράς IriS, για την Ελλάδα Focus Bari).
Κακούς βαθμούς βάζουν οι περισσότεροι ασθενείς στα εθνικά συστήματα υγείας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε παγκόσμια κλίμακα μόνο δύο στους έξι πολίτες θεωρούν ικανοποιητικό το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας τους.
Με ποσοστά μεγαλύτερα του μέσου όρου σημειώνεται ο βαθμός ικανοποίησης σε χώρες της Ασίας, στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Τουρκία, την Αγγλία, την Ολλανδία και την Φιλανδία.
Απογοητευμένοι εμφανίζονται οκτώ στους δέκα Έλληνες που δηλώνουν ότι το Ε.Σ.Υ. οδεύει ή βρίσκεται σε κρίση.

Ως προς τη χρήση ιατρικών ειδικοτήτων ή και εξειδικευμένων επαγγελματιών, παρατηρούμε ότι σε σύγκριση με τα διεθνή στοιχεία, οι πολίτες στην χώρα μας απευθύνονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε φαρμακοποιούς (63% έναντι 45%) και σε γιατρούς του ιδιωτικού τομέα (45% έναντι 24%), ενώ σε σχέση με το μέσο όρο οι Έλληνες απευθύνονται σε μικρότερο βαθμό σε ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτές, μαίες κλπ.) αλλά και σε επαγγελματίες της εναλλακτικής ιατρικής.

Βασικοί φορείς πληροφόρησης όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας, είναι για τους Έλληνες οι εξειδικευμένοι γιατροί και οι φαρμακοποιοί.

Σε σχέση με την διεθνή τάση, οι Έλληνες απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό και σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα υγείας, καθώς και σε σχετικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, ενώ εμπιστεύονται για την πληροφόρησή τους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τους ξένους, αφιερώματα για την υγεία σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και έντυπα ΜΜΕ.

Κατά την άποψη των Ελλήνων, πρώτος και σημαντικότερος παράγοντας επιρροής της υγείας είναι το άγχος, ενώ σε σχέση με τα διεθνή αποτελέσματα, στη χώρα μας θεωρούνται περισσότερο σημαντικοί παράγοντες το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης της ζωής. Αντίθετα, λιγότερο σημαντικοί παράγοντες για τους Έλληνες είναι η χρήση των φαρμάκων και η κακή ποιότητα ύπνου.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!