για την ευρωζώνη και για συνταγή Ασίας για να λυθεί το πρόβλημα.
Ιδιαίτερα ανήσυχο εμφανίζεται το ΔΝΤ αναφορικά με την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του οργανισμού, David Lipton, δεν έκρυψε τον έντονο προβληματισμό του για τις προοπτικές της ευρωζώνης, σε ό,τι αφορά την επίλυση της κρίσης χρέους και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο βηματισμός της οικονομικής δραστηριότητας αδυνατίζει και οι κίνδυνοι για την Ευρώπη και τον κόσμο είναι υψηλοί», δήλωσε το στέλεχος του Ταμείου και πρόσθεσε:
«Αντί να αφήσουμε τους εαυτούς μας να παραλύσουν από απαισιοδοξία, είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στην πιο ελπιδοφόρα προοπτική του να εργαστούμε όπως ξέρουμε μέσα από αυτή την κρίση. Αν υπάρχουν καλά νέα (αυτή την περίοδο), αυτά είναι πως γνωρίζουμε τι είδους πολιτικές απαιτούνται και πως ασχολούμαστε με το να προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε τους πόρους για να υποστηρίξουμε αυτές τις πολιτικές».
Ο κύριος Lipton τόνισε ακόμα πως, χωρίς ισχυρή δράση, «η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί σε ένα καθοδικό σπιράλ κατάρρευσης της εμπιστοσύνης, στάσιμης ανάπτυξης, και λιγότερων θέσεων εργασίας. Και, στη σημερινή διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία, καμία χώρα και καμία περιοχή δεν θα μείνει ανέγγιχτη από αυτή την καταστροφή».
Μιλώντας στο Ασιατικό Οικονομικό Φόρουμ, στο Χονγκ Κονγκ, το στέλεχος του ΔΝΤ έστειλε σαφές μήνυμα πως αυτό ισχύει και για την Ασία, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως το Ταμείο θα χρησιμοποιήσει την εμπειρία, που αποκόμισε από τις ασιατικές κρίσεις και θα εφαρμόσει τα συγκεκριμένα μοντέλα για να λύσει την αντίστοιχη ευρωπαϊκή.