Η κατάσταση στην Ισπανία είναι εξίσου τραγική, με την ανεργία να φτάνει το 22,9%, ενώ η Πορτογαλία θυμίζει Ελλάδα, με το επιτόκιο δανεισμού στην δεκαετία να φτάνει σε νέο ιστορικό υψηλό. Και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, ο Χρυσός έχει σημειώσει το καλύτερο ξεκίνημα έτους, από το 1980.
Στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, ο Nikkei δεν τα κατάφερε και έκλεισε με οριακές απώλειες 0,09% στις 8841,22 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη, αν και ξεκίνησαν καλά, από το μεσημέρι και μετά πέρασαν σε αρνητικό έδαφος και ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, μικτή εικόνα είχαμε στους βασικούς δείκτες μετοχών. Ο Nasdaq σημείωνε μικρά κέρδη, ενώ αντίστοιχα ο Dow Jones και ο S&P 500 κατέγραφαν μικρές απώλειες. Το ΑΕΠ που ανακοινώθηκε για το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς ήταν στο 2,8% με τους περισσότερους αναλυτές να περιμένουν να φτάσει μέχρι το 3%. Γενικότερα, το 2011 το Αμερικανικό ΑΕΠ έφτασε το 1,7% από το 3% που είχε σημειώσει το 2010, με τα σημάδια επιβράδυνσης στην οικονομία να είναι πλέον ξεκάθαρα.
Παρά την διορθωτική πορεία των αγορών μετοχών την Παρασκευή, το Ευρώ συνέχισε ανοδικά, πέρασε πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών του και έκλεισε στο 1,32. Ο Χρυσός από την αρχή της χρονιάς κερδίζει πάνω από 10% και έφτασε τα 1736 δολάρια. Ενώ το Πετρέλαιο παρέμεινε οριακά κάτω από τα 100 δολάρια.
Τέλος, το ΧΑ ξεκίνησε για ακόμα μια συνεδρίαση έντονα ανοδικά, με τα κέρδη του να ξεπερνάνε το 3%, αλλά από το μεσημέρι και μετά πέρασε σε αρνητικό έδαφος και έκλεισε τελικά με πτώση 2,6% στις 745,67 μονάδες. Παρά τις απώλειες που σημείωσε ο ΓΔ, ο πρωταγωνιστής των τελευταίων ημερών , ο Τραπεζικός Κλάδος, έκλεισε με κέρδη πάνω από 3%. Η αξία συναλλαγών έφτασε τα 119 εκ ευρώ, με το μηχανικό σύστημα του 3F2012 να συνεχίζει να βαθμολογεί θετικά τον βραχυπρόθεσμο και τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα του ΓΔ.