tromaktiko: ΕΕ: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΕΕ: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα



Η παρούσα πρόσκληση αποσκοπεί στην υποστήριξη της υλοποίησης της αρχής 1 της πράξης για τις μικρές επιχειρήσεις... (Small Business Act) και της ατζέντας του Όσλο για την εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη. Η πράξη για τις μικρές επιχειρήσεις συνιστά την τόνωση της καινοτόμου και της επιχειρηματικής νοοτροπίας μεταξύ των νέων, με την εισαγωγή της επιχειρηματικότητας ως κύριας δεξιότητας στα σχολικά προγράμματα και με την ανάλογη συμπερίληψη της επιχειρηματικότητας στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών.

Συνεπώς, στόχος της παρούσας πρόσκλησης είναι η προώθηση έργων με υψηλή προστιθέμενη αξία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην εκπαίδευση για την επιχειρηματικότητα. Οι ενέργειες θα απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και σε νέους στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα έργα που θα υποστηριχθούν θα εστιάζουν στους ακόλουθους στόχους (τομείς προτεραιότητας):

Μέρος 1:

α) Δημιουργία διευρωπαϊκών μοντέλων για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και μεθόδων όσον αφορά την εφαρμογή της επιχειρηματικής μάθησης σε διαφορετικά διδακτικά αντικείμενα και πλαίσια.

β) Ανάπτυξη, οργάνωση και εκτέλεση διευρωπαϊκών εργαστηρίων κατάρτισης/εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς με αντικείμενο την επιχειρηματικότητα, σε ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (πανεπιστήμια, κολλέγια, εμπορικές σχολές, πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών κ.ά.).

Μέρος 2:

Δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για εκπαιδευτικούς, ώστε να διευκολύνεται η ανταλλαγή ορθών πρακτικών, μεθόδων και διδακτικού υλικού στον τομέα της εκπαίδευσης στην επιχειρηματικότητα.

Μέρος 3:

Ανάπτυξη και δοκιμή ενός ευρωπαϊκού κοινού πλαισίου εργαλείων και δεικτών για την αξιολόγηση επιχειρηματικών νοοτροπιών, αντιλήψεων και δεξιοτήτων που αποκτώνται από σπουδαστές στο πλαίσιο της εκπαίδευσης στην επιχειρηματικότητα.

Οι προτάσεις πρέπει να αφορούν έναν στόχο (τομέα προτεραιότητας) από τους προαναφερθέντες. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναφέρουν με σαφήνεια στην πρότασή τους για ποιο από τα προαναφερθέντα μέρη θέτουν υποψηφιότητα. Οι δραστηριότητες πρέπει να έχουν σαφή ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία. Θα πρέπει να υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη διασυνοριακή συνεργασία.

Τα έργα θα πρέπει να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος που μπορεί καλύτερα να επιλυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη δημιουργία νέων μοντέλων που να μπορούν να αναπαραχθούν σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των έργων και μετά τη λήξη της χρηματοδότησης της ΕΕ.(EL C 22/10 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 27.1.2012).

Επιλέξιμοι υποψήφιοι

Είναι επιλέξιμες οι αιτήσεις από νομικά πρόσωπα εγκατεστημένα σε μία από τις ακόλουθες χώρες:

1) Κράτη μέλη της ΕΕ

2) Χώρες του ΕΟΧ: Λίχτενσταϊν και Νορβηγία

3) Υποψήφιες χώρες: Κροατία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ισλανδία, Μαυροβούνιο και Τουρκία

4) Αλβανία, Ισραήλ και Σερβία (συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας)

Οι υποψήφιοι πρέπει να λειτουργούν στο πλαίσιο διεθνούς κοινοπραξίας με οργανισμούς-εταίρους σε δύο, τουλάχιστον, άλλες χώρες.

Επιπλέον, ισχύουν οι ακόλουθοι κανόνες:

1. Οι εταίροι του επικεφαλής οργανισμού πρέπει να πληρούν τα ίδια κριτήρια επιλεξιμότητας με εκείνα που ισχύουν για τους υποψηφίους· ο υποψήφιος θα είναι ο συντονιστής.

2. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι νομικά πρόσωπα.

3. Οι υποψήφιοι πρέπει να ανταποκρίνονται στον ακόλουθο ορισμό: κάθε δημόσια ή ιδιωτική οντότητα της οποίας η κύρια δραστηριότητα ασκείται στον τομέα της εκπαίδευσης στην επιχειρηματικότητα. Αυτές οι οντότητες μπορούν να περιλαμβάνουν:

-δημόσιες διοικήσεις σε όλα τα επίπεδα·
-εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές·
-εκπαιδευτικά ιδρύματα (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, επαγγελματικές σχολές, πανεπιστήμια κ.ά.)·
-ΜΚΟ, ενώσεις και ιδρύματα που δραστηριοποιούνται σε συναφείς τομείς·
-παρόχους εκπαίδευσης και κατάρτισης (δημόσιους και ιδιωτικούς)·
-εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και παρόμοιους φορείς·
-επαγγελματικές ενώσεις και δίκτυα υποστήριξης επιχειρήσεων.

4. Οι εταιρείες πρέπει να έχουν συσταθεί και καταχωριστεί δεόντως σύμφωνα με τον νόμο. Εάν ένας φορέας ή οργανισμός δεν έχει συσταθεί σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει να ορίσει ένα φυσικό πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει τη νομική ευθύνη.

Προϋπολογισμός και διάρκεια του σχεδίου

Ο μέγιστος προϋπολογισμός που θα διατεθεί για τις ενέργειες ανέρχεται σε περίπου 2.450.000 EUR.

Ο ενδεικτικός αριθμός έργων που θα υποστηριχθούν είναι 4 έως 8, ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα των προτάσεων που θα υποβληθούν.

Συγκεκριμένα:
Για το Μέρος 1 θα υποστηριχθούν έως 4 έργα.
Για το Μέρος 2 θα υποστηριχθούν έως 2 έργα.
Για το Μέρος 3 θα υποστηριχθούν έως 2 έργα.

Μέγιστο ποσοστό συγχρηματοδότησης του επιλέξιμου κόστους από την ΕΕ:

Έως 60 % (για όλα τα Μέρη). Ανώτατο όριο συγχρηματοδότησης της ΕΕ ανά έργο:
Για το Μέρος 1, έως 500 000 EUR
Για το Μέρος 2, έως 400 000 EUR
Για το Μέρος 3, έως 250 000 EUR

Προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης των έργων: 1 Νοεμβρίου 2012

Η μέγιστη διάρκεια των ενεργειών είναι:
Μέρος 1: 36 μήνες
Μέρος 2: 24 μήνες
Μέρος 3: 18 μήνες

Προθεσμία

Οι αιτήσεις πρέπει να αποσταλούν στην Επιτροπή το αργότερο έως τις 16ης Απριλίου 2012.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!