tromaktiko: Κόκκινες γραμμές σε Κυβέρνηση - τρόικα θέτει η ΓΣΕΕ

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Κόκκινες γραμμές σε Κυβέρνηση - τρόικα θέτει η ΓΣΕΕ



«Δεν συζητάμε θέματα που σχετίζονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τον κατώτατο μισθό και γενικότερα ζητήματα περικοπών σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», ξεκαθαρίζει...
ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας και υπεύθυνος Γραμματείας Τύπου της ΓΣΕΕ κ. Στάθης Ανέστης αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση του προεδρείου της Συνομοσπονδίας με τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.
Ο κ. Ανέστης διευκρινίζει πως τόσο οι συνδικαλιστικοί φορείς όσο και οι εργοδοτικοί συμφωνούν πως περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων συνεπάγεται μεγαλύτερη ύφεση και διολίσθηση στο ολοκληρωτικό τέλμα. Σύμφωνα με τον ίδιο για τη ΓΣΕΕ αντικείμενο διαλόγου μπορούν να αποτελέσουν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων καθώς και μέτρα που θα ανατρέπουν την υφεσιακή και αναποτελεσματική πολιτική των αδίκων και σκληρών δεσμών του μνημονίου. «Μόνον αυτά είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε», τονίζει χαρακτηριστικά.

Το προεδρείο της ΓΣΕΕ προσκλήθηκε από τον  Πρωθυπουργό να παρουσιάσει τις θέσεις του για την εξέλιξη των μισθών , την πορεία της οικονομίας και τις ευρύτερες εξελίξεις στον χώρο της εργασίας, στον ανταγωνιστικό ιδιωτικό τομέα. Όπως σημειώνεται από κύκλους της Συνομοσπονδίας επιδίωξη της ΓΣΕΕ είναι να αναφερθεί με στοιχεία και συγκεκριμένα νούμερα στην παρούσα κατάσταση, με την πεποίθηση πως ο ακαδημαϊκός κ. Παπαδήμος έχει πλήρη συναίσθηση των μακροοικονομικών μεγεθών.
Έτσι, θα τονίσουν πως ο κατώτατος μισθός σε ευρώ στην Ελλάδα συνεχίζει να υστερεί έναντι των πλουσιότερων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στις οποίες ισχύει ο κατώτατος μισθός σε εθνικό επίπεδο) και ανέρχεται περίπου στο 60% του αντίστοιχου κατώτατου μισθού της πρώτης κατηγορίας χωρών (Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο), ενώ βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση έναντι του αντίστοιχου κατώτατου μισθού των χωρών της δεύτερης κατηγορίας (Πορτογαλία, Σλοβενία, Μάλτα και Ισπανία). Ωστόσο, θα επισημάνουν πως στις ανωτέρω χώρες δεν έχουν εφαρμοσθεί τα εξαντλητικά φορολογικά μέτρα που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έχουν οδηγήσει 2 στους 10 Έλληνες στην φτώχεια.
Θέση της ΓΣΕΕ είναι πως τα συνδικάτα στην Ελλάδα πρέπει να αντικρούσουν την στρατηγική αυτή και να προτείνουν ως δρόμο εξόδου από την κρίση την διαμόρφωση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης με την εφαρμογή κανόνων σεβασμού των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και την υλοποίηση μιας άλλης οικονομικής αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής η οποία, εκτός των άλλων, θα συμβάλει στην συλλογική συγκρότηση του εργασιακού υποκειμένου.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!