Όπως αναφέρουμε και παρακάτω κατά το χθεσινό κύκλο των διαπραγματεύσεων οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στο ύψος του επιτοκίου, με τους ιδιώτες επενδυτές να εμφανίζονται, αν και ακόμη παραμένει ρευστή η κατάσταση, έτοιμοι να αποδεχθούν ένα χαμηλότερο επιτόκιο. Μάλιστα, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όλες οι διαπραγματεύσεις γίνονται στη σκιά της πιθανότητας η ελληνική πλευρά, με τη καθοδήγηση των ευρωπαίων αξιωματούχων και ειδικά της Γερμανίας, να αποφασίσει μια μη – εθελοντική διαδικασία, αν το ποσοστό συμμετοχής και κατ’ επέκταση η τελική μείωση του χρέους δεν κριθεί ικανοποιητική. Να αναφέρουμε τέλος, ότι οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν πολύ σύντομα και το πολύ μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, αφού φαίνεται να υπάρχει ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα.
Στα πιο χρηματιστηριακά, η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα, με τον τραπεζικό δείκτη να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για κάτι καλύτερο, μετά από πραγματικά πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ σε κάθε περίπτωση οι τραπεζικές μετοχές θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Συνολικά για την αγορά, το ζητούμενο θα είναι η συνέχιση της καλής εικόνας των τελευταίων ημερών, ενώ θετικό ήταν ότι και κατά τη χθεσινή ημέρα υπήρξε μια σχετική αύξηση του τζίρου, η οποία είναι απαραίτητα αν θέλουμε να μιλήσουμε για καλύτερες μέρες στο Χ.Α.
Η ρευστή κατάσταση, η συγκρατημένη αισιοδοξία και η απειλή μιας «μη – εθελοντικής διαδικασίας»……
Σκληρές αναμένεται να είναι και σήμερα οι διαπραγματεύσεις, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες κατά τη χθεσινή ημέρα οι ιδιώτες επενδυτές υπό το βάρος των απειλών για ένα μη – εθελοντικό κούρεμα εμφανίστηκαν πιο πρόθυμοι, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, όταν και διακόπηκαν οι συνομιλίες, να δεχθούν ένα χαμηλότερο επιτόκιο, χωρίς φυσικά να έχει επιτευχθεί ακόμη μια συμφωνία. Συγκεκριμένα, οι διαπραγματεύσεις εστιάζουν σε ένα επιτόκιο της τάξης περίπου του 3 με 4%, με τη διάρκεια των νέων ομολόγων να είναι 30 χρόνια. Επίσης, οι ιδιώτες επενδυτές φαίνεται να έχουν κάνει πλέον πίσω στο ζήτημα των ρητρών ανάπτυξης, σε περίπτωση που μελλοντικά η χώρα μας επιστρέψει σε θετικό ΑΕΠ.
Βέβαια θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι όλες αυτές οι διαπραγματεύσεις γίνονται υπό το βάρος των απειλών ότι αν δεν αποδεχθούν ένα εθελοντικό κούρεμα τότε θα προκύψει μια μη – εθελοντική διαδικασία, ενώ το κούρεμα σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να φτάσει το 80%. Για το ζήτημα αυτό μάλιστα χαρακτηριστικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού στη NYTimes.
Συγκεκριμένα, σαφέστατο μήνυμα έστειλε χθες ο κ. Παπαδήμος στους ιδιώτες επενδυτές, με συνέντευξη του στους New York Times, όπου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νόμος που θα αναγκάζει τους πιστωτές της Ελλάδας να αποδεχθούν απώλειες επί των ομολόγων που κατέχουν στην περίπτωση όπου δεν υπάρξει μια συμφωνία επί του εθελοντικού. Μάλιστα, αυτή η θέση, όπως τονίζουμε συνεχώς, είναι η αδιαπραγμάτευτη γραμμή των αξιωματούχων της Ε.Ε και κυρίως της Γερμανίας.
Επίσης, στη συνέντευξη του, ο Λ. Παπαδήμος δήλωσε πως, εάν η συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελοντικής απομείωσης του χρέους της Ελλάδας δεν ανέλθει στο 100%, τότε η χώρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να περάσει νόμο που θα απαιτεί από τους ομολογιούχους να αποδεχθούν τις απώλειες. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδήμος δήλωσε: «Είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί υπό το φως των εκτιμήσεων αναφορικά με τον βαθμό συμμετοχής», ενώ πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί. Θα εξαρτηθεί από το ποσοστό».
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω θα λέγαμε ότι το εκτιμούμε ότι τελικά θα υπάρξει μια συμφωνία, με τα νέα ομόλογα να φέρουν ένα επιτόκιο περίπου 3,6% με 3,8% (διάρκεια νέων ομολόγων 30 ετών – αυτό θα οδηγήσει σε ένα κούρεμα σε παρούσες αξίες περίπου της τάξης του 68% - ονομαστικό κούρεμα 50%), ενώ θεωρούμε ότι το ποσοστό συμμετοχής θα φτάσει περίπου το 75%. Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση, όπως αναφέρουμε μέρες τώρα και σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε χθες ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να γίνει η χρήση των ειδικών ρητρών (CACs), καθιστώντας υποχρεωτικό το κούρεμα για όσους δε δεχθούν. Να σταθούμε στην τελευταία αυτή περίπτωση, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), αναδρομική εισαγωγή των ρητρών συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses) δεν είναι απαραίτητο ότι θα προκαλέσει ένα πιστωτικό γεγονός (Credit Event), αν και θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η χρήση μιας τέτοιας ρήτρας για να προκαλέσει μείωση του κουπονιού ή της αρχικής αξίας θα μπορούσε να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις (για παράδειγμα μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας) καθώς το αποτέλεσμα της θα ήταν να δεσμεύσει όλους τους ομολογιούχους. Μάλιστα, κρίνεται ότι αυτό είναι πολύ πιθανό, αφού οι οίκοι αξιολόγησης έχουν δηλώσει ότι με την ολοκλήρωση των διαδικασιών θα υπάρξει μια υποβάθμιση σε selective default (επιλεκτική χρεοκοπία).
Τέλος, κλείνοντας το σχόλιο μας θα τονίσουμε και σήμερα ότι σύμφωνα με πληροφορίες και παρά τα όσα γράφονται, η Γερμανία κυρίως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΕΚΤ, για τον τρόπο με τον οποίο αυτή θα μπορούσε να συμμετέχει, χωρίς να παραβιάσει το καταστατικό της, στην απομείωση των ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιο της, περίπου 45δις ευρώ. Να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή της ΕΚΤ στο κούρεμα, από την πλευρά της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο.
greekfinanceforum.com