έξι σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Η διοίκηση του κεντρικού δήμου αναζητώντας τρόπους να βελτιώσει την ποιότητα ζωής θα υποβάλλει έως τις 19 Μαρτίου αιτήσεις για ένταξη των κτιρίων αυτών στο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) «Πράσινο Δώμα» και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Οι εργασίες χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι τα κτίρια ευθύνονται για το 40% της κατανάλωσης της συνολικής ενέργειας και για το 45% των εκπομπών των διοξειδίων του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πρωτοπόρες όπως η Γερμανία όπου οι «πράσινες» ταράτσες εμφανίστηκαν πριν από δεκαετίες, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στόχοι του προγράμματος -μεταξύ άλλων- είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του δημοσίου, η βελτίωση των θερμικών και περιβαλλοντικών συνθηκών και η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.