Ιράν με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, χωρίς να μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του, εξήρε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν. "Νομίζω ότι αυτό είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση", δήλωσε ο Νετανιάχου. "Προς το παρόν, είναι αδύνατον να γνωρίζουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτών των κυρώσεων. Απαιτείται η άσκηση βαριάς και άμεσης πίεσης στο Ιράν και οι κυρώσεις θα πρέπει να κριθούν βάσει του αποτελέσματός τους".
Η ΕΕ κατέληξε σε μία συμφωνία επί της αρχής για την διακοπή μεγάλου μέρους των συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, στα πλαίσια της επιβολής κυρώσεων κατά της Τεχεράνης και θα ακολουθεί κατά πόδας παρόμοιο μέτρο που έχουν αποφασίσει ήδη οι ΗΠΑ. Η κεντρική ιδέα του ευρωπαϊκού μέτρου είναι να στερέψουν οι πηγές οικονομικής χρηματοδότησης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Στόχος επίσης είναι να πλήξουν και τον σημαντικό τομέα των πετρελαϊκών εξαγωγών της ισλαμικής δημοκρατίας, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για το εμπάργκο ευοδώσουν.
Σε αυτές δεν έχει βρεθεί ακόμη η χρυσή τομή, καθώς καταγράφονται ισχυρές αντιθέσεις εξαιτίας της προμήθειας με φθηνό ιρανικό πετρέλαιο ευρωπαϊκών χωρών του νότου που πλήττονται από την κρίση: Η Τεχεράνη εξάγει περίπου 450.000 βαρέλια την ημέρα (το 18% των εξαγωγών της) στην ΕΕ, κυρίως στην Ιταλία (180.000 βαρέλια/ημέρα), την Ισπανία (160.000 βαρέλια/ημέρα) και την Ελλάδα (100.000 βαρέλια/ημέρα). «Υπάρχει ένα πρόβλημα με την Ελλάδα, το οποίο ακόμη δεν έχει λυθεί, καθώς η χώρα αυτή εξαρτάται κατά μέγα βαθμό από το ιρανικό πετρέλαιο και ζητεί να προβλεφθεί μία μακρά μεταβατική περίοδος έως την έναρξη της εφαρμογής του εμπάργκο στην εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου», υπογραμμίζει ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. OΙταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι - του οποίου η χώρα είναι ο σημαντικότερος εισαγωγέας ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη - έχει προτείνει την εφαρμογή ενός σταδιακού εμπάργκο, από το οποίο θα εξαιρεθούν οι εξαγωγές που βοηθούν στην αποπληρωμή των χρεών που έχει το Ιράν έναντι της ιταλικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ΕΝΙ.
Ας δούμε πέρα από το μαλλιοτράβηγμα των ευρωπαϊκών χωρών, το πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις του Ισραήλ με δύο συμμάχους του στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The London Times» Ισραηλινοί επίσημοι οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Αμερικανό αρχηγό του μικτού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Martin Dempsey κατέστησαν σαφές πως η Ουάσιγκτον δεν θα έχει πάνω από 12 ώρες προειδοποίηση όταν το Ισραήλ αποφασίσει να κτυπήσει το Ιράν. Επιπρόσθετα από την κυβέρνηση Nετανιάχου έγινε επίσης γνωστό στον στρατηγό Dempsey πως η επίθεση θα είναι σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, αντίθετα το Ισραήλ θα προχωρήσει μόνο του σε μια πιθανή επίθεση!
Και ενώ το Ισραήλ φέρεται έτσι «αχάριστα» στις ΗΠΑ τουρκικά δημοσιεύματα αποκαλύπτουν το βάθος του ανταγωνισμού μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας. Όπως διαβάζουμε στο onalert.gr «Αμυντική γραμμή κατά του Ισραήλ» είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet που αναφέρει πως η Άγκυρα έχει σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης σε περίπτωση που το Ισραήλ αποφασίσει να χτυπήσει το Ιράν. Σύμφωνα με την εφημερίδα η Τουρκία, αν το Ισραήλ προσπαθήσει να κάνει το χτύπημα και να περάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, η Άγκυρα θα κλείσει τον εναέριο της χώρο. Η Cumhuriyet αναφέρει πως σε περίπτωση που τα ισραηλινά μαχητικά προσπαθήσουν να περάσουν από την Τουρκία, θα ενεργοποιηθούν οι πύραυλοι Hawk. Παράλληλα «σε ετοιμότητα βρίσκεται η αεροπορική βάση του Ντιγιαρμπακίρ και οι πιλότοι των μαχητικών έχουν ενημερωθεί, για τις ιδιότητες της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας».
Την ίδια στιγμή που οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή για να πλήξουν τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη, με μία ανακοίνωση-απειλή, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς, την στοχοποίηση από βαλλιστικά πυρηνικά βλήματα του τουρκικού αντιβαλλιστικού ραντάρ που έχει εγκατασταθεί από το ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαλάτειας, 400 μίλια νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα της χώρας Άγκυρα την 1η Ιανουαρίου 2012!
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «Σε μια στιγμή που διεξάγονται συνομιλίες εξομάλυνσης των σχέσεων για το ζήτημα της αντιβαλλιστικής άμυνας γενικότερα, η εγκαινίαση του συστήματος παρακολούθησης του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, δικαιολογεί τα μέτρα που ανακοίνωσε ότι θα λάβει ο Ρώσος Πρόεδρος, ως απάντηση στις κινήσεις του ΝΑΤΟ». Δηλαδή στοχοποίηση με τακτικά ή μεσαίου-μεγάλου βεληνεκούς πυρηνικά βλήματα, όπως ανακοίνωσε ο Ν.Μεντβέντεφ. Για την περιοχή που βρίσκεται κοντά στον ρωσικό θύλακα του Καλίνιγκραντ στη Ρωσία,τοποθετήθηκαν τακτικά βλήματα με πυρηνικές κεφαλές Iskander-M, για την Τουρκία. Αναλυτές αποκαλύπτουν ότι από τη Ρωσία θα στοχοποιηθεί με μεσαίου (MRBM) ή μεγάλο βεληνεκούς (ICBM) βλήματα ανάλογα με το τι θα κριθεί προσφορότερο από την ρωσική στρατηγική διοίκηση. Η Ρωσία από πέρσι είχε ανακοινώσει ότι θα τοποθετήσει βλήματα Iskander στο θύλακα του Καλίνινγκραντ με στόχο το αντιβαλλιστικό ραντάρ της Πολωνίας και το ίδιο θα πράξει και για οποιαδήποτε άλλη χώρα θα πράξει το ίδιο.
Το τουρκικό ραντάρ AN/TPY-2 (συχνότητα λειτουργίας Χ) αποτελεί μέρος του συστήματος αντιβαλλιστικής προστασίας THAAD το οποίο μπορεί να αναχαιτίσει βλήματα μέσης εμβέλειας σε μεγάλο ύψος. Tην έναρξη λειτουργίας επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος ανέφερε ότι το ραντάρ ξεκίνησε τις δραστηριότητες παρακολούθησης. Στον σταθμό ελέγχου, εκτός από τους Τούρκους, βρίσκεται και μία ομάδα Αμερικανών που χειρίζονται το σύστημα.
Ενώ οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις στοχοποιούν τα νατοϊκά ραντάρ στην Τουρκία, στο Αφγανιστάν ενισχύουν τις αφγανικές ταγματασφαλίτικες δυνάμεις και συμπαραστέκονται στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία πρόκειται να παραδώσει 12 μεταφορικά ελικόπτερα Mi-17B-5 στο Αφγανιστάν πριν τα μέσα του 2012. Το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης παραγγελίας είναι πως αυτή δε δόθηκε από το Αφγανιστάν αλλά από τις ΗΠΑ εκ μέρους του πρώτου. «Πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο δεν έχει προηγούμενο», σχολιάζει ο αρχισυντάκτης του ρωσικού περιοδικού “Vzlet” Andrei Fomin «το ότι οι ΗΠΑ παραγγέλνουν αριθμό ελικοπτέρων από τη Ρωσία για τον αφγανικό Στρατό. Υπήρχαν και άλλες λύσεις, αλλά τα ρωσικά ελικόπτερα επιλέχθηκαν εξαιτίας της αποδοτικότητάς και της χαμηλής τιμής».
Παράλληλα, οι ΗΠΑ στέλνουν μέχρι το Μάρτιο 3 αεροπλανοφόρα τους στον Περσικό Κόλπο και κυρίως διαρρέουν ένα ακόμη επιθετικό μήνυμα στην Κίνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα μειώσουν τον υπάρχοντα στόλο των 11 αεροπλανοφόρων στο πλαίσιο των περικοπών του αμυντικού τους προϋπολογισμού, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα, επικαλούμενος την ένταση με το Ιράν ως παράδειγμα του γιατί τα τεράστια αυτά σκάφη είναι τόσο κρίσιμα για την "εθνική ασφάλεια" των ΗΠΑ.
Ο Πανέτα έκανε την δήλωση αυτή μιλώντας σε 1.700 ναύτες και αξιωματικούς του USS Enterprise, που έπειτα από μισό αιώνα υπηρεσίας θα κάνει το τελευταίο του ταξίδι πριν αποσυρθεί το Νοέμβριο. "Είσαστε μέρος αυτού που καθιστά τις δυνάμεις μας ικανές και ευέλικτες, ικανές να αναπτύσσονται γρήγορα και να αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε εχθρό, οπουδήποτε στον κόσμο", είπε ο Πανέτα μιλώντας στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου, περίπου 100 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών της πολιτείας Τζόρτζια.
"Για αυτό το λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ και όλοι εμείς αποφασίσαμε ότι είναι σημαντικό για εμάς να διατηρήσουμε την παρουσία των αεροπλανοφόρων μας σε πλήρη ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε 11 αεροπλανοφόρα στην δύναμή μας", πρόσθεσε. Την επόμενη εβδομάδα το Πεντάγωνο αναμένεται να ανακοινώνει ένα πενταετές σχέδιο που θα προβλέπει περικοπές 260 δισ. δολαρίων στις αμυντικές δαπάνες, μειώνοντας το μέγεθος του στρατού των ΗΠΑ έπειτα από μια δεκαετία δαπανηρών χερσαίων συρράξεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Αναλυτές υπέθεταν ότι το Πεντάγωνο θα μπορούσε να συρρικνώσει λίγο το στόλο των αεροπλανοφόρων -- πιθανώς επιβραδύνοντας την κατασκευή νέων για την αντικατάσταση παλαιών. Το αεροπλανοφόρο που το αντικαταστήσει, το USS Gerald R. Ford, αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2015.
Όμορφος κόσμος, ηθικός, καπιταλιστικά πλασμένος….
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Diktiospartakos.blogspot.com