tromaktiko: Τέσσερις νάρκες στο δρόμο της αυτεπιστασίας

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Τέσσερις νάρκες στο δρόμο της αυτεπιστασίας



Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας για την απορρόφηση ανέργων, μέσω του προγράμματος αυτεπιστασίας για τους δήμους, «κινδυνεύει να βρεθεί στον αέρα, με βάση το...
ισχύον νομικό πλαίσιο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Καλυμνίων Δ. Διακομιχάλης. Αυτό, άλλωστε, υπογράμμισε -καταθέτοντας τεχνικές προτάσεις- και ο ίδιος κατά το πρόσφατο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή (κλικ εδώ για τα συμπεράσματα και το ψήφισμά του).

Σχετική επιστολή (κλικ εδώ), δε, απέστειλε και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, επισημαίνοντας τις τέσσερις νάρκες που κινδυνεύουν να τινάξουν το πρόγραμμα της αυτεπιστασίας στον «αέρα». Κι αυτό, γιατί αν τα εμπόδια-νάρκες δεν ξεπεραστούν το πρόγραμμα θα οδηγηθεί σε τέλμα προτού ακόμη ξεκινήσει: οι καθυστερήσεις θα είναι τεράστιες, ενώ ένας μεγάλος αριθμός δήμων (υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει και τα δύο τρίτα) δε θα είναι σε θέση να το αξιοποιήσουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η επιστολή αυτή έχει φτάσει και στα χέρια του αρμόδιου υφυπουργού Εσωτερικών Πάρη Κουκουλόπουλου.

ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ

Οι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Θα είναι αυτοί οι οποίοι ουσιαστικά, «με τα όσα προβλέπονται στο ισχύον νομικό πλαίσιο, που έχει πολλά κενά», όπως λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Καλυμνίων, θα σταθούν εμπόδιο στο να εκτελεστούν έργα με αυτεπιστασία.

«Θεωρώ ότι άμεσα πρέπει η κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο, να εξετάσει το θέμα, έτσι ώστε να διευκολύνει τους δήμους, και οι όποιες ρητές διατυπώσεις που απαιτούνται να είναι καθαρές στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που θα κατατεθεί το Φεβρουάριο. Και αυτό, προκειμένου να μην μπορεί ο κάθε επίτροπος να ερμηνεύει σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει το νόμο, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν τα έργα», εξηγεί.

«Εάν δε γίνουν αυτά», προειδοποιεί, «τότε η αυτεπιστασία θα τιναχθεί στον αέρα».

Οι διαγωνισμοί για προμήθεια υλικών

Ο διαγωνισμός για την προμήθεια υλικών είναι συνολικός (δηλ. όλα τα έργα ενός έτους), γεγονός που σημαίνει ότι συχνά-πυκνά οι μεγάλοι δήμοι αλλά και οι μικρότεροι θα πρέπει να προβούν σε διεθνείς διαγωνισμούς. Αυτό σημαίνει, αμέσως αμέσως, ότι θα πρέπει να γίνει προσυμβατικός έλεγχος όταν η σύμβαση ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, και άρα πάνω από δύο μήνες έγκριση.

Οι προμήθειες για τα ομοειδή-αδρανή υλικά δε θα πρέπει να εντάσσονται στο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών. «Να υπάρχει ρητή διατύπωση και σε αυτό», ζητεί διά μέσω και της aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Καλύμνου. Όπως λέει, «ενώ ο νόμος έλεγε ότι τα αδρανή υλικά δεν εντάσσονται στο ενιαίο πρόγραμμα, πέρυσι δεν αναφέρθηκε καν. Που σημαίνει ότι ο κάθε επίτροπος μπορεί να ερμηνεύει και να λέει "ότι, αφού δε αναφέρεται κάτι, εντάξτε και τα αδρανή υλικά στο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών". Ένας πραγματικός τραγέλαφος, δηλαδή».

Μίσθωση μηχανημάτων από ιδιώτες

Στο υπάρχον νομικό πλαίσιο, δεν υπάρχει πρόνοια ώστε για την αυτεπιστασία να μπορεί να γίνει μίσθωση μηχανημάτων από ιδιώτες, όταν κάποιος δήμος δεν έχει συγκεκριμένο μηχάνημα το οποίο απαιτείται για την εκτέλεση και ολοκλήρωση των έργων.

Συμβούλιο Δημόσιων Έργων

Όπως λέει, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, o δήμαρχος Καλυμνίων Δ. Διακομιχάλης, «Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δημόσιων Έργων (ΠΕΣΥΔΕ) θα πρέπει να έχει καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα, έπειτα από αίτημα του δημάρχου. Δεν πρέπει να είναι δεσμευτική η απόφασή του για την απόφαση που θα πρέπει να πάρει κατόπιν ένα δημοτικό συμβούλιο για την εκτέλεση ενός έργου, διότι έτσι θα έχουμε έναν άλλον έλεγχο σκοπιμότητας».

«Αν είναι δυνατόν να κρίνουν οι γραφειοκράτες τι τεχνικές δυνατότητες θα έχει ένας δήμος!», καταλήγει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!