πλευρά των συνδικαλιστών, αν και επισημαίνουν ότι οι συνομιλίες δεν βρίσκονται ενώπιον αδιεξόδου.
Παρά το ότι ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση των εργαζομένων με τον πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν, ούτε ο ίδιος ούτε ο αντιπρόεδρος Σάμπο παρέστησαν και αντ’αυτών οι μάλλον σύντομες συζητήσεις έγιναν με τους προέδρους της Γερουσίας και της Βουλής.
«Η συνάντηση δεν έφτασε σε αδιέξοδο, αλλά δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε για οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια» δήλωσε ο Αμπντουλουαχίντ Ομάρ, πρόεδρος συνδικάτου και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση χωρίς να ανακοινωθεί ο χρόνος.
«Η θέση μας είναι ότι πρέπει - έως τότε - να αναβληθεί η αύξηση της τιμής των αντλιών, εμείς να αναστείλουμε τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις και μετά να επαναδιαπραγματευτούμε με την κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Πάντως κατά τον πρόεδρο της Γερουσίας η συνάντηση ήταν παραγωγική.
Εντωμεταξύ, οι εργαζόμενοι στην πετρελαιοβιομηχανία αποφάσισαν να μην προχωρήσουν ακόμη στις κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει για την Κυριακή αν βρισκόταν λύση στο ζήτημα των επιδοτήσεων.
Από την περασμένη Δευτέρα οι Νιγηριανοί εργαζόμενοι έχουν κατέβει σε γενική απεργία που έχει παραλύσει τη χώρα με εξαίρεση τον ζωτικής σημασίας κλάδο του πετρελαίου, η βασική πηγή εσόδων για τη χώρα. Αφορμή είναι η κατάργηση της επιδότησης στις τιμές του πετρελαίου που διπλασίασε τις τιμές προκαλώντας σοβαρότατα προβλήματα σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ειδικά σε όσους ζουν μέσα σε έσχατη ένδεια.
Πέρα από το οξύ οικονομικό πρόβλημα, κατά χιλιάδες οι Νιγηριανοί (μεταξύ τους και το κίνημα Occupy Nigeria) διαδηλώνουν κατά της εκτεταμένης διαφθοράς στη χώρα και της άνισης κατανομής του πλούτου.
Στο εκρηκτικό μείγμα προστίθεται και το νέο ξέσπασμα της θρησκευτικής βίας στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας με επιθέσεις εξτρεμιστικών ισλαμιστικών ομάδων κατά χριστιανών και αντίποινα κατά μουσουλμάνων.