tromaktiko: Κόλπο γκρόσο με το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Κόλπο γκρόσο με το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ



Σε αυξήσεις που είναι συνώνυµες µε τη χρεοκοπία των νοικοκυριών προχώρησε η ∆ΕΗ, τόσο µε την αύξηση κατά 12,5% του ηλεκτρικού ρεύµατος όσο και µε την αύξηση κατά 1,5 ευρώ τον...
µήνα κατά µέσο όρο του Ειδικού Τέλους των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας. Και αυτή η δεύτερη αύξηση προκάλεσε την έκρηξη οργής επιστηµονικών φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και των επιχειρηµατιών του κλάδου των ΑΠΕ, που καταγγέλλουν κρυφές επιδοτήσεις.

Συγκεκριµένα 10 φορείς της αγοράς των ΑΠΕ, όπως η Ελληνική Επιστηµονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, η Ελληνική Εταιρεία Βιοµάζας, ο Ελληνικός Σύνδεσµος Βιοαερίου, ο Ελληνικός Σύνδεσµος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, ο Ελληνικός Σύνδεσµος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων, ο Ελληνικός Σύνδεσµος Συµπαραγωγής Ηλεκτρισµού και Θερµότητας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσµος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών, ο Σύνδεσµος Ελληνικών Βιοµηχανιών Φωτοβολταϊκών, ο Σύνδεσµος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών και ο Σύνδεσµος Παραγωγής Ενέργειας µε Φωτοβολταϊκά, καταγγέλλουν το ΥΠ ΕΚΑ για υπερτίµηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ µε στόχο την ευθεία επιδότηση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής από ρυπογόνα ορυκτά καύσιµα.

Οι επιχειρηµατίες του κλάδου µε κοινή επιστολή τους υπογραµµίζουν ότι «άλλος φταίει και άλλος την πληρώνει», αφού το όφελος από τη µείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που επιτυγχάνεται µε την ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν ενσωµατώνεται στο Ειδικό Τέλος, µε αποτέλεσµα «την αναγκαία αύξησή του, που δεν οφείλεται στις ΑΠΕ, αλλά στις κρυφές επιδοτήσεις προς τα ρυπογόνα καύσιµα που περιέχονται σε αυτό!».

Θύµατα οι καταναλωτές

Όπως καταγγέλλουν οι παράγοντες της αγοράς αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, η αύξηση του Ειδικού Τέλους έχει καταστεί τεχνηέντως αναγκαία, προκειµένου µόνο και µόνο να καλυφθούν τα ελλείµµατα της ηλεκτροπαραγωγής που οφείλονται στα ορυκτά καύσιµα.

Έτσι «οι καταναλωτές και οι ΑΠΕ είναι θύµατα ενός συστήµατος που ευνοεί τα ακριβά και βρόµικα ορυκτά καύσιµα» εξαιτίας του στρεβλού τρόπου υπολογισµού του Ειδικού Τέλους.

Όπως υπογραµµίζουν οι 10 φορείς που εκπροσωπούν το σύνολο των επιχειρηµατιών του κλάδου, «το Ειδικό Τέλος υπολογίζεται αφαιρώντας από το συνολικό κόστος των ΑΠΕ ένα µόνο µέρος του κόστους της συµβατικής ηλεκτροπαραγωγής και όχι το συνολικό κόστος της που θα υπήρχε χωρίς τις ΑΠΕ και το οποίο εξοικονοµείται χάρη στις ΑΠΕ», δηµιουργώντας έτσι τεχνητό έλλειµµα.

Το ΥΠΕΚΑ, που κατάφερε να βρεθεί απέναντι στους επιχειρηµατίες του κλάδου αλλά και στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, υποστήριξε ότι η ΡΑΕ (Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας) αποφάσισε την αύξηση του τέλους υπέρ ΑΠΕ για να διασφαλίσει τη βιωσιµότητα του µηχανισµού χρηµατοδότησης των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας από τον ∆ΕΣΜΗΕ, ο οποίος εκτιµάται ότι θα κλείσει το 2011 µε έλλειµµα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Το επιχείρηµα αυτό αντικρούουν οι φορείς της αγοράς, οι οποίοι υπογραµµίζουν ότι στην πραγµατικότητα πρόκειται για Τέλος Ορυκτών Καυσίµων, αφού µε τον τρόπο µε τον οποίο υπολογίζεται το Ειδικό Τέλος δηµιουργείται τεχνητή υπερτίµηση µε στόχο την επιδότηση των ορυκτών καυσίµων. Η επιδότηση αυτή, σύµφωνα µε τους υπολογισµούς τους, την περίοδο 2010-2011 έφτασε τα 110-120 εκατοµµύρια ευρώ, ποσό που τελικά οδήγησε στη δηµιουργία ελλείµµατος στον λογαριασµό ΑΠΕ του ∆ΕΣΜΗΕ.

Όπως υπογραµµίζει η Greenpeace, «οι καταναλωτές επιβαρύνονται µε ένα ποσό, µέρος µόνο του οποίου πάει στις ΑΠΕ, και το υπόλοιπο καλύπτει ελλείµµατα που προκαλούνται από τα ορυκτά καύσιµα (έµµεση επιδότηση). Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των ΙΟΒΕ και ΕΜΠ, µόνο το 40-50% του Τέλους ΑΠΕ πηγαίνει πραγµατικά στις ΑΠΕ».

Το πραγµατικό κόστος

Όπως αποκαλύπτει µε έκθεσή της η Greenpeace, η Ελλάδα σήµερα επιδοτεί (άµεσα ή έµµεσα) µε τεράστια ποσά τη βρόµικη παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιµα προκειµένου να φαίνεται φθηνή στους καταναλωτές. «Ως αποτέλεσµα, το Ελληνικό ∆ηµόσιο χάνει έσοδα από φόρους, ενώ η ελληνική οικονοµία και η κοινωνία επιβαρύνονται µε δισεκατοµµύρια ευρώ κάθε χρόνο από το λεγόµενο εξωτερικό κόστος, δηλαδή τις καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δηµόσια υγεία». Και αυτό το εξωτερικό κόστος επιβαρύνει τον κάθε πολίτη µε 80 ευρώ ανά µεγαβατώρα τον χρόνο.

Οι φορείς της αγοράς και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν την άµεση αλλαγή του τρόπου υπολογισµού του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ προκειµένου να µην επιβαρύνεται ο πολίτης αλλά και να µπορέσουν να καλυφθούν τα ελλείµµατα που τεχνηέντως έχουν δηµιουργηθεί.

Συγκεκριµένα καλούν την κυβέρνηση να λάβει µέτρα όπως:

• Να αλλάξει τον στρεβλό τρόπο υπολογισµού του Τέλους ΑΠΕ, ώστε να µην επιβαρύνονται αναίτια οι καταναλωτές και να µην ενοχοποιούνται οι ΑΠΕ.

• Να προχωρήσει στις πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίσουν ότι το πραγµατικό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής θα αντικατοπτρίζεται στους λογαριασµούς ενέργειας. Προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση κινείται και η σχετική εισήγηση της ΡΑΕ για την επιβολή «τέλους δικαιωµάτων εξόρυξης/χρήσης λιγνίτη».

• Να λάβει πρωτοβουλίες που θα προστατεύσουν τις ασθενέστερες κοινωνικές οµάδες από ανατιµήσεις στους λογαριασµούς ενέργειας.

• Να θέσει χρονοδιάγραµµα οριστικής απεξάρτησης από τον λιγνίτη ώς το 2030.

• Να ολοκληρώσει τις εργασίες και να δηµοσιεύσει τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασµό, υιοθετώντας οδικό χάρτη για 100% ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ώς το 2050.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!