tromaktiko: Μήλος: κι όμως, η ανάπτυξη κολλάει στην περιφέρεια

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Μήλος: κι όμως, η ανάπτυξη κολλάει στην περιφέρεια



Παραλογισμός της διοίκησης; Μία ακόμη παθογένεια του ελληνικού κράτους; Προσπάθεια των αιρετών της περιφέρειας να διατηρήσουν τα «οφίτσια» τους; Όπως και να το πει κανείς αυτό που συμβαίνει στο Δήμο Μήλου με...
ευθύνη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι σχήμα οξύμωρο. Γιατί, πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός ότι η περιφέρεια, ο «αναπτυξιακός πυλώνας» του «Καλλικράτη» αποτελεί αυτή τη στιγμή τροχοπέδη για την ανάπτυξη ενός δήμου της.

Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο ο δήμαρχος της Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκος, όπως ο ίδιος καταγγέλλει στην aftodioikisi.gr, ζητεί έναν από τους μηχανικούς που «κάθονται» στο πρώην επαρχείο της Μήλου, προκειμένου να προχωρήσουν οι μελέτες και τα έργα στο νησί, και ο περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχης όχι μόνο αρνούνται επίμονα αλλά και προσπαθούν να αποτρέψουν όποιους από αυτούς δηλώνουν διαθέσιμοι;

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι ενώ οι 13 από τους 18 υπαλλήλους του πρώην επαρχείου «κάθονται», όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος, την ώρα που ο Δήμος Μήλου έχει μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και μάλιστα στις ίδιες ειδικότητες (τμήματα Τεχνικών και Οικονομικών Υπηρεσιών) , οι κύριοιΓιάννης Μαχαιρίδης και Γιώργος Πουσσαίος θέλουν να «αναστήσουν» τα παλιά επαρχεία, δηλαδή, όπως τονίζει ο κ. Δαμουλάκος, «τη διαρχία στο νησί»;

Τμήμα Τεχνικών Yπηρεσιών

Το πρόβλημα εδώ εντοπίζεται στο ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μήλου είναι υποστελεχωμένη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκπονεί και θεωρεί αυτόνομα μελέτες για την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματός του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από άποψη λειτουργικότητας και κυρίως χρόνου.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Μήλου, ότι μια μελέτη του κάνει περίπου 10 μήνες για να εγκριθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και τα έργα. Ο δήμος κάνει, λοιπόν, τις μελέτες με τον υπάλληλο-μη ειδικό που έχει, τις στέλνει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και «"κάθονται" εκεί μέχρι να πάρουν σειρά 4-5 μήνες. Και αν έχουμε κάτι ξεχάσει, τα ξαναστέλνουν πίσω, τα ξανακοιτάει ο υπάλληλος, τα φτιάχνει και πάλι, τα στέλνει πίσω, και "κάθονται" κανέναν εξάμηνο εκεί», υπογραμμίζει ο δήμαρχος.

Βολές κατά περιφερειάρχη-αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Μάλιστα, ο δήμαρχος Μήλου εξαπολύει επίθεση κατά του περιφερειάρχη Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη και του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Πουσσαίου, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως δεν τον βοηθούν στο έργο του, τον εμποδίζουν. Παρά το ότι στο επαρχείο Μήλου, που ανήκει στην περιφέρεια, υπάρχουν υπάλληλοι που «κάθονται», δεν τους του δίνουν.

«Ζήτησα, λοιπόν, από τον ίδιο τον περιφερειάρχη, τον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, επειδή εδώ είχε παλιά επαρχείο η Μήλος και έχει ήδη μηχανικούς που "κάθονται" -μαζί με τους υπόλοιπους-, να μου τους δώσει για να κάνω τη δουλειά μου, ώστε να μη στέλνω τις μελέτες μου στη Σύρο.

»Υπάρχει, μάλιστα, υπάλληλος-μηχανικός που έχει κάνει αίτηση να έρθει στο δήμο, του λέω του περιφερειάρχη "βάλτε μια υπογραφή ώστε να λήξει το θέμα"», σημειώνει και καταγγέλλει:

«Μάλιστα, έμαθα πως παρενέβη ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, ο κ. Γιώργος Πουσσαίος, πήρε τηλέφωνο και τους είπε "γιατί θέλετε να πάτε εκεί..."».


Τμήμα Οικονομικών Yπηρεσιών

Όπως λέει ο δήμαρχος Μήλου στην aftodioikisi.gr, «η ήδη υποστελεχωμένη οικονομική υπηρεσία του δήμου μας στην παρούσα φάση έχει να αντιμετωπίσει το πρόσθετο βάρος των νέων αρμοδιοτήτων που έχουν έρθει στο δήμο μας από τον "Καλλικράτη".

»Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη λόγω της πολύμηνης απουσίας μόνιμης υπαλλήλου του δήμου, ΠΕ, που κάλυπτε καίρια θέση, η οποία έχει κάνει χρήση άδειας κυήσεως, λοχείας και γονικής αδείας και συνεχίζει να απουσιάζει χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αντίστοιχης χρονικά αντικατάστασής της (παρά μόνο για δύο μήνες)».

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος έχει «φύγει» από την υπηρεσία από τον περασμένο Σεπτέμβριο και με βάση την άδεια κύησης και λοχίας, τη γονική άδεια, αλλά και την κανονική άδεια που δικαιούται, υπολογίζεται ότι πως «επιστρέψει» στο τέλος του 2012. Ο, δε, νόμος σήμερα «καλύπτει» τη συγκεκριμένη θέση μόνο για δύο μήνες, με την πρόσληψη ενός διμηνίτη μέσω ΑΣΕΠ.

Κινήσεις από το δήμο

Πέραν της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο δήμαρχος Μήλου Γ. Δαμουλάκης έχει απευθυνθεί με δύο επείγουσες επιστολές του (21/4/11 και 19/1/11) και προς το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να υπάρξει στελέχωση στις υπηρεσίες του, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση.

Βολές κατά Ραγκούση-Κουκουλόπουλου

Είναι, δε, καταπέλτης, μιλώντας στην aftodioikisi.gr γι' αυτούς που έφτιαξαν και διαχειρίζονται τον «Καλλικράτη»:

«Οι άνθρωποι που χειρίζονταν και χειρίζονται τον "Καλλικράτη", ο κ.Γιάννης Ραγκούσης και ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, και αυτό που με τρελαίνει είναι πως έχουν υπάρξει δήμαρχοι, δεν καταλαβαίνουν τίποτε. Δεν μπορεί να έχουν ξεχάσει τι έχουν περάσει ως πρώην δήμαρχοι. Εκτός και αν θέλουν να βγάλουν το άχτι τους επάνω μας. Δεν μπορεί να ξέρει ένας δήμαρχος, και δη πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, τι προβλήματα έχει ένας νησιώτης δήμαρχος.

»Για παράδειγμα, θα έπρεπε να προβλέψουν στον «Καλλικράτη» πως οι νησιωτικοί δήμοι θα έπρεπε να έχουν στην Τεχνική Υπηρεσία 2 άτομα, ή να μην έχουν καθόλου άτομα και να μπορούν να δουλέψουν με εξωτερικούς συνεργάτες».

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!