tromaktiko: Η «ευημερούσα» Πάρος μας τελείωσε. Υποσιτίζονται Παριανόπουλα στα Σχολεία

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Η «ευημερούσα» Πάρος μας τελείωσε. Υποσιτίζονται Παριανόπουλα στα Σχολεία



Αυτό που κάποιοι συμπολίτες μας παρακολουθούσαν στις ειδήσεις των τηλεοράσεων και πίστευαν ότι είναι ζήτημα που αφορά τα αστικά κέντρα, ήρθε και στον τόπο μας.

Το κοινό μυστικό (των όσων βιώνουν πολλά νοικοκυριά στην Ελλάδα) ήρθε να επιβεβαιωθεί με τον επισημότερο τρόπο και στο νησί μας. Μικρά παιδιά πάνω στην ανάπτυξή τους δεν έχουν τροφή!

Η είδηση
Οι μαθητές του Γυμνασίου Παροικιάς (που φέτος μας έχουν εκπλήξει με την ωριμότητά τους) ήταν οι πρώτοι που έθεσαν το ζήτημα με τον επισημότερο τρόπο.

Η πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του Γυμνασίου Παροικιάς Κατερίνα Νίκα στην ειδική συνεδρίαση της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου, έλαβε το λόγο κατά τη συζήτηση του θέματος για την παιδεία και είπε:

«Είμαστε απογοητευμένοι με τον τρόπο που βλέπουμε ότι αντιμετωπίζονται τα θέματα παιδείας. Όμως, δεν θα μείνουμε σ' αυτό το θέμα και θέλουμε να σας πούμε ότι συμμαθητές μας στο σχολείο υποσιτίζονται. Πολλοί πηγαίνουν και παίρνουν φαγητό από το συσσίτιο της Εκατονταπυλιανής. Κάντε κάτι. Βρείτε μία λύση. Είναι καιρός να δούμε και τον συνάνθρωπό μας».

Η μαθήτρια σηκώθηκε στη συνέχεια και αποχώρησε από την αίθουσα...

Οι δημοτικοί σύμβουλοι κοιταχθήκαν και ο κ. Βλαχογιάννης είπε:

«Είμαστε σ' επαφή με την εκκλησία και πολύ σύντομα θα έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για να δούμε πως θα το οργανώσουμε».

Αυτά είπε ο κ. Βλαχογιάννης και η συνεδρίαση συνεχίστηκε κανονικά! Σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Κανείς δεν αναρωτήθηκε μέχρι να «οργανωθεί» το θέμα, τι θα γίνει με τους μαθητές που υποσιτίζονται. Πιθανόν κάποιοι να μην γνώριζαν και την ερμηνεία αυτής της λέξης...

Τι γίνεται στο Γυμνάσιο

Η εφημερίδα μας την επόμενη μέρα (20/12) προσπάθησε να μάθει τι ακριβώς γίνεται στο Γυμνάσιο Παροικιάς.
Ο Γυμνασιάρχης κ. Η. Γουρδούκης μας επιβεβαίωσε το γεγονός και τις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί ώστε να μάθει και εκείνος τι γίνεται. Ο ίδιος δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες λόγω της λεπτότητας χειρισμού που απαιτεί η υπόθεση. Όμως, ο κ. Γουρδούκης, δεν μπόρεσε να αποκρύψει το γεγονός ότι μαζεύονται στο Γυμνάσιο συσκευασμένα τρόφιμα για να δοθούν σε μαθητές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα στο σπίτι τους.

Ακόμα, στο Γυμνάσιο Παροικιάς υπάρχει κουμπαράς με σκοπό να μαζευτούν χρήματα και να δοθούν στη συνέχεια σε μαθητές με οικονομικές δυσκολίες.

Η συζήτηση με μαθητές ήταν ακόμα πιο δύσκολη, αφού η ωριμότητά τους εντυπωσιάζει. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι την ίδια ώρα που η δημοτική αρχή ΚΟΙΜΑΤΑΙ και ασχολείται με θέματα μείζονος σημασίας 15χρονοι μαθητές δείχνουν μία ευαισθησία για προβλήματα καθημερινότητας πολύ μεγαλύτερη.

Η συζήτηση με τους μαθητές έγινε με πλάγιο τρόπο από την εφημερίδα μας. Προσπαθήσαμε να τους ρωτήσουμε την άποψή τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σχολείο τους με την έλλειψη καθηγητή, για τη δεύτερη γλώσσα και την έλλειψη αιθουσών.

Οι μαθητές ήταν «κοφτοί» στις απαντήσεις τους και είπαν:«Θέλουμε επίλυση των προβλημάτων του σχολείου μας, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν συμμαθητές μας που πεινάνε και πρέπει άμεσα να δοθεί επίλυση σ' αυτό το θέμα. Όλα τα άλλα είναι δεύτερα ζητήματα».

Η εφημερίδα μας έγινε κοινωνός τουλάχιστον τριών περιπτώσεων με υποθέσεις μεγάλων οικονομικών προβλημάτων μαθητών, καθώς και περίπτωσης υποσιτισμού μαθητή.

Τέλος, εκτός της περίπτωσης του υποσιτισμού μαθητών του Γυμνασίου Παροικιάς, μας υπεδείχθησαν και οι «παράπλευρες» απώλειες. Σχεδόν οι μισοί μαθητές έχουν διακόψει ένα φροντιστήριο που παρακολουθούσαν ως πέρσι, ενώ ένας μεγάλος αριθμός μαθητών δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει κανένα φροντιστήριο γλώσσας ή υποστήριξης βασικών μαθημάτων στα οποία η υψηλή απόδοση χρειάζεται για τις εξετάσεις.

Η «ελαφρότητα»

Το θέμα είναι το πλέον σοβαρό που αντιμετωπίζει το νησί μας αυτή τη στιγμή. Κανείς δεν αντιλέγει ότι τα ζητήματα υποδομής είναι πολύ βασικά και αναγκαία (αεροδρόμιο, εμπορικό λιμάνι, σχολικές αίθουσες κλπ). Όμως, για να υπάρχουν όλα αυτά, πρέπει πρώτα να υπάρχει μία κοινωνία. Ένα κομμάτι αυτής της κοινωνίας κινδυνεύει σήμερα από υποσιτισμό. Αν αυτό δεν είναι πρωτεύον θέμα, τότε ποιο είναι;

Κι' όμως, αυτό το θέμα δεν έχει συζητηθεί ούτε μία φορά στο δημοτικό συμβούλιο. Το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί με μία απίστευτη «ελαφρότητα». Πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης που προ μηνός είχε δώσει στη δημοσιότητα μία ανακοίνωση περιγράφοντας το πρόβλημα στη χώρα και «πετούσε» σπόντες για κάτι ανάλογο στην Πάρο και μία περιγραφής του ίδιου ζητήματος στην ηλεκτρονική σελίδα της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Πάρου, τίποτα άλλο δεν είχε γίνει.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι οι πάντες ήταν ενήμεροι για το θέμα! Απόδειξη τούτου ήταν η άμεση απάντηση του δημάρχου κ. Βλαχογιάννη, που είπε στη συνεδρίαση ότι είναι σε συνεννόηση με την εκκλησία για την οργάνωση συσσιτίων.

Η πρωτοβουλία των γυναικών

Ο σύλλογος γυναικών «Αρηίς» με ανακοίνωσή του έθετε το ζήτημα του υποσιτισμού στην Πάρο από την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου. όπου σε ανακοίνωσή του έγραφε: «Όλοι μας βιώνουμε ένα πρωτόγνωρα δύσκολο χειμώνα, ακόμα και στην Πάρο, δίπλα μας. Οι εκκλήσεις βοήθειας ηχούν καθημερινά στα αυτιά μας...».

Ο σύλλογος σε επιστολή του προς τα καταστήματα τροφίμων τους ενημέρωσε για ένα πρόγραμμα συλλογής συσκευασμένων τροφίμων με σκοπό την προώθησή τους σε απόρους. Το πρόγραμμα αρχικά θα ισχύσει για τους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου.

Ο σύλλογος ζητά από τα καταστήματα τροφίμων να του παραχωρήσουν ένα μικρό χώρο πριν την έξοδο του καταστήματος για να τοποθετήσουν ένα ανοιχτό καλάθι με μια πινακίδα και την επισήμανση «ψωνίζω και στηρίζω όσους δεν μπορούν αυτό το χειμώνα».

Στόχος είναι η παρακίνηση των καταναλωτών ώστε κάθε φορά που ψωνίζουν να αφήνουν στο ανοιχτό καλάθι, αν μπορούν, κάποιο συσκευασμένο προϊόν όπως γάλα, λάδι, όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, τοματοπολτό, ζάχαρη, αλεύρι, παιδικές κρέμες και είδη προσωπικής υγιεινής. Τα συσκευασμένα τρόφιμα θα μαζεύουν στη συνέχεια μέλη του συλλόγου και κάθε εβδομάδα σε συγκεκριμένη ημέρα, ώρα και σημείο, θα κάνουν τη διανομή τους.

Η πραγματικότητα

Το νησί μας πληρώνει το μνημόνιο περισσότερο από άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας, αλλά με πολύ πιο «ήσυχο» τρόπο.

Ο τόπος είναι μικρός και τα προβλήματα προσπαθούν οι περισσότεροι να τα κρύψουν. Η οικοδομή έχει «πεθάνει» και υπάρχουν οικοδόμοι που έχουν μήνες να κάνουν μεροκάματο. Τα συμπληρωματικά εισοδήματα πολλών σε καταστήματα εστίασης δεν έγιναν φέτος, ενώ η κακή τουριστική σεζόν έδωσε το τελικό κτύπημα στην οικονομία του τόπου. Τα καταναλωτικά δάνεια δεν δίνονται πλέον σε κανένα, αφού δεν μπορούν να αποπληρωθούν τα δάνεια περασμένων ετών που είχαν δώσει «ενέσεις» στα νοικοκυριά.

Ακόμα, η μείωση μισθών στο δημόσιο τομέα και η μείωση των συντάξεων στέρησαν κάθε δυνατότητα ρευστότητας στην αγορά. Τα εμπορικά καταστήματα ανοίγουν και κλείνουν καθημερινά μη μπορώντας να κάνουν ούτε σεφτέ. Η αγορά της Πάρου βιώνει πολύ δύσκολες στιγμές. Η ανεργία στο νησί χτυπάει κόκκινο. Το «λίπος» που υπήρχε εξατμίστηκε και τα φέσια στην αγορά μεγάλωσαν.

Η άλλοτε ευημερούσα Πάρος, εκτός του μνημονίου που βιώνει η χώρα, βιώνει και ένα άλλο δικό της μνημόνιο, λόγω της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού που επικράτησε τα προηγούμενα 30 χρόνια περίπου.

Οι περιπτώσεις υποσιτισμού στο Γυμνάσιο Παροικιάς δεν είναι οι μόνες. Στο προσεχές χρονικό διάστημα παρόμοιες ειδήσεις δεν θα εντυπωσιάζουν...

Το κείμενο ήταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα Πάρου - Αντιπάρου» στις 24/12/2011

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!