Μετά το 2008 και το 2011 ο κόσμος ξύπνησε και πάλι απότομα, αυτή τη φορά συνειδητοποιώντας το λάθος που έκανε εμπιστευόμενος το δημοκρατικό σύστημα της Δύσης. Δεν είναι τυχαίο ότι το περασμένο καλοκαίρι, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s μείωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ, μετά από την παραλίγο χρεοκοπία της Νο1 οικονομίας του πλανήτη, όχι εξαιτίας οικονομικών της αδυναμιών, αλλά κάποιων κομματικών κονταρομαχιών. Μάλιστα, όσον αφορά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Δύση θυμίζουμε ότι η υποβάθμιση της Αμερικής οικονομίας, σε κανονικές συνθήκες, θα σήμαινε το γεγονός της δεκαετίας!, ενώ τώρα όμως θεωρείται δευτερεύουσας σημασίας συμβάν σε σχέση με την παραλίγο κατάρρευση της ευρωζώνης, η οποία με τη σειρά της οφείλεται σε μια αλληλουχία από λάθη που έκαναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Τι μπορεί όμως κανείς να συμπεράνει από τα όσα συμβαίνουν. Μα πολύ απλά ότι και οι δυο σχεδόν καταρρεύσεις, δεν οφείλονταν σε ανυπέρβλητα εθνικά ή οικονομικά προβλήματα, αλλά στην αδυναμία του πολιτικού συστήματος, το οποίο δείχνει κατώτερο των περιστάσεων και ανίκανο να κάνει το σωστό, ακόμη και ενώπιον μιας πραγματικής οικονομικής «αποκάλυψης»
Όσο για τους λαούς της Δύσης ανέκαθεν αντιλαμβάνονταν την αυτοεξυπηρετούμενη φύση των δημοκρατικών πολιτευμάτων, αλλά πίστευαν πως υπάρχει και κάποιο όριο. Ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες θα μπορούσαν να συνεργαστούν προκειμένου να αποφευχθεί μια καταστροφή. Για παράδειγμα, πίστευαν πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα έπαιζαν το «χαρτί του όχι» όσο μπορούσαν για να βλάψουν την προεδρία του Ομπάμα, αλλά δεν θα το πήγαιναν μέχρι τέλους, σε βαθμό που να βλάψουν την οικονομική αξιοπιστία της χώρας τους.
Επίσης, πολλοί άνθρωποι, μεταξύ τους και οι επενδυτές, που δεν φημίζονται για την εμπιστοσύνη τους προς τους ανθρώπους και τις κυβερνήσεις, πίστευαν πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κάθονταν στο τραπέζι της ΕΕ, και θα έκαναν τα πάντα για να βοηθήσουν της χώρες της Νότιας Ευρώπης και όχι ότι ο καθένας και ειδικά η Γερμανία θα κοιτούσε τα συμφέροντα του.
Πως δεν συζητούσαν καν το ενδεχόμενο μιας διάλυσης της ευρωζώνης. Για αυτό και η Ελλάδα δεν δυσκολεύτηκε λίγο πιο πριν να πουλήσει τα ομόλογά της, παρά την προβληματική της οικονομία και τα προβληματικά της λογιστικά βιβλία. Οι επενδυτές όμως δεν εμπιστεύτηκαν την Ελλάδα, αλλά τους εταίρους της στην ευρωζώνη.
Αυτή η εμπιστοσύνη προς τις ηγεσίες των ΗΠΑ και της ΕΕ δεν οφείλεται σε κάποιον θαυμασμό προς την δημοκρατία, ή σε κάποια πίστη στην ανθρώπινη καλοσύνη. Οφείλεται στην πίστη του αναπόφευκτου ανθρώπινου ένστικτου για επιβίωση.
Όπως ένα πλήρωμα πλοίου, που θα σταματούσε να τσακώνεται για ασήμαντα πράγματα, και θα αποφάσιζε να συνεργαστεί εν όψει σύγκρουσης με κάποιο παγόβουνο.
Το 2011 όμως, οι λαοί κατάλαβαν πως αυτή η εμπιστοσύνη τους ήταν λάθος.
Πάντως θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι, οι πολιτικοί έδρασαν την τελευταία στιγμή, και άλλαξαν πορεία, για να αποφευχθεί ο όλεθρος. Και στις δυο περιπτώσεις όμως, οι πολιτικοί έμειναν σταθεροί στις πλάνες τους για μεγάλο διάστημα, ενώ η αποτυχία τους να κάνουν το λογικό και να συνεργαστούν, αντιμέτωποι με μια κοινή για όλους καταστροφή, έδειξε την πραγματική τους φύση, που τελικά είναι διαφορετική από αυτήν ενός πληρώματος πλοίου. Οι πολιτικοί δεν παίζουν για την ζωή τους και την ύπαρξή τους. Αυτοί που πάντοτε πληρώνουν την νύφη, είναι οι απλοί πολίτες. Και όταν κάποιος τζογάρει με ξένα χρήματα, δεν παίζει λογικά. Τόσο τα κινήματα διαμαρτυρίας, όσο και η άτακτη φυγή των επενδυτών από τα τοξικά ομόλογα της ευρωζώνης, αυτό ακριβώς μας αποκαλύπτουν.
Η εφημερίδα μας έχει προβλέψει στο παρελθόν, πως η μεγάλη ύφεση θα μικρύνει τα όρια του «αδιανόητου», και θα παρουσιάσει μια τεράστια πρόκληση στην δημοκρατία της Δύσης.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η δημοκρατία της Δύσης δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει αυτήν την πρόκληση, και αν οι πολιτικοί της δεν αφυπνιστούν, και δεν σταθούν στο ύψος τους, μπορεί σύντομα να γίνουν μάρτυρες του πραγματικά αδιανόητου.
Μάλιστα, κλείνοντας θα λέγαμε (GFF), ότι το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι τα περισσότερα από τα παραπάνω συμπεράσματα δεν προέρχονται από κάποιον αρθρογράφο του δυτικού κόσμου, αλλά από μια κινεζική εφημερίδα και μια χώρα στην οποία η δημοκρατία και η ελευθερία στην πολιτική ουσιαστικά δεν υπάρχει. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, από αυτήν την απλή λεπτομέρεια, το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στο δυτικό κόσμο.
greekfinanceforum.com