καθώς η ίδια προσπαθεί να διατηρήσει το μερίδιό της στην αγορά απέναντι στη μείωση της ζήτησης καυσίμων εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών στην περιοχή.
Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου πλήττονται από τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες με παρόχους όπως η Gazprom ή τη νορβηγική Statoil, που συνδέουν το ποσοστό των εισαγωγών με τις τιμές πετρελαίου, ενώ οι εταιρείες προμήθειας πρέπει να πωλούν το φυσικό αέριο στους πελάτες σε χαμηλότερες τιμές λιανικής, που συνδέονται με την ελεύθερη αγορά «όψης» (spot market).
Στις 17 Ιανουαρίου, η Gazprom είπε ότι προσάρμοσε τα συμβόλαια με τη γαλλική GDF Suez, τη γερμανική εταιρεία της κοινοπραξίας Wingas, τη σλοβακική SPP, την ιταλική Sinergie Italiane και την αυστριακή EconGas σε συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2011 και στις αρχές του 2012.
Αναλυτές λένε ότι η Gazprom άλλαξε τη βάση υπολογισμού που χρησιμοποιείτο για τη σύνδεση των τιμών φυσικού αερίου με αυτές του πετρελαίου, με τέτοιο τρόπο ώστε προσωρινά να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών όχι πάνω από 5% και θα διαρκέσουν μέχρι το 2014.
Ο επικεφαλής εξαγωγών της Gazprom, Alexander Medvedev, είπε σε δήλωσή του: «Στα τέλη του 2011-αρχές 2012 η υπηρεσία εξαγωγών της Gazprom προέβη σε συμφωνίες με κάποιους μεγάλους ευρωπαίους αγοραστές, που προβλέπουν συγκεκριμένη προσαρμογή στις ρωσικές τιμές φυσικού αερίου».
Τόνισε ότι οι προσαρμογές έγιναν «για να ληφθούν υπόψη η ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η κατάσταση στα οικονομικά όπως και η ενεργειακή σφαίρα μερικών κρατών της Ευρώπης».
«Κατανοούμε ότι οι προσαρμογές έχουν προσωρινή φύση, και η Gazprom μπορεί να ανοίξει εκ νέου τον μηχανισμό τιμολόγησης, εάν και όταν αλλάξει η κατάσταση στην αγορά τα επόμενα τρία χρόνια», έγραψε η αμερικανική τράπεζα Citi.
Πηγή της Gazprom είπε ότι ο συντελεστής που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της τιμής των εξαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου έναντι τιμής ενός καλαθιού πετρελαϊκών προϊόντων άλλαξε, επιτρέποντας μεγαλύτερη ευλυγισία στον τελικό λογαριασμό.
Ωστόσο, πηγή κοντά στις συνομιλίες μεταξύ της ρωσικής εταιρείας και της Sinergie Italiane, είπε ότι οι τιμές έχουν πέσει «σημαντικά».
«Οι προϋποθέσεις βελτιώθηκαν για την Sinergie Italiane. Δεν άγγιξαν τον όγκο», τόνισε η πηγή, η οποία αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες για τις τιμές.
greekfinanceforum.com