tromaktiko: Ερχεται επόπτης Βρυξελλών

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ερχεται επόπτης Βρυξελλών



Μπορεί να μην εγκατασταθεί επίτροπος, όπως θέλει η Γερμανία, αλλά οι Βρυξέλλες δρομολογούν την τοποθέτηση στην Αθήνα τουλάχιστον ενός επόπτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το επιτελείο του.
Θα είναι μια ομάδα στα πρότυπα εκείνης του Μπομπ Τράα, του... Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία είναι εγκατεστημένη στην Αθήνα σχεδόν από την αρχή της εφαρμογής του Μνημονίου. Η Κομισιόν είχε μείνει πίσω στην ενημέρωση και την εποπτεία και τώρα σχεδιάζει να καλύψει το κενό, βασιζόμενη μάλιστα στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Η απόφαση προβλέπει την ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης του ελληνικού προγράμματος, κατόπιν αιτήματος της ίδιας της Ελλάδας.
«Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους λοιπούς εταίρους της στην τρόικας», σημειώνει η απόφαση, «θα συγκροτήσει για τη διάρκεια του προγράμματος επιτόπου εποπτική δύναμη συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής εθνικών εμπειρογνωμόνων, σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα για την παροχή συμβουλών και συνδρομής ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» Ετσι, προγραμματίζεται η τοποθέτηση στελέχους μεσαίας κατηγορίας, καθώς και τεσσάρων υπαλλήλων στην Αθήνα. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο είναι στελεχωμένη και η ομάδα του ΔΝΤ: επικεφαλής ο Μπομπ Τράα και τέσσερις υπάλληλοι υπό αυτόν.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ. «Η απόφαση μιλά για εποπτεία, όχι για επιτροπεία», τονίζει ο Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Ο ίδιος θυμίζει ότι ο στόχος ήταν να αποφευχθεί ο δραματικός χαρακτήρας τής ανά τρίμηνο επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα με έναν μόνιμο μηχανισμό παρακολούθησης εδώ. Μάλιστα, σημειώνει ότι σε καμία άλλη χώρα με πρόγραμμα όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, οι επισκέψεις της τρόικας δεν διαρκούν τόσο πολύ ούτε διεξάγονται σε τέτοιο κλίμα έντασης. Κατά πόσον ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μένει να αποδειχθεί.
Η ομάδα Τράα και η αντίστοιχη - υπό σύσταση - της Κομισιόν δεν είναι όμως οι μόνοι ξένοι που ασχολούνται με την Ελλάδα ή έχουν εγκατασταθεί εδώ ελέω Μνημονίου. Υπάλληλοι ειδικών καθηκόντων της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν τοποθετηθεί σε διάφορες θέσεις υπουργείων και φορέων, ενώ βεβαίως υπάρχει και η Ομάδα Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ με 13 υπαλλήλους στην Αθήνα και 32 στις Βρυξέλλες που ασχολούνται με την παροχή τεχνικής βοήθειας. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ράιχενμπαχ αρνήθηκε τον ρόλο του επόπτη, προτιμώντας τα «φιλικότερα» προς την Ελλάδα καθήκοντα της τεχνικής βοήθειας.

ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ. «Δημοφιλέστερος» προορισμός των υπαλλήλων αυτών είναι φυσικά το υπουργείο Οικονομικών, όπου βρίσκονται δύο υπάλληλοι της Ομάδας Δράσης του κ. Ράιχενμπαχ και μία Γερμανίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ εκεί θα κατευθυνθεί και το νέο στέλεχος της Κομισιόν με την ομάδα του. Τη δεύτερη θέση κατέχει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου συμμετέχουν ως παρατηρητές από ένας υπάλληλος του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ανάλογες θέσεις έχουν οι τροϊκανοί και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ακόμη στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) είναι εγκατεστημένος υπάλληλος της Eurostat.
Tο σκηνικό της ευρωεποπτείας συμπληρώνει ο Γερμανός Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα.




     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!