tromaktiko: Η “ταμπακιέρα” για την ελληνική κρίση

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Η “ταμπακιέρα” για την ελληνική κρίση



Την Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου, οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδος και των δανειστών της, σταμάτησαν.

Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι η διαγραφή 100 δις. ευρώ από συνολικό χρέος 350 δις. ευρώ.

Μια γρήγορη σύγκριση των αντίστοιχων μεγεθών, δείχνουν τη σοβαρότητα του ελληνικού ζητήματος, είναι όμως παράλληλα και ενδεικτική του γενικότερου προβλήματος της Ευρώπης:

Ελλάδα: ποσοστό χρέους 160%, επί του ΑΕΠ, με βαθμό της οικονομίας της στο C, που σημαίνει στην πραγματικότητα (εθελοντική) χρεοκοπία.

Πορτογαλία: ποσοστό χρέους 106% με βαθμό ΒΒΒ.

Ιρλανδία: ποσοστό χρέους 106% με βαθμό ΒΒΒ.

Ιταλία: ποσοστό χρέους 121% με βαθμολογία ΒΒΒ.

Ισπανία: ποσοστό χρέους 67,4% με βαθμολογία Α.

Βέλγιο: ποσοστό χρέους 94,6% με βαθμολογία ΑΑ.

Γαλλία: ποσοστό χρέους 86,8% με βαθμολογία ΑΑ+ (αντί ΑΑΑ).

Αυστρία: ποσοστό χρέους 72,3% με βαθμολογία ΑΑ+ (αντί ΑΑΑ).

Φιλανδία: ποσοστό χρέους 50,2% με βαθμολογία ΑΑΑ.

Ολλανδία: ποσοστό χρέους 65,5% με βαθμολογία ΑΑΑ.

Γερμανία: ποσοστό χρέους 86,8% με βαθμολογία ΑΑΑ.

Μάλτα: ποσοστό χρέους 66,3% με βαθμολογία Α.

Σλοβακία: ποσοστό χρέους 44,9% με βαθμολογία Α+

Λουξεμβούργο: ποσοστό χρέους 19,7% με βαθμολογία ΑΑΑ.

Εσθονία: ποσοστό χρέους 6% με βαθμολογία ΑΑ

Κύπρος: ποσοστό χρέους 64% με βαθμολογία ΒΒΒ.

Η Ελλάδα, προφανώς στη χειρότερη θέση, θα μπορούσε να οδηγηθεί σε επιλεκτική χρεοκοπία από τις 20 Μαρτίου, οπότε θα πρέπει να πληρώσει 14,5 δις. ευρώ, από τα χρέη της, αν ναυαγήσει η υπόθεση του PSI. Κάτι που όλοι απεύχονται στην Ευρώπη και στον Ατλαντικό.

Οι πιστωτές της Ελλάδος, δέχθηκαν να ανταλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα, με λήξη από 5-10 χρόνια, έναντι νέων ομολόγων με τριακονταετή διάρκεια. Θα εισπράξουν, μάλιστα, για αντάλλαγμα ποσό ύψους 30 δις. ευρώ σε ομόλογα αντίστοιχου μεγέθους, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Η ιδέα είναι τα επιτόκια των νέων ομολόγων να είναι πιο χαμηλά τα πρώτα χρόνια και να αυξάνονται ανάλογα με την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, τα επόμενα χρόνια.

Η Αθήνα είχε συμφωνήσει για ποσοστό 3%, που οι πιστωτές το θεωρούν μικρό και αντιπροτείνει ποσοστό 5%. Κάτι που αναλογεί σε πραγματικό κούρεμα του χρέους, σε ποσοστό 60%, που μπορεί να αγγίζει έως και το 80%.

Όλα αυτά εξελίσσονται με μεγάλες δυσκολίες για τη χώρα μας. Εδώ που φθάσαμε τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το PSI πετυχαίνει, οπότε προχωράμε στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Βρυξελλών και μέχρι τέλη Απριλίου, θα έχουμε εκλογές, ή αποτυγχάνει, οπότε οι εκλογές πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, μια νωπή εντολή του λαού, θα δώσει άλλη δύναμη και διαπραγματευτική ισχύ στην κυβέρνηση που θα προέλθει από τις εκλογές.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!