tromaktiko: Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και η θεολογική σχολή στην Κύπρο

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και η θεολογική σχολή στην Κύπρο



του Παναγιώτη Τελεβάντου
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έκανε μια πολύ σημαντική δήλωση αναφορικά με την πρόθεση της Εκκλησίας της Κύπρου να δημιουργήσει Θεολογική Σχολή στην Κύπρο.

Θεολογικη σχολη μακρυα απο τα ελλαδικα προτυπα.

Διευκρίνισε ότι η Σχολή αυτή δεν θα έχει ως πρότυπο τα Ελλαδικά πρότυπα των Θεολογικών Σχολών, επειδή - όπως πολύ ορθά επεσήμανε ο Μακαριότατος - στις Θεολογικές Σχολές καταλήγουν τα ναυάγια άλλων Σχολών - συνήθως της Φιλοσοφικής -, με αποτέλεσμα την εκκοσμίκευση του φρονήματος των φοιτητών της - που είναι και οι αυριανοί Καθηγητές των Θρησκευτικών - στα σχολεία.

Πέραν της κραυγαλέας έλλειψης ικανής ηγεσίας η κύρια αιτία της αποχαύνωσης του θεολογικού κόσμου, που παρακολουθεί με στωική απάθεια την απο-ορθοδοξοποίηση του μαθήματος των Θρησκευτικών που συμβαίνει στις μέρες μας από τον κ. Γιαγκάζογλου και τους “ΚΑΙΡΟΣκόπους του, είναι αυτή ακριβώς η εκκοσμίκευση των φοιτητών των Θεολογικών Σχολών οι οποίοι κλείνουν τη Σχολή για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά δεν κουνούν το μικρό τους το δακτυλάκι για να σταματήσουν την απο-ορθοδοξοποίηση του μαθήματος των Θρησκευτικών που προελαύνει.

Αναβαθμιση του μορφωτικου επιπεδου του κληρου

Ο Μακαριότατος όμως απεκάλυψε και ένα άλλο λόγο που η Εκκλησία θέλει τη δημιουργία Θεολογικής Σχολής στην Κύπρο. Θέλει να αναβαθμίσει το μορφωτικό επίπεδο των κληρικών της για να μπορούν να βοηθούν πιο αποτελεσματικά τη διαποίμανση του ποιμνίου της Εκκλησίας που όντως διακρίνεται για το πολύ ψηλό μορφωτικό του επίπεδο.

Ουσιαστικος λογος δημιουργιας θεολογικης σχολης η επιμορφωση του κληρου

Αυτός όντως είναι πολύ ουσιαστικός λόγος δημιουργίας Θεολογικής Σχολής από την Εκκλησία της Κύπρου. Σε παλαιότερο σχετικό άρθρο έγραψα ότι η δημιουργία Θεολογικής Σχολής στην Κύπρο αντενδείκνυται επειδή οι φοιτητές των Θεολογικών Σχολών της Ελλάδας έχουν την ευκαιρία να ωφεληθούν τα μάλιστα από την πρόσβασή τους στο Αγιον Ορος, σε άλλα ασκητικά κέντρα και πνευματικές ενορίες κτλ..

Η διευκρίνιση όμως του Μακαριότατου ότι ο πρωταρχικός σκοπός της δημιουργίας Θεολογικών Σχολών στην Κύπρο είναι η αναβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου του κλήρου της διαφοροποιεί πλήρως τα δεδομένα.

Ποιοι θα διδασκουν στη θεολογικη σχολη;

Υπάρχει όμως κάτι πολύ σημαντικό αναφορικά με τη δημιουργία Θεολογικής Σχολής στην Κύπρο το οποίο τόσον ο Μακαριότατος όσον και οι λοιποί Αγιοι Συνοδικοί πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη.

Ποιοι θα διδάσκουν στη Θεολογική Σχολή της Κύπρου; Αυτό πρέπει επισταμένα να τους απασχολήσει επειδή - αν δεν υπάρχει το κατάλληλο διδακτικό προσωπικό - τότε σίγουρα - αντί ωφελείας - η Θεολογική αυτή Σχολή θα διαδραματίσει πολύ αρνητικό ρόλο στα εκκλησιαστικά μας πράγματα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!