Άμεση σχέση με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακού έχει το είδος του κρέατος που καταναλώνουμε σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.
Η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακού επεισοδίου ενώ, αντίθετα, η κατανάλωση κοτόπουλου και εν γένει πουλερικών τον μειώνει.
Η έρευνα που διεξήγαγαν από η Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και η Κλινική του Κλίβελαντ, διήρκεσε περισσότερα από 20 χρόνια και κατέγραφε τις διατροφικές συνήθειες μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων.
Όπως προέκυψε:
* Όσοι άνδρες έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας (πάνω από δύο μερίδες τη μέρα), είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο καρδιακού σε σχέση με όσους έτρωγαν το λιγότερο (κατά μέσο όρο το ένα τρίτο της μερίδας σε ημερήσια βάση).
* Αντίστοιχα, οι γυναίκες που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας, είχαν αυξημένο κατά 19% (δηλαδή σχετικά μικρότερο από τους άνδρες) κίνδυνο για καρδιακό, σε σχέση με όσες έτρωγαν το λιγότερο κόκκινο κρέας.
* Αν καθημερινά μια μερίδα κόκκινου κρέατος αντικαθίστατο από μια μερίδα κοτόπουλου ή άλλου πουλερικού, τότε ο κίνδυνος καρδιακού εμφάνιζε μείωση κατά 27%.
* Αν αντικαθίστατο από ψάρι ή γαλακτοκομικά, τότε ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 17% και 10% αντίστοιχα, συνεπώς το λευκό κρέας των πουλερικών είναι αυτό που μειώνει περισσότερο τον κίνδυνο για εγκεφαλικό.
Η βασικότερη ανακάλυψη της έρευνας είναι ότι το κρέας των πουλερικών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακού. Όσοι έτρωγαν κατά μέσο το περισσότερο κοτόπουλο, γαλοπούλα ή άλλο πουλερικό (περίπου μισή μερίδα καθημερινά οι γυναίκες και τρία τέταρτα της μερίδας οι άνδρες), είχαν κατά 13% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα πουλερικά.
Μια μερίδα υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε περίπου 120 γραμμάρια.