tromaktiko: ΗΠΑ: Μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΗΠΑ: Μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων



Καταιγισμό ερωτήσεων και επικρίσεις δέχθηκε το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ σε τηλεοπτική αναμέτρηση με τους αντιπάλους του.
Οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι διασταύρωσαν χθες τα ξίφη τους σε τηλεοπτική αναμέτρηση που έγινε στην περιφέρεια του Μάντσεστερ, στο Νιου Χάμσαιρ, επικεντρώνοντας τις κριτικές τους στον Μιτ Ρόμνεϊ, το φαβορί για το χρίσμα, αλλά και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τρεις ημέρες πριν από τις προκριματικές εκλογές στην πολιτεία αυτή για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο πολυεκατομμυριούχος πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, φαβορί των δημοσκοπήσεων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, δέχθηκε έναν καταιγισμό επικρίσεων από τους πέντε αντιπάλους του, οι οποίοι του άσκησαν κριτική από την αρχή της τηλεοπτικής αναμέτρησης για το επιχειρηματικό του παρελθόν.

Τα δύσκολα για τον πολυεκατομμυριούχο ήρθαν στην αρχή της αναμέτρησης όταν ρωτήθηκε για την εμπλοκή του στις απολύσεις εργατών από εταιρίες της Bain Capital, την οποία διοικούσε.

«Πάντα σε πονάει όταν βρίσκεσαι σε μία κατάσταση να μειώσεις το μέγεθος μίας επιχείρησης με σκοπό να την κάνεις πιο επιτυχημένη, να αλλάξει πορεία και να επιστρέψει στην ανάπτυξη και πάλι» απάντησε ο Μιτ Ρόμνεϊ.

«Ο επικεφαλής αυτής της χώρας δεν είναι ένας διαχειριστής. Ο πρόεδρος πρέπει να οδηγεί, δεν είναι ένας πρόεδρος γενικός διευθυντής. Και χρειαζόμαστε κάποιον που θα μας εμπνέει», σημείωσε ο πρώην γερουσιαστής της Πενσιλβάνια Ρικ Σαντόρουμ.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιούτ Γκίνγκριτς έθεσε υπό αμφισβήτηση τον απολογισμό του Ρόμνεϊ, διερωτώμενος αν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που διαχειρίστηκε «βρέθηκαν σε καλύτερη ή σε λιγότερο καλή κατάσταση».

«Οι άνθρωποι που περνούν τη ζωή τους στην Ουάσινγκτον δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία» απάντησε ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος είχε μεγάλη άνεση καθ'όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Μολονότι ο Ρόμνεϊ βρέθηκε στο επίκεντρο, δεν έλειψαν οι κριτικές και μεταξύ των λοιπών υποψηφίων.

Ο 76χρονος βουλευτής από το Τέξας Ρον Πολ, ο οποίος είναι δημοφιλής μεταξύ των νέων, κατηγόρησε κυρίως τον αντίπαλό του Ρικ Σαντόρουμ, που ήρθε δεύτερος με διαφορά μόλις 8 ψήφων από τον Ρόμνεϊ στην ψηφοφορία για το χρίσμα στην Άιοβα, για «διαφθορά», σημειώνοντας ότι έχει κερδίσει πολλά χρήματα χάρη σε ομάδες άσκησης πιέσεων.

Επίσης κατηγόρησε τον Νιούτ Γκίνγκριτς ότι είναι δειλός επειδή δεν υπηρέτησε στον στρατό.

Όλοι οι υποψήφιοι στράφηκαν εξάλλου κατά του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, επικρίνοντας την εξωτερική του πολιτική, αλλά και την οικονομική του πολιτική, παρά την πρόσφατη βελτίωση των στοιχείων που αφορούν την απασχόληση.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα θα προσπαθήσει να το πιστωθεί, όμως αυτό δεν συνέβη χάρη σε εκείνον. Η πολιτική του επιδείνωσε την ύφεση και κατέστησε πιο δύσκολα τα πράγματα για τις μικρές επιχειρήσεις. Είναι σαν να λέμε ότι ο κόκορας ευθύνεται για την ανατολή του ηλίου. Δεν ευθύνεται καθόλου» είπε ο Μιτ Ρόμνεϊ.
Οι έξι υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων αναμένεται να βρεθούν ξανά σήμερα για μια δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση καθώς τους απομένουν λιγότερο από τρεις ημέρες για να πείσουν τους εκλογείς του Νιου Χάμσαϊρ οι οποίοι θα ψηφίσουν την Τρίτη.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν μεγάλο προβάδισμα στον Ρόμνεϊ έναντι των αντιπάλων του, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο από 40% στην πρόθεση ψήφου. Ωστόσο οι ψηφοφόροι του Νιου Χάμσαϊρ είναι γνωστό ότι αποφασίζουν συχνά την τελευταία στιγμή και επιφυλάσσουν μερικές φορές εκπλήξεις.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!