tromaktiko: Τελικά θα χιονίσει στην Αττική;

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Τελικά θα χιονίσει στην Αττική;



Με την αγωνία να έχει χτυπήσει στο κόκκινο παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες τα μετεωρολογικά μοντέλα να παλινδρομούν... στις εκτιμήσεις τους όσο αφορά την περίπτωση να χιονίσει, στο επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας, και στην Αττική. Σύμφωνα με τα τελευταία τρεξίματα το μόνο σίγουρο για την ώρα είναι ότι η θερμοκρασία στα 850hPa θα είναι στους -9 μπορεί ακόμα και στους -10 βαθμούς ενώ στα 500hPa θα βρίσκεται σίγουρα κάτω από τους -30 (μπορεί να φτάσει ακόμα και τους -34 βαθμούς).  Κανονικά σε άλλες περιπτώσεις με αυτά και μόνο τα στοιχεία θα μιλάγαμε για έναν ιστορικό χιονιά.

Δυστυχώς όμως η ψυχρή αυτή μάζα είναι αρκετά ξηρή και δεν υπάρχουν οι ενδείξεις ότι θα δημιουργηθεί κάποιο αξιοπρεπές χαμηλό στο Αιγαίο το οποίο θα προσφέρει την πολύ σημαντική ,σε αυτές τις περιπτώσεις, υγρασία.Τα καλά σενάρια είναι ότι ακόμα υπάρχουν σενάρια διαφορετικής καθόδου του αυλώνα κάτι το οποίο μπορεί έστω και για λίγο να στρέψει τους ανέμους σε βόρειους από βορειοδυτικούς, που ΄σε μεγάλο βαθμό θα επικρατήσουν, και θα βοηθήσουν στον εμπλουτισμό της αέριας μάζας σε υγρασία από το Αιγαίο. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει έστω και για λίγες ώρες την Δευτέρα το απόγευμα με αποτέλεσμα τα πολυπόθητα χιόνια να κάνουν την εμφάνιση τους σε ολόκληρο τον νομό Αττικής.

Σαν συμπέρασμα ευελπιστούμε σε μία μικρή νοτιοδυτική κίνηση της αέριας μάζας στα 500hPa η οποία θα είναι ικανή να δώσει αυτό που όλοι θέλουμε. Πότε θα το ξέρουμε αυτό .....την τελευταία στιγμή.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!