tromaktiko: ΗΠΑ: Στην Αϊόβα «η μάχη» για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΗΠΑ: Στην Αϊόβα «η μάχη» για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών



Οι έξι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι για το χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές ολοκληρώνουν σήμερα την πρώτη προεκλογική εκστρατεία αρχίζοντας από την Αϊόβα την...
κούρσα των προκριματικών ψηφοφοριών που θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι για να αναδείξουν τον ρεπουμπλικανό προεδρικό υποψήφιο που θα αναμετρηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα στις 6 Νοεμβρίου 2012.

Περί τους 120.000 ψηφοφόρους λαμβάνουν μέρος στις ψηφοφορίες της Τρίτης που θα πραγματοποιηθούν σε σχολεία, δημόσια κτίρια και σπίτια για την ανάδειξη 28 εκλεκτόρων που θα στείλει η Αϊόβα στο Εθνικό Ρεπουμπλικανικό Συνέδριο στην Φλόριντα τον Αύγουστο.

Ο Μιτ Ρόμνι, ο Ρον Πολ και ο Ρικ Σαντόρουμ ηγούνται της κούρσας και έπονται οι Ρικ Πέρι, Μισέλ Μπάκμαν και ο Νιουτ Γκίγκριτς.

Φαβορί, βραχεία κεφαλή, παραμένει ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνι και ακολουθεί ο Ρον Πολ, ο τεξανός βουλευτής, ενώ ανοδικά κινείται ο πρώην γερουσιαστής της Πενσιλβάνια Ρικ Σαντόρουμ, αλλά η αναμέτρηση παραμένει απρόβλεπτη.

Εάν κερδίσει την Αϊόβα, και στη συνέχεια το Νιού Χαμσάιρ στις 10 Ιανουαρίου, όπου καταγράφει σαφές προβάδισμα, ο Μιτ Ρόμνι θα έχει κάνει μεγάλα βήματα προς το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Νικητής στο Νιου Χαμσάιρ φέρεται ο Ρόμνι

Ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις ΗΠΑ Μιτ Ρόμνι φαίνεται ότι θα είναι ο νικητής των προκριματικών εκλογών στο Νιου Χαμσάιρ στις 10 Ιανουαρίου και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με δυο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα.

Ο Ρόμνι, πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, που διατηρεί εξοχικό στο Νιου Χαμσάιρ, συγκεντρώνει ποσοστό 43% στην δημοσκόπηση του 7 News/Suffolk University και 41% σε αυτή της εταιρίας Magellan Strategies.

Ο αντίπαλός του, βουλευτής από το Τέξας Ρον Πολ συγκεντρώνει 17% και 21% αντίστοιχα στις δύο δημοσκοπήσεις.

Ενα μεγάλο ποσοστό των υποστηρικτών του Ρόμνι δηλώνουν ότι δεν θα αλλάξουν γνώμη, επισημαίνει ο Ντέιβιντ Παλαιολόγος, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Ερευνας του πανεπιστημίου του Σάφολκ.

«Οι ψηφοφόροι έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται από την υποψηφιότητα του Ρόμνι και αυτό είναι κάτι που έλειπε από την εκστρατεία τον περασμένο χρόνο», τόνισε ο ίδιος.

Ο πρώην κυβερνήτης της Γιούτα Τζον Χάντσμαν, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή αναμέτρηση της Αϊόβα για να επικεντρωθεί στο Νιου Χαμσάιρ βρίσκεται στην τρίτη θέση στη δημοσκόπηση του 7 News/Suffolk University με ποσοστό 9%. Η δημοσκόπηση αυτή έγινε τηλεφωνικά στις 31 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου.

Ο Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συγκεντρώνει 8%, στην ίδια δημοσκόπηση, ενώ σε αυτήν της Magellan τόσο αυτός όσο και ο Χάντσμαν φτάνουν το 12%.

«Οι ψηφοφόροι του Νιου Χαμσάιρ χάνουν την εμπιστοσύνη τους στον Γκίνγκριτς, όπως συμβαίνει και στην Αϊόβα και αυτά τα πλήγματα μπορεί να οδηγήσουν τον Γκίνγκριτς εκτός διεκδίκησης του χρίσματος», τόνισε ο Παλαιολόγος.

Η δημοσκόπηση της Magellan Strategies έγινε στις 27 και 28 Δεκεμβρίου σε 648 πιθανούς ψηφοφόρους.

Ο Σαντόρουμ, ο Πέρι και η Μπάκμαν συγκεντρώνουν στις δύο δημοσκοπήσεις χαμηλά, μονοψήφια ποσοστά.

Η δημοσκόπηση του 7 News/Suffolk University είχε περιθώριο λάθους +/- 4,4% και αυτή της Magellan Strategies +/-3,85%.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!