tromaktiko: Το ΠΑΣΟΚ περνάει στα χέρια του Λοβέρδου

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ περνάει στα χέρια του Λοβέρδου



Μια εβδομάδα μετά το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος, στο οποίο η…
εξέγερση των βενιζελικών κατεστάλη από το «όλον ΠΑΣΟΚ», οι διεργασίες σε εσωκομματικό επίπεδο κορυφώνονται.

Το Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης αποφάσισε την εκλογή αρχηγού στις 18 Μαρτίου, στην επέτειο θανάτου του Οδυσσέα Ελύτη, ο Πάνος Μπεγλίτης επανέλαβε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα είναι υποψήφιος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθεί να περιορίσει τις ρωγμές στην υποψηφιότητά του, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και η Άννα Διαμαντοπούλου επιδιώκουν να κερδίσουν πολιτικό… χώρο στη νέα ηγετική ομάδα, η Λούκα Κατσέλη θεωρεί ότι μπορεί να εκφράσει ένα μεγάλο μέρος των παπανδρεϊκών, και ο Χρήστος Παπουτσής «ζυγίζει» τα δεδομένα, για να εκτεθεί ο ίδιος, απέναντι σε δελφίνους που δεν έχουν τη δική του, βιωματική σχέση με το ΠΑΣΟΚ.

Ξεχάσαμε τον Ανδρέα Λοβέρδο. Όχι… με δόλο. Αλλά επειδή ο Υπουργός Υγείας της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου, φαντάζει ως το ακλόνητο φαβορί για να περάσει το ΠΑΣΟΚ στα χέρια του, εφόσον τα σημερινά δεδομένα δεν ανατραπούν θεαματικά.

Οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν εξαιρετικά δημοφιλή, περισσότερο και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η σχέση που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών έχει ανατραπεί, και ο ίδιος δεν περιορίζεται πλέον στην πληθωρική σκιά του πολιτικού τον οποίο στήριξε στη μάχη του 2007, απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου.

Με την επιλογή του να στηρίξει τον απερχόμενο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη μάχη με τους βενιζελικούς στο Εθνικό Συμβούλιο, οι γνωρίζοντες τις… ψυχολογικές ισορροπίες στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος θα έχει στο πλευρό του το παπανδρεϊκό μπλοκ, σε μια μελλοντική μάχη ηγεσίας.

Όσο για το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, ευνοεί… σκανδαλωδώς τον Υπουργό Υγείας. Αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος κερδίσει τη μάχη της διαδοχής, και οδηγήσει εκείνος το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές της άνοιξης, θα χρεωθεί εκ των πραγμάτων ένα σημαντικό μέρος της προδιαγραφόμενης ως πλέον βαριάς ήττας στην ιστορία του Κινήματος.

Έτσι, στο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τον Ιούνιο, προκειμένου να συζητηθεί και να αποφασιστεί η πολιτική φυσιογνωμία και το ιδεολογικό ρετουσάρισμα του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος θα έχει την ευκαιρία να θέσει θέμα ηγεσίας. Και αφού οδηγήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο ξανά στη βάση του Κινήματος, να προβληθεί ως ο πραγματικός ανανεωτής. Που δεν θα κουβαλά ως βαρύ φορτίο, ούτε την ήττα των εθνικών εκλογών, αλλά ούτε και, κυρίως, την ταύτιση με το Μνημόνιο. Όπως συμβαίνει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!