Ως ένα βαθμό αφορμή για αυτή την κουβέντα ήταν οι συχνές επαφές με το αρμόδιο υπουργείο της περιφέρειας Πελοποννήσου. Όμως αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι πως η ΔΕΠΑ από το 2010 μελετά την κατασκευή δικτύου επέκτασης του φυσικού αερίου στη Πελοπόννησο. Αυτό φαίνεται και στον ετήσιο απολογισμό του 2010 της ΔΕΠΑ (ο απολογισμός του 2011 δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη). Εκεί θα δεί κανείς πως δεν υπάρχει καμία αναφορά για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Επιπλέον κάτι εξίσου σημαντικό που πρέπει κανείς να προσέξει ιδιαίτερα είναι το ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός της εταιρείας για την επέκταση φυσικού αερίου σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επαρχίας. Αυτή τη στιγμή και μέχρι το 2015 τουλάχιστον η ΔΕΠΑ υλοποιεί -σύμφωνα πάντα με τον ετήσιο απολογισμό της- την άφιξη του φυσικού αερίου σε Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη συνολικού δικτύου 1450 χιλιομέτρων. Υπό μελέτη είναι η επέκταση του φυσικού αερίου σε Ηπείρο και Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς εύκολα όταν προηγούνται έξι περιφέρειες, πότε θα πάρει σειρά η Δυτική Ελλάδα για να δει το φυσικό αέριο να έρχεται στα μέρη της. Μάλλον σε δυο δεκαετίες…!
Πάντως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο κατέθεσε ήδη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μελέτη τεκμηρίωσης του έργου επέκτασης η οποία και αξιολογείται από την ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ. Ωστόσο πέρα από την μελέτη για να αποφασισθεί η επέκταση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις που πρέπει να τήρουνται. Για παράδειγμα προϋπόθεση για την άφιξη του φυσικού αερίου είναι η ύπαρξη ενός μεγάλου καταναλωτή, όπως μπορεί να είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο, κάτι που προφανώς δεν υπάρχει και ούτε σχεδιάζεται να γίνει στη Δυτική Ελλάδα. Μια ακόμη συνάρτηση στο όλο ζήτημα είναι ο γενικότερος ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας, κάτι που οπωσδήποτε είναι καθαρά θέμα κυβέρνησης. Αυτά είναι ζητήματα που εξάλλου έθεσε και ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Μανιάτης όταν οι φορείς της Δυτικής Ελλάδας του κατέθεσαν τη μελέτη. Ακόμα και αν αυτές οι προυποθέσεις και οι συναρτήσεις εκπληρωθούν, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η Δυτική Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει στη ουρά πίσω από έξι περιφέρειες που προηγούνται…