Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Ο κ. Πολυπαθέλλης πήγε στη ΔΟΥ Μυτιλήνης για να πληρώσει μια δόση από το φόρο εισοδήματος που του επιβλήθηκε. Εκεί, επειδή το ποσό ήταν υψηλό, τέτοιο που απαιτείται η πληρωμή του με επιταγή, και προκειμένου ο κ. Πολυπαθέλλης να αποφύγει την ταλαιπωρία, πρότεινε να πληρώσει με χρεωστική κάρτα που είναι συνδεδεμένη με τον τραπεζικό του λογαριασμό. Η συναλλαγή έγινε και το θέμα έληξε εκεί. Έτσι τουλάχιστον πίστευε ο κ. Πολυπαθέλλης.
Ξανά και ξανά…
Προχθές διαπίστωσε ότι άλλες δύο φορές η Εφορία ή οι κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών είχαν μπει στο λογαριασμό του και είχαν κάνει αναλήψεις χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος.
Όχι μόνο δε γνώριζε ότι είχαν γίνει οι αναλήψεις, αλλά ούτε το ότι είχε οφειλές που έπρεπε να πληρώσει γνώριζε, καθώς ποτέ δεν πήρε ειδοποιητήριο για τις υποχρεώσεις αυτές. Μα ακόμα κι όταν έγιναν οι συναλλαγές αυτές (η τελευταία έγινε στις 9 Ιανουαρίου), δεν έλαβε ένα ενημερωτικό σημείωμα που να αναφέρει τα ποσά που αναλήφθηκαν από το λογαριασμό του, τις φορολογικές υποχρεώσεις στις οποίες αυτά αντιστοιχούσαν και μια βεβαίωση ότι εξοφλήθηκαν.
Καλά πληροφορημένες πηγές τής ΔΟΥ Μυτιλήνης στις οποίες απευθυνθήκαμε, μας είπαν ότι πρώτη φορά ακούνε τέτοιο περιστατικό. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων, αρκεί να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Δηλαδή θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, να έχει ενημερωθεί για αυτές και να μην τις εξοφλεί. Μετά από αυτά, να αποταθεί το Δημόσιο στη Δικαιοσύνη και να εκδοθεί απόφαση που θα επιτρέπει την κατάσχεση των τραπεζικών καταθέσεων.
Ρωτήσαμε τον κ. Πολυπαθέλλη πώς κατάλαβε ότι η ανάληψη έγινε από την Εφορία. Εκείνος μας είπε ότι τις προηγούμενες ημέρες διαπίστωσε πως ο τραπεζικός του λογαριασμός είχε πολύ μικρότερο υπόλοιπο από το αναμενόμενο. Τότε πήγε στην τράπεζα για να δει τι συμβαίνει. Εκεί τον ενημέρωσαν ότι η ανάληψη έγινε από την Εφορία.
Τη Δευτέρα ο πρώην δήμαρχος Ευεργέτουλα, μαζί με το δικηγόρο του, θα καταφύγει στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.
Και δεύτερο κρούσμα
Τα άδεια ταμεία του κράτους κάνουν το Υπουργείο Οικονομικών και τις υπηρεσίες του να μηχανεύονται απίστευτους τρόπους για να εισπράξουν έσοδα. Έτσι, προ καιρού η ΕΑΣ Λέσβου περίμενε να πάρει κάποια χρήματα που της οφείλονταν από το Δημόσιο. Όμως, όταν πήγε να εισπράξει τα χρήματα αυτά, η απάντηση που έλαβε ήταν ότι θα κρατηθούν για την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων, παρ’ όλο που αυτές δεν ήταν ληξιπρόθεσμες.