Σημειώνουν ότι, όπως έχει αποδειχθεί, το μέτρο των εκπτώσεων "προκαλεί τεράστια προβλήματα στην ομαλή διάθεση του φαρμάκου και στην κάλυψη των αναγκών, δεν στηρίζει τον ασθενή, καθώς οι εκπτώσεις δεν φτάνουν στον καταναλωτή, αλλά απλά αναδιανέμει τα όποια κέρδη σε όφελος των ισχυρότερων και κυρίως της φαρμακοβιομηχανίας", και προσθέτουν ότι οι λόγοι για τους οποίους προ εξαμήνου ο ίδιος ο υπουργός "απαγόρευσε, κατόπιν σοβαρής μελέτης και ενημέρωσης, το μέτρο των εκπτώσεων, παραμένουν".
Ο ΠΣΦ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το μέχρι τώρα ισχύον νομικό καθεστώς απαγόρευε τις εκπτώσεις, ακόμη και τις έμμεσες, "διαβλέποντας ακριβώς αυτό τον κίνδυνο, την επικράτηση δηλαδή της ζούγκλας της δήθεν ελεύθερης αγοράς, για ένα κοινωνικό αγαθό, όπως είναι το φάρμακο".
Τυχόν αλλαγή στο ισχύον καθεστώς, υπογραμμίζει ο πρόεδρος των ΠΣΦ Μανώλης Κάτσαρης, "θα αφανίσει έναν ολόκληρο κλάδο με χιλιάδες εργαζόμενους και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, και θα οδηγήσει σε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις όπως, στον έλεγχο μακροπρόθεσμα της αγοράς από τις φαρμακοβιομηχανίες, και στην έλλειψη φαρμάκων".
Ο κλάδος των φαρμακαποθηκαρίων είναι πλέον στα όρια της επιβίωσης, αναφέρει ανακοίνωση του ΠΣΦ, καθώς το μικτό ποσοστό κέρδους του φαρμακεμπορίου μειώθηκε δραστικά, ενώ η περαιτέρω συμπίεσή του καθιστά αδύνατη την παροχή οποιασδήποτε έκπτωσης από τις φαρμακαποθήκες προς τα φαρμακεία.
Ο Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων έχει ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με θέμα τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος, που προβλέπει την απαγόρευση των εκπτώσεων στο χονδρεμπόριο.
cretalive.gr