tromaktiko: «Αναγκαία η συνεργασία πολιτικών και αγορών»

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

«Αναγκαία η συνεργασία πολιτικών και αγορών»



Την πεποίθηση ότι μόνο εάν συνεργαστούν ο πολιτικός κόσμος και οι πρωταγωνιστές των αγορών θα επιτευχθεί και πάλι η ισορροπία στην οικονομία...
εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Νόρμπερτ Βάλτερ.

Πάντως, ο κ. Βάλτερ δεν συμμερίζεται την απαισιοδοξία των επικριτών του ευρώ, αναφέρει η Deutsche Welle.

Μάλιστα, θεωρεί ότι το κοινό νόμισμα στα 12 χρόνια της ιστορίας του σημείωσε καλύτερα αποτελέσματα από τα 60 χρόνια του γερμανικού μάρκου, παρά τις αναταράξεις που προκάλεσαν στο ευρώ η στάση του πολιτικού κόσμου και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Παράλληλα, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank τόνισε ότι ήταν γνωστό εξαρχής ότι η δημοσιονομική πολιτική θα αποτελούσε την αχίλλειο πτέρνα του κοινού νομίσματος. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε, η γερμανική πλευρά επέμενε στην υιοθέτηση του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, σημειώνει η Deutsche Welle.

Ωστόσο, ο Νόρμπερτ Βάλτερ παραδέχθηκε ότι δεν αντιμετωπίζει τόσο νηφάλια τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, αλλά από την άλλη πλευρά δεν συμμερίζεται την καταστροφολογία.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος έναντι των αγορών. Οι πρωταγωνιστές, τα δρώντα υποκείμενα των αγορών, όπως εξηγεί, επιδίδονται σε έναν αγώνα άντλησης κέρδους και δεν φροντίζουν να συμβάλουν στην υπέρβαση της κρίσης.

Όπως επεσήμανε «με θλίβει αυτή η απουσία επικοινωνίας και η αμοιβαία καχυποψία που σημειώνεται μεταξύ των πρωταγωνιστών της πολιτικής και εκείνων των αγορών. Και για το πρόβλημα επικοινωνίας που καταγράφουμε ευθύνονται περισσότερο οι άνθρωποι των αγορών.

Κι αυτό γιατί σε αντίθεση με τους πολιτικούς που κρίνονται καθημερινά από τους ψηφοφόρους τους, οι επικεφαλής των εταιρειών δεν κρίνονται σε καθημερινή βάση. Οι τελευταίοι θα πρέπει να αναγνωρίσουν τα σφάλματα που έχουν κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια και να τα διορθώσουν συστηματικά. Εάν αυτό συμβεί με τη συνεργασία και του πολιτικού κόσμου θα μπορούσε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ αγορών και πολιτικής».


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!