tromaktiko: Διαμορφώστε την είσοδο του σπιτιού σας!

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Διαμορφώστε την είσοδο του σπιτιού σας!



Κατά την είσοδό μας σε μια κατοικία οι πρώτοι χώροι με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή είναι η είσοδος και το χωλ.
Είναι οι χώροι που μας δίνουν την πρώτη εντύπωση και ο κύριος ρόλος που έχουν είναι να μας προδιαθέσουν για την ομαλή μετάβαση μας στα υπόλοιπα δωμάτια. Ο προορισμός τους λοιπόν έγκειται στην παροχή πρώτων εξυπηρετήσεων και στην κατεύθυνσή μας προς τους υπόλοιπους χώρους.

Το χωλ εκφράζει την κίνηση και όχι τη στατικότητα καθώς είναι το πέρασμά μας προς την κυρίως οικία. Μέσα σε αυτό κοντοστεκόμαστε για να περιμένουμε κάποιον, για να βάλουμε ή να βγάλουμε υποδήματα και παλτό καθώς και για να αφήσουμε πιθανώς την ομπρέλα μας.

Παλαιότερα ο χώρος αυτός αποτελούσε ένα κόμβο κίνησης εντός του σπιτιού, γι’ αυτό και περιτριγυριζόταν από πόρτες που οδηγούσαν σε διάφορα δωμάτια. Έτσι για να μεταβεί κανείς από το ένα δωμάτιο σε άλλο έπρεπε αναγκαστικά να περάσει από το χωλ. Αυτός ο τρόπος διαρρύθμισης σήμαινε όμως σημαντική σπατάλη χώρου και στερούσε από κάποια δωμάτια το δικαίωμα της ιδιοτικότητας και της ησυχίας.

Η είσοδος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σύνολο κατά τη μελέτη διαμόρφωσης της. Δεν πρέπει λοιπόν να επιμελούμαστε μόνο τη διαρρύθμιση του χωλ, αλλά να μελετούμε και το χώρο που βρίσκεται έξω από το κατώφλι του σπιτιού μας. Συστήνεται να αντιμετωπίζουμε την είσοδο ως ένα σύνολο του οποίου η εξώπορτα αποτελεί απλά ένα στοιχείο και όχι το όριο της διακόσμησης ενός σπιτιού.

Με τη διαμόρφωση ενός όμορφου χώρου στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ευχάριστη ψυχολογία στα άτομα που επισκέπτονται ή κατοικούν σε μια οικία. Όσοι εισέρχονται σε κάποιο σπίτι θα πρέπει να νιώθουν καλοδεχούμενοι, ενώ καθώς εξέρχονται θα πρέπει να φεύγουν αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η σωστή και ομαλή μετάβαση από τον εσωτερικό στον εξωτερικό χώρο και αντίστροφα είναι επίσης ένας βασικός παράγοντας για την επιτυχία μιας εισόδου. Γι’ αυτό το λόγο επιμεληθείτε με μεράκι και γούστο και την περιοχή πριν την εξώπορτα του σπιτιού σας. Δημιουργήστε έναν εξωτερικό χώρο με λειτουργία προχωλ που θα βοηθάει διακοσμητικά τον κυρίως εσωτερικό, της εισόδου. Επιλέξτε το σωστό, επαρκή και ζεστό φωτισμό, διακοσμείστε τοποθετώντας κάποιο φυτό και σε περιπτώσεις μονοκατοικιών, τολμήστε την επιλογή ενός πίνακα ή ενός γλυπτού τα οποία θα συνθέσουν όμορφα θεατρικά σκηνικά, τονίζοντας το ιδιαίτερο και μοναδικό σας γούστο.

Οι λειτουργικές ανάγκες που εξυπηρετεί ένα χωλ χωρίζονται κυρίως στην ανάγκη του να βγάλει κανείς υποδήματα και επανωφόρι, να σταθεί περιμένοντας κάποιον (ολιγόλεπτη στάση), να αφήσει την ομπρέλα ή προσωρινά κάποιο πακέτο. Επίσης σημαντική θεωρείται και η ανάγκη να κατανοήσει κάποιος αμέσως την κατεύθυνση την οποία πρέπει να ακολουθήσει προς το εσωτερικό.

Για να το επιτύχουμε αυτό συστήνεται να μελετηθεί η οπτική επαφή του χωλ προς τους χώρους υποδοχής ενώ χρήζει ο οπτικός αποκλεισμός της πορείας προς τους βοηθητικούς χώρους και τα υπνοδωμάτια. Με έντονη διακόσμηση, σωστή διάταξη επίπλων και ορθό αρχικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό θα πρέπει να καταφέρουμε να τονίσουμε-να διευκολύνουμε τη μια κύρια προσπέλαση ενώ την άλλη θα την κάνουμε να ατονήσει ώστε να δείχνει τον δευτερεύοντα ρόλο της.

Ο βασικός εξοπλισμός του χωλ θα πρέπει να αποτελείται από μια μικρή κονσόλα, ένα μικρό καθιστικό με τραπεζάκι, όπου τα τετραγωνικά το επιτρέπουν, και ένα βεστιάριο. Το καθιστικό δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο και φλύαρο γιατί θα χρησιμοποιείται σπάνια και πιθανώς για ελάχιστη ώρα. Όμως διακοσμητικά προσθέτει πολλά θετικά στοιχεία και δείχνει ένα χώρο προσεγμένο σε κάθε του λεπτομέρεια από την πρώτη κιόλας ματιά κατά την πορεία μας προς το εσωτερικό μιας οικίας.

Δύο ιδιαίτερες πολυθρόνες συνοδευμένες από ένα μικρό μοντέρνο τραπεζάκι όπου πάνω του μπορεί να τοποθετηθεί ένα αντικέ τηλέφωνο, αρκούν για να συνθέσουν το ιδανικό σκηνικό εισόδου. Περίτεχνες κονσόλες με ή χωρίς καθρέπτη καλύπτουν την ανάγκη αποθήκευσης πρόχειρων αντικειμένων, τα οποία μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμα κατά την είσοδο και έξοδό μας από το σπίτι.

Το βεστιάριο που έχει ως κύριο στόχο τη φιλοξενία παλτού, υποδημάτων και μικροαξεσουάρ (ομπρέλες, καπέλα, κασκόλ, γάντια) προτείνεται να έχει μέγεθος κατάλληλο για την εξυπηρέτηση της αποθήκευσης των προσωπικών μας αντικειμένων, καθώς και ανάλογο των κοινωνικών μας σχέσεων. Η μορφή που ενδείκνυται να έχει είναι εκείνη του κλειστού τύπου ώστε να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εισόδου χωρίς να την περιορίζει διακοσμητικά. Η εκμετάλλευση μιας εσοχής ή η δημιουργία κρυφού χώρου χωρίς εμφανή πόρτα, είναι η ιδανική διακοσμητική πρόταση για την αντιμετώπιση της δημιουργίας ενός βεστιαρίου. Ταπετσαρία ή κάποιος ιδιαίτερα κομψός καθρέπτης τοίχου (μοντέρνος ή αντικέ) μπορούν έξυπνα να καλύπτουν διακοσμώντας την είσοδο του βεστιαρίου.

Πέρα από τα βασικά στοιχεία μπορούμε να προσθέσουμε φυτά και έργα τέχνης όπου ο χώρος μας το επιτρέπει. Ο φωτισμός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Στο χωλ δεν χρήζει η ανάγκη συγκεντρωμένου φωτισμού γι’ αυτό προτείνεται το διάχυτο, όχι ψυχρό και έντονο φως, με ιδανικότερη λύση τον κρυφό φωτισμό, ο οποίος θα μπορεί να αναδείξει άψογα τα διακοσμητικά στοιχεία της εισόδου.

Μελετήστε προσεκτικά τη διαμόρφωση της εισόδου σας αντιμετωπίζοντας πάντα ως ένα μεγάλο σύνολο. Διακοσμήστε την με μεράκι και γούστο χαρίζοντας της προσωπικότητα και στυλ. Να θυμάστε πάντα ότι αυτός ο χώρος διαμορφώνει την πρώτη και την τελευταία εντύπωση μας για ένα οίκημα οπότε αξίζει να είναι άψογα σχεδιασμένος στην κάθε του λεπτομέρεια.







     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!