tromaktiko: Ζάλη: Πού οφείλεται;

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Ζάλη: Πού οφείλεται;



Ο όρος ζάλη χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ποικιλία αισθημάτων, όπως είναι το αίσθημα της περιστροφής, η τάση προς λιποθυμία...
η θόλωση της όρασης κ.λπ. Τα συμπτώματα της ζάλης μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικά ιατρικά σύνδρομα και παθήσεις.

Όπως εξηγεί ειδικός παθολόγος, συνεργάτης της Ογκολογικής Κλινικής του Ιατρικού Αθηνών, «η ζαλάδα δεν είναι νόσος, αλλά σύμπτωμα κάποιας νοσηρής κατάστασης.

Πώς εκδηλώνεται

Η ζάλη είναι ένας πολύ γενικός και αρκετά ασαφής όρος, ο οποίος περιλαμβάνει πολλά συμπτώματα όπως ίλιγγο, αίσθηση απώλειας συνείδησης, πονοκέφαλο (κεφαλαλγία), ανεξήγητο «βάρος» στο κεφάλι, υπόταση, ναυτία, αστάθεια, τάση λιποθυμίας, θολή όραση (σκοτοδίνη) έπειτα από γρήγορη ή απότομη κίνηση του κεφαλιού.

Πού οφείλεται

Αν και συνήθως τα αίτια είναι «αθώα», η ζάλη μπορεί κάποιες φορές να οφείλεται σε οργανικές παθήσεις, π.χ. νοσήματα του λαβύρινθου (αιθουσαίο σύστημα), άλλες παθήσεις του αυτιού, παθήσεις του καρδιαγγειακού ή κεντρικού νευρικού συστήματος, αιματολογικά ή νοσήματα του μεταβολισμού (λ.χ. διαβήτη). Επιπλέον, μπορεί να οφείλεται σε ψυχικά αίτια, στη δράση κάποιων φαρμάκων ή στη χρήση ουσιών (αλκοόλ, ναρκωτικά)».

Πώς αντιμετωπίζεται

- Αν πρόκειται για πάθηση του λαβύρινθου, στην οξεία φάση του επεισοδίου ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει ξαπλωμένος. Με τη βοήθεια ειδικών ασκήσεων που θα του υποδείξει ο ωτορινολαρυγγολόγος, θα αρχίσει να επανέρχεται στη φυσιολογική του κατάσταση.

- Αν οφείλεται σε επεισόδια υπότασης, καρδιαγγειακά ή προβλήματα του νευρικού συστήματος, αυτά αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και, αν χρειαστεί, με επεμβατική θεραπεία (π.χ. by-pass).

- Αν οφείλεται σε προβλήματα όρασης (μυωπία, πρεσβυωπία), χρειάζεται αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον οφθαλμίατρο, ιδίως όταν η ζάλη παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας των ματιών (διάβασμα, παρακολούθηση τηλεόρασης, γράψιμο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή».

Συχνές αιτίες της ζάλης

Το αυχενικό σύνδρομο: Μια ζαλάδα είναι δυνατό να συνοδεύει το λεγόμενο «αυχενικό σύνδρομο», ενώ συχνά συνδυάζεται με ίλιγγο, εξαιτίας του οποίου μπορεί να εκδηλωθεί αίσθημα ναυτίας ή ακόμη και εμετός.

Ορισμένα φάρμακα: Τα αντιυπερτασικά, λ.χ., προκαλούν ορθοστατική υπόταση στους ηλικιωμένους, με αποτέλεσμα να νιώθουν ζάλη όταν σηκώνονται απότομα από το κρεβάτι.

-->
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!