γι' αυτό και είναι γνωστή και ως "ψωμόδενδρο".
Υποτιμημένη από τους Έλληνες αγρότες, αλλά και την Πολιτεία παραμένει η καστανιά, που θα μπορούσε να καταστεί ένα δυναμικό προϊόν και να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση του εισοδήματος των ορεινών πληθυσμών σε πολλές περιοχές της χώρας μας.
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Στέφανος Διαμαντής από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ, η καλλιέργεια της καστανιάς θα μπορούσε να έχει αποτελέσει βασικό άξονα ανάπτυξης ορεινής οικονομίας σε πολλές περιοχές της χώρας μας.
"Η Ελλάδα, μια χώρα κατ' εξοχήν ορεινή, θα μπορούσε να είναι εξαγωγική αντί να εισάγει ετησίως περίπου 6.000 τόνους νωπό κάστανο από την Τουρκία, την Πορτογαλία, την Κίνα και τη Ν. Κορέα και μεταποιημένο από την Ιταλία και Γαλλία" λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η εθνική μας παραγωγή από περίπου 18.000 τόνους τη 10ετία του '60, έχει σήμερα μειωθεί στους 12.000 τόνους.
Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντή, οι βασικότεροι λόγοι που συνέβαλαν στην υποβάθμιση της καστανοκαλλιέργειας στη χώρα μας είναι η μετακίνηση ορεινών πληθυσμών στα αστικά κέντρα και η εγκατάλειψη των καστανεώνων, η ασθένεια του έλκους της καστανιάς η οποία μέχρι τις αρχές της 10ετίας το '90 είχε εξαπλωθεί στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, η έλλειψη ευνοϊκής πολιτικής για το κάστανο και τους καστανοπαραγωγούς και η έλλειψη μεταποίησης του κάστανου στην Ελλάδα, που «καταδίκασε» το προϊόν να καταναλώνεται μόνον κατά τη χειμερινή περίοδο και μόνον ως νωπό.