το καλό παράδειγμα» στους ευρωπαίους εταίρους της.
«Η Γερμανία έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη ως πυλώνας σταθερότητας της νομισματικής ένωσης», δηλώνει ο κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Tagesspiegel. Κατόπιν αυτού, η χώρα δεν πρέπει να χαλαρώσει τις προσπάθειές της για να επιτύχει δημοσιονομική ισορροπία, λέει.
«Η παύση στη δημοσιονομική σταθεροποίηση που προβλέπεται αυτό το έτος δεν είναι πειστική, ενόψη των προοπτικών ανάπτυξης», προσθέτει ο Γενς Βάιντμαν, ενώ η Γερμανία πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα.
Το γερμανικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει για το 2011 στα 20 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις αρχικές προβλέψεις, εξαιτίας μιας υποστηριζόμενης οικονομικής ανάπτυξης κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά κατά τη διάρκεια του 2012 αναμένεται να φθάσει τα 26 δισ. ευρώ.
«Ένα από τα μαθήματα της κρίσης είναι ότι δεν πρέπει να καθυστερήσουμε την σταθεροποίηση», λέει ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας.
Ο Γενς Βάιντμαν δηλώνει ότι οι αποφάσεις των ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στις ευρωπαϊκές συνθήκες, μπορούν να αποτελέσουν μία χρήσιμη συμβολή στην επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, αλλά θα εξειδικευθούν σε κάθε μία από τις χώρες μέλη για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Η παρουσίαση από την Ιταλία του προϋπολογισμού του 2013 το καλοκαίρι θα είναι ένα σημαντικό βήμα, λέει. «Εάν η Ιταλία κατορθώσει να παρουσιάσει το καλοκαίρι το σχέδιο ενός ισορροπημένου προϋπολογισμού για το 2013, βραχυπρόθεσμα θα βρισκόμαστε σε καλό σημείο», λέει.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαναλαμβάνει τις προτροπές προς τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης να πράξουν «αυτό που πρέπει». Οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί στήριξης «δεν μπορούν παρά να αγοράσουν τον αναγκαίο χρόνο για τις ενδιαφερόμενες χώρες ώστε να εφαρμόσουν μέτρα, να περικόψουν τις δαπάνες, να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους», λέει.
Για τη Γερμανία επίσης «το 2012 φαίνεται ότι θα είναι πιο δύσκολο από το 2011», αλλά η γερμανική οικονομία είναι σε καλή κατάσταση, καταλήγει.