Σε πρώτο πλάνο τα σενάρια για το τι θα γίνει αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών.
Με τίτλο «Ελληνική τραγωδία» η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει δισέλιδο αφιέρωμα με θέμα την κρίση χρέους στην Ευρώπη. Σε ανταπόκριση από την Αθήνα ο δημοσιογράφος Γκερτ Χέλερ επισημαίνει:
«Προγνώσεις για τη διάρκεια και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα δεν τόλμησε να κάνει κανείς χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου. Όμως ο χρόνος πιέζει. Πριν εκταμιευθεί νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει όχι μόνο να υπάρξει συμφωνία, αλλά και επικύρωση από την ελληνική βουλή. Θα πρέπει επίσης να ληφθούν και νέα μέτρα λιτότητας. Μέτρα, στα οποία αντιστέκονται όλα τα κόμματα. Στην ελληνική τραγωδία ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αγωνίζεται σε όλα τα μέτωπα.
«Σοκ παρόμοιο με εκείνο της Lehman Bros.»
Στο αφιέρωμά της η Handelsblatt φιλοξενεί συνέντευξη με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ, ο οποίος τονίζει ότι αν οι διαπραγματεύσεις για το PSI αποτύχουν, τότε είναι αναπόφευκτη μια χρεοκοπία της Ελλάδας.
Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση που η Ελλάδα πει στις τράπεζες απλά δεν πληρώνω; «Τότε η Ελλάδα δεν θα λάβει ούτε από το ΔΝΤ, ούτε από τις τράπεζες χρήματα. Το αποτέλεσμα θα είναι οι πολίτες να ’σηκώσουν’ τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, καθώς και μια μαζική φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό. Η ΕΚΤ δεν θα δεχόταν προφανώς να στηρίξει με φρέσκο χρήμα τις ελληνικές τράπεζες μετά την απώλεια των καταθέσεών τους. Έτσι οι τράπεζες θα έκλειναν παγώνοντας τις καταθέσεις (…) Και όταν ξανάνοιγαν, τότε οι καταθέσεις θα ήταν στο νέο νόμισμα.
Ο Τόμας Μάιερ αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχόμενου: «Οι Έλληνες θα γίνονταν φτωχότεροι γιατί λόγω του νέου νομίσματος θα μειώνονταν δραστικά η αγοραστική τους δύναμη. Και για εμάς θα υπήρχε κίνδυνος μετάδοσης. Αν εικόνες από μεγάλες ουρές μπροστά σε ελληνικές τράπεζες κάνουν το γύρο του κόσμου, ενδέχεται να γίνει κάτι παρόμοιο και αλλού. Η μια μετά την άλλη οι χώρες θα πιέζονταν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη μέχρι να απομείνει μόνο ένας πυρήνας (…) Η διαδικασία προσαρμογής στα νέα οικονομικά δεδομένα θα ήταν εξαιρετικά επίπονη. Το σοκ για το οικονομικό σύστημα θα ήταν παρόμοιο με εκείνο της κατάρρευσης της Lehman Brothers».
Δραματικές επιπτώσεις αν δεν υπάρξει συμφωνία για το PSI
Στις διαπραγματεύσεις για το PSI αναφέρεται και η Süddeutsche Zeitung με τίτλο: «Η μεγάλη πάλη στην Αθήνα». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Οι τράπεζες συνεχίζουν το διάλογο με την κυβέρνηση. Αν δε συμφωνήσουν αυτή τη φορά, οι χρηματιστηριακές αγορές απειλούνται με χάος».
Η εφημερίδα παρατηρεί: «Αν όλα πάνε στραβά, τότε η χώρα θα αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση το Μάρτιο. Η Ελλάδα δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και το τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε. Ταυτόχρονα η χώρα δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το χρέος της, γεγονός που θα επιβάρυνε πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες. Μια πρώτη γεύση πήραμε από την Commerzbank, η οποία έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα αξίας 2,9 δις ευρώ. Λέγεται ότι η ζημιά της γερμανικής τράπεζας φθάνει μέχρι και τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ», καταλήγει η εφημερίδα του Μονάχου (αναδημοσίευση από Deutsche Welle).