Με το νέο ημερολόγιο, η Πρωτοχρονιά θα έπεφτε πάντα Κυριακή και όλοι οι άνθρωποι θα γνώριζαν εκ των προτέρων ποια μέρα της εβδομάδας θα έχουν γενέθλια ή θα φύγουν για διακοπές.
«Το σύστημά μας προσφέρει ένα σταθερό ημερολόγιο το οποίο παραμένει πανομοιότυπο από χρονιά σε χρονιά και επιτρέπει το μόνιμο, ορθολογικό προγραμματισμό των ετήσιων δραστηριοτήτων, από το σχολείο μέχρι τις διακοπές» λέει ο Ρίτσαρντ Χένρι, ο αστροφυσικός της ομάδας.
Το νέο σύστημα θα είχε όμως και οικονομικά οφέλη, επισημαίνει ο οικονομολόγος Στίβεν Χάνκε. «Ο καθορισμός των τόκων στις υποθηκεύσεις τα ομόλογα και άλλες οικονομικές συμφωνίες απαιτεί καταμέτρηση των ημερών. Το μόνιμο ημερολόγιο που προτείνουμε [...] καταργεί αυτή την ανάγκη» λέει ο Χάνκε.
Ο χρόνος ανά τους αιώνες
Η πρόκληση που αντιμετωπίζει κάθε προσπάθεια για την καθιέρωση νέων ημερολογίων είναι το γεγονός ότι το γήινο έτος δεν διαρκεί ακριβώς 365 εικοσιτετράωρα, αλλά 365,2422 ημέρες.
Το σημερινό Γρηγοριανό ή Δυτικό Ημερολόγιο (το οποίο καθιέρωσε ο Πάπας Γρηγόριος ΙΣτ` το 1582 σε αντικατάσταση του Ιουλιανού Ημερολογίου που είχε καθιερώσει το 46 π.Χ ο Ιούλιος Καίσαρας) επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα εισάγοντας ένα δίσεκτο έτος κάθε τετραετία.
Οι δύο ερευνητές υποστηρίζουν ότι το δικό τους ημερολόγιο, το οποίο ονόμασαν Μόνιμο Ημερολόγιο Χάνκε-Χένρι, αποτελεί σημαντική βελτίωση: τα δίσεκτα έτη καταργούνται και αντικαθίστανται από μια ολόκληρη εβδομάδα που τοποθετείται στο τέλος του Δεκεμβρίου κάθε πέντε ή έξι χρόνια.
Επιπλέον, στο νέο σύστημα ο χρόνος χωρίζεται σε τρίμηνα που αποτελούνται από δύο μήνες των 30 ημερών και έναν των 31. Αυτό σημαίνει ότι μόνο τέσσερις μήνες -Σεπτέμβριος, Μάρτιος, Ιούνιος και Δεκέμβριος- θα είχαν 31 ημέρες, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα είχαν 30.
Το Μόνιμο Ημερολόγιο Χάνκε-Χένρι θα έφερνε έτσι το γήινο χρόνο σε συγχρονισμό με τις εποχιακές αλλαγές καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, και επιπλέον θα διευκόλυνε τους ανθρώπους στον υπολογισμό των ημερών.
Οι δύο ερευνητές αναγνωρίζουν ότι κατά καιρός έχουν προταθεί και άλλα, διαφορετικά ημερολόγια, τα οποία όμως θεωρούν υποδεέστερα: «Οι προηγούμενες προσπάθειες μεταρρύθμισης απέτυχαν επειδή έσπαγαν τον εβδομαδιαίο κύκλο των επτά ημερών, κάτι που δεν είναι αποδεκτό για πολλούς ανθρώπους επειδή παραβιάζει την Τετάρτη Εντολή για την τήρηση του [εβραϊκού] Σαββάτου. Η δική μας εκδοχή δεν παραβιάζει ποτέ αυτόν το κύκλο» εξηγεί ο Χάνκε.
Οι δύο ερευνητές είναι μάλιστα τόσο σίγουροι ότι το δικό τους σύστημα πλεονεκτεί σε σχέση με άλλα ώστε προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και προτείνουν τη μεταρρύθμιση όχι μόνο του ημερολογίου αλλά και της ώρας:
Ούτε λίγο ούτε πολύ, προτείνουν να καταργηθούν οι ζώνες ώρας και να ακολουθεί όλος ο πλανήτης την λεγόμενη Παγκόσμια Ώρα (UTC), από την οποία έχει αντικατασταθεί η Ώρα Γκρίνουιτς.
aegeantimes.gr