είναι πράγμα σκληρό και δύσκολο. Ο δεύτερος πειρασμός ακούει στο όνομα Πρωτοχρονιάτικο δείπνο και είναι και ο πιο σκληρός αφού σχεδόν πάντα συνοδεύεται με καθισιό και κατανάλωση αλκοόλ μέχρι το πρωί, λόγω και της χαρτοπαιξίας ...για το καλό του χρόνου.
Ας δούμε λοιπόν μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την βαρυστομαχιά και την δυσπεψία που σχεδόν πάντα ακολουθούν το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς. Τα συμπτώματα της βαρυστομαχιάς δεν είναι ευχάριστα. Καούρα, βάρος και φούσκωμα στο στομάχι, άσχημη γεύση, ξινίλες είναι μερικά από τα συμπτώματα.
Το βασικότερο όλων είναι να φάτε με μέτρο. Να τρώτε αργά και να μασάτε καλά την τροφή, και να μην καταναλώσετε άπειρες ποσότητες αλκοόλ. Αν παρόλα αυτά δεν το καταφέρετε τότε διαβάστε παρακάτω:
- Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά και τις σόδες. Η αίσθηση του «ξαλαφρώματος» που σας δίνουν είναι ψευδαίσθηση. Στην πραγματικότητα δεν ανακουφίζουν. Το αντίθετο μάλιστα, προκαλούν φούσκωμα. Επί τοις ουσίας τα αεριούχα ποτά δεν βοηθούν στη διαδικασία της πέψης
- Τσιγαράκι; Τι το θέλετε μετά την υπερκατανάλωση φαγητού; Κάντε λίγο κράτει. Η νικοτίνη όσο απολαυστικό και να είναι ένα τσιγάρο μετά το φαγητό δεν βοηθάει στην πέψη.
- Περπατήστε. Έστω και για λίγο. Ντυθείτε καλά και περπατήστε έστω για 10 λεπτά έξω από το σπίτι. Θα νιώσετε καλύτερα αφού η πέψη βοηθιέται πολύ.
- Αφήστε τα γιατροσόφια των συγγενών και μην πιείτε μαγειρική σόδα ανακατεμένη με νερό. Θα ανακουφιστείτε από τη βαρυστομαχιά αλλά μπορεί να πάθετε γαστρίτιδα.
- Μην πέσετε αμέσως για ύπνο. Περιμένετε να περάσει λίγο η ώρα και να ξεκινήσει η διαδικασία της πέψης. Εάν πέσετε και θα έχετε βαρυστομαχιά και όταν θα ξυπνήσετε θα νιώθετε σαν να έχετε φάει πέτρες...
- Ο Ρωμαίος Λούκουλος στα συμπόσια που διοργάνωνε ήταν τόσο πολύ και τόσο τέλεια μαγειρεμένο το φαγητό που οι συνδαιτυμόνες για να αντέξουν έκαναν μόνοι τους εμετό για να ανακουφιστούν και να συνεχίσουν. Εάν νιώσετε ότι θα κάνετε εμετό μην ανησυχήσετε. Το στομάχι ανακουφίζεται και η βαρυστομαχιά περνάει πιο γρήγορα.
- Το νερό θα σας ανακουφίσει. Προτιμήστε να είναι ελαφρά ζεστό με λίγο λεμόνι μέσα. Πιείτε το αργά.
- Την επόμενη ημέρα φάτε κάτι ελαφρύ αποφύγετε το ψωμί ή τις πατάτες. Φρούτα και λαχανικά ενδείκνυνται.
Ακολουθήστε πιστά τις συμβουλές και το τραπέζι της πρωτοχρονιάς θα είναι... ελαφρύτερο. Και μην ξεχνάτε η πρόληψη είναι σημαντική για να μην νιώσουμε βαρυστομαχιά.