Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο Ζουν Αζούμι από κοινού με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τίμοθι Γκάιτνερ, ο Ιάπωνας υπουργός είπε: «Θέλουμε να λάβουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται συγκεκριμένα μέτρα που θα μας επιτρέπουν να μειώσουμε ακόμη περισσότερο την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου».
«Τα τελευταία πέντε χρόνια μειώσαμε την ποσότητα πετρελαίου που εισάγουμε (από το Ιράν)» είπε ο Ζουν Αζούμι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τόκιο εισάγει από το Ιράν πετρέλαιο που αναλογεί στο 10% των εισαγωγών της.
Ο Τίμοθι Γκάιτνερ ζητά από την Κίνα και την Ιαπωνία να επιβάλλουν πιο αυστηρές κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν, σε μία προσπάθεια να κάμψει τις πυρηνικές επιδιώξεις της Τεχεράνης.
Αν και κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη της Ιαπωνίας, δεν έγινε το ίδιο με την Κίνα, την οποία επισκέφθηκε την Τετάρτη.
Η δήλωση του Ιάπωνα υπουργού συνηγορεί με την εκτίμηση πολλών αξιωματούχων διαφόρων χωρών πως η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αυξάνει τάχιστα.
Την Τετάρτη, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι οι απειλές του Ιράν να κλείσει τα στενά του Ορμούζ είναι προκλητικές και επικίνδυνες.
Παράλληλα, δεύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, το «USS Carl Vision», είχε ήδη φτάσει στην περιοχή που καλύπτει την Ερυθρά Θάλασσα, τη Θάλασσα του Ομάν και τον Κόλπο, επιχείρηση που το Πεντάγωνο χαρακτήρισε «ρουτίνας».
Από την πλευρά της, η Ρωσία διαμηνύει ότι είναι αντίθετη σε πετρελαϊκό εμπάργκο σε βάρος του Ιράν ακόμη και αν η Ισλαμική Δημοκρατία συνεχίσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, τονίζοντας ότι οι νέες κυρώσεις δεν θωρακίζουν τις προσπάθειες μη διασποράς των πυρηνικών όπλων.
Το ρωσικό «όχι» έρχεται τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να αποφασίσει την επιβολή εμπάργκο στην αγορά αργού πετρελαίου κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 23ης Ιανουαρίου.