tromaktiko: Ατυχής Δήλωση/Aπάντηση του πρωην ΥΕΘΑ για Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ατυχής Δήλωση/Aπάντηση του πρωην ΥΕΘΑ για Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς



O πρωην ΥΕΘΑ σε απάντηση στην Ερώτηση 9005/12-01-2011 της Βουλής των Ελλήνων δήλωσε:"Η χορήγηση επιδόματος εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα στους ΔΕΑ δεν προβλέπεται ρητά σε καμία διάταξη νόμου. Τα εν λόγω επιδόματα καταβάλλονταν για πολλά έτη ως συμπλήρωμα του μηνιαίου μισθού τους. Μετά την ψήφιση του Ν. 3845/2010 και τα οριζόμενα στην παράγραφο 6 του άρθρου 3, όπου αναπροσαρμόσθηκαν τα Επιδόματα Εορτών (Χριστουγέννων και Πάσχα) και Αδείας σε όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους –συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών– υποβλήθηκε ερώτημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), προκειμένου να διευκρινισθεί εάν οι ΔΕΑ και οι μαθητές Παραγωγικών Σχολών δικαιούνται των επιδομάτων εορτών και σε καταφατική περίπτωση να καθορισθεί ο τρόπος υπολογισμού τους. Σύμφωνα με την απάντηση του Γ.Λ.Κ. δεν προβλέπεται η καταβολή των Επιδομάτων Εορτών στις ανωτέρω κατηγορίες. Πέραν των παραπάνω, εξετάζεται διακλαδικά από τα Γενικά Επιτελεία η δυνατότητα ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας, ώστε να καταστούν δικαιούχοι των εν λόγω επιδομάτων οι Δ.Ε.Α. και οι μαθητές Παραγωγικών Σχολών, με τους όρους και προϋποθέσεις που ορίζει ο Ν. 3845/10."

() Η Σχετική Ερώτηση:Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ημερήσιου Τύπου αλλά και από καταγγελίες διαπιστώθηκε ότι δεν καταβλήθηκε, για το έτος 2010, το Δώρο των Χριστουγέννων στους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς. Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
Για ποιο λόγο δεν καταβλήθηκε το Δώρο των Χριστουγέννων στους Δόκιμους Αξιωματικούς;
Οι Βουλευτές
Γεωργιάδης Σπυρίδων-Άδωνις
Πλέυρης Αθανάσιος

Κοράντης Ιωάννης

-Τοποθέτηση efedros.blogspot.com: 
Σε απάντηση της τοποθέτησης του αξιότιμου κου πρωην ΥΕΘΑ δηλώνουμε ότι οι ΔΕΑ δεν είναι μαθητές σχολών αλλά στελέχη του Ελληνικού Στρατού με βαθμό αντίστοιχου του Ανθυπασπιστή. Μαθητές (ΥΕΑ) τελούν στις Σχολές Εφέδρων Αξιωματικών στις οποίες φοιτούν πριν την ονομασία τους σε Δ.Ε.Α και εως εκ τούτου δεν μπορεί στην προκειμένη περίπτωση να εξισώνονται με τους μαθητές των παραγωγικών σχολών διότι οι δεύτεροι δεδομένου ότι δεν έχουν αποφοιτήσει απο την οικεία σχολή δεν θεωρούνται Αξιωματικοί όπως οι ΔΕΑ.

Πρόσθετα σημειώνουμε ότι μετά την Ονομασία τους οι ΥΕΑ ως ΔΕΑ πλεον τοποθετούνται σε Μονάδες του Ελληνικού Στρατού και τους ανατίθενται καθήκοντα που που εκ του νόμου απορρέουν σε θέσεις ευθύνης και πάντως αντίστοιχα των ομοιόβαθμων τους. ΟΙ ΔΕΑ σύμφωνα με το ΝΔ 334/1974 και το Ν. 3205/2003 λαμβάνουν μισθό το 60% του ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΥ.

Συνεπώς παρέλκει η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, ώστε να καταστούν δικαιούχοι των εν λόγω επιδομάτων οι Δ.Ε.Α. με τους όρους και προϋποθέσεις που ορίζει ο Ν. 3845/10. Αυτό ενδεχομένως να απαιτείτο/απαιτείται για τους μαθητές των Παραγωγικών Στρατιωτικών Σχολών. Το δεν ορίζεται "ρητά" είναι έκφραση τουλάχιστον ατυχής.

Θεωρούμε λαθεμένη την απάντηση του πρωην Υπ.ΕΘ.α και παρακαλούμε όπως ο νυν Υπουργός προβεί στη διόρθωση της δήλωσης.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η απάντηση που δόθηκε απο τον πρώην ΥΠΕΘΑ ύστερα απο την ενημέρωση του αρμοδίως απο τις Υπηρεσίες του θα διορθωθεί άμεσα.

Σε διαφορετική περίπτωση εκτιμούμε ότι "θίγει" όλους τους Έφεδρους Αξιωματικούς που ως ΔΕΑ υπηρέτησαν σε μάχιμες και όχι μόνο μονάδες και σχηματισμούς των Ένοπλων Δυνάμεων, τις περισσότερες δε φορές στα ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ της ΕΛΛΑΔΑΣ μας.

Αναμένουμε την επίσημη θέση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που τιμήσαμε, τιμούμε και θα συνεχίσουμε να τιμούμε. Αναμένουμε τη διόρθωση απο τους επικεφαλής Αξιωματικούς που ίσως με κάποιους να συνεργαστήκαμε σαν ΔΕΑ και που οι ίδιοι μας αναθέτεταν (σωστά και νόμιμα) καθήκοντα εφάμιλλα των μονίμων συναδέλφων μας.

Με ειλικρινή εκτίμηση και τιμή,

EFEDROS.BLOGSPOT.COM
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!