Το φόρουμ ανέδειξε ότι το Κατάρ είναι έτοιμο να επενδύσει, κυρίως στον τομέα της αξιοποίησης ακινήτων και την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών, συναντώντας το αντίστοιχο ενδιαφέρον της Ελλάδας για αποκρατικοποιήσεις, υπό τον όρο ότι θα ανοίξει ο δρόμος από τα εμπόδια της γραφειοκρατίας.
Υπάρχει επίσης πρόσφορο έδαφος για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας- το Κατάρ είναι υπερδύναμη στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και από ελληνικής πλευράς υπάρχουν αξιόπιστες εταιρείες που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τους Καταρινούς- της βιομηχανίας τροφίμων, καθώς και του τομέα της υγείας, που αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τη Ντόχα.
Από πλευράς Κατάρ, μετείχαν περί τους 20 επιχειρηματικούς ομίλους και φορείς, ενώ από ελληνικής πλευράς, περίπου 80.
Είναι η δεύτερη συνάντηση, στο πλαίσιο της επιδίωξης προόδου συνεργασίας με τις χώρες του Κόλπου, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, όπως και της αντίστοιχης που έγινε με τα Εμιράτα, λίγες μέρες πριν.
Δίνοντας το πλαίσιο της συνεργασίας, ο κ. Πάγκαλος είπε: «Πιστεύουμε ειλικρινά ότι οι χώρες αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και γιατί έχουν γίνει μεγάλοι επενδυτές και προωθούν την υψηλή τεχνολογία».
Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε, από το βήμα του φόρουμ και στα προβλήματα που υπήρξαν στο παρελθόν στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, δεχόμενος μάλιστα ότι για τις παρερμηνείες ή περιπλοκές που υπήρξαν, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης φέρει η δική μας πλευρά. Αλλά, πρόσθεσε, δεν μένουμε σ΄ αυτά και η συνεργασία μπορεί να συνεχιστεί και να ενισχυθεί.
Ο υπουργός Οικονομικών του Κατάρ, ο οποίος ηγήθηκε της αντιπροσωπείας της χώρας του, ανέδειξε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τους Έλληνες επιχειρηματίες, δίνοντας το σχεδιάγραμμα της στρατηγικής που ακολουθεί το Εμιράτο. Μία δέσμη ευκαιριών προκύπτει από τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου στη Ντόχα το 2022, για την προετοιμασία του οποίου το Κατάρ είναι διατεθειμένο να δαπανήσει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές.
Η στρατηγική που ακολουθεί το Εμιράτο, η οποία προσβλέπει στη διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας, για να είναι έτοιμη για την μεταπετρελαϊκή εποχή, δίνει προτεραιότητα στην εκπαίδευση και την υγεία.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Καμάλ ότι σε ορισμένους τομείς της εκπαίδευσης- η οποία ακολουθεί τα πρότυπα των διασημότερων πανεπιστημίων του κόσμου- «δαπανούμε ένα εκατομμύριο ευρώ για κάθε σπουδαστή, αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει, γιατί προσβλέπουμε στο μέλλον».
Ο Γιουσέφ Καμάλ τόνισε επίσης ότι «αν και επιδιώκουμε υψηλή κερδοφορία επενδύοντας τα πλεονασματικά μας κεφάλαια, είμαστε διατεθειμένοι "να πληρώσουμε", αποδεχόμενοι λιγότερο κέρδος, προκειμένου να αποκτήσουμε γνώση και τεχνογνωσία».
«Με την παγκόσμια οικονομία να αναμορφώνεται, τους ενεργειακούς πόρους να εξαντλούνται και άλλους να ανακαλύπτονται, έχουμε πολλά να κάνουμε», δήλωσε, στη συνέχεια, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος επισήμανε το ρόλο του Κατάρ όχι μόνον ως οικονομικού αλλά και πολιτικού παίκτη στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας ότι «είναι και πιστεύουμε ότι θα παραμείνει παράγων σταθερότητας».
Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, ο οποίος είπε ότι ο τουρισμός αντιστέκεται στην κρίση, όπως έδειξαν εφέτος οι αριθμοί, σύμφωνα με τους οποίους υπήρξε άνοδος γύρω στο 10% των αφίξεων και των τουριστικών εσόδων στην Ελλάδα και προέβλεψε νέα άνοδο και για την τρέχουσα χρονιά.
Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του φόρουμ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Καμάλ, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή, την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και βεβαίως τις δυνατότητες επενδύσεων που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες.
Κλείνοντας τον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του από το βήμα του φόρουμ, ο κ. Πάγκαλος, «συνέστησε», με παιγνιώδη διάθεση, στον υπουργό Οικονομικών του Κατάρ, που βρίσκεται στην Ελλάδα εν μέσω περιοδείας προς αναζήτηση επενδύσεων, να «μην εμπιστεύεστε πάντα τους συμβούλους, γιατί μπορεί να σας στέλνουν σε "λάθος" προορισμούς, επιδιώκοντας…να σας πάρουν τη θέση».
nooz.gr